Ook Berlicum krijgt natuurspeelpark

BERLICUM – Een grote(re), rolstoelvriendelijke natuurspeeltuin inclusief hockey/voetbalveldje waar kinderen op een veilige manier kunnen spelen, maar iedereen die te oud is voor de klauterwand, de schommels, de glijbaan en meer, ook gezellig kan samenkomen. Dat wordt (natuur)Speelpark ’t Kwetterbeekje aan de Groeskant in Berlicum. Na het realiseren van Fase I zal er te zijner tijd een informatiebijeenkomst worden gehouden om de plannen van fase II uit de doeken te doen.

Door Wendy van LIjssel

Nadat Thijs Falkenburg uit Berlicum met zijn jonge gezin eigenlijk puur toevallig terechtkwamen in de natuurspeeltuin in Sint-Michielsgestel, bedacht hij direct dat er zoiets niet is in zijn eigen woonplaats en hoe leuk het zou zijn als het er wél zou komen. Hij ging er daags na het uitstapje al mee aan de slag en nam contact op met de gemeente Sint-Michielsgestel. “Na een week had ik al een afspraak met wijkmakelaar Helma Smolders om de mogelijk- en onmogelijkheden door te nemen”, aldus Thijs.

Locatie

Voor een passende locatie hoefde Thijs niet ver te zoeken, want ’t Kwetterbeekje aan de Groeskant grenst aan de rand van het dorp, ligt in het groen en er is voldoende ruimte om er meer van te maken dan er nu is. Thijs ging rond de tafel met plaatselijk architect Kim van Cauter en nam contact op met een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van fantasierijke, uitdagende houten speelelementen waarbij veiligheid voorop staat. In overleg met elkaar werd een 3D-plan gemaakt waarin alle wensen zijn verwerkt.

Voor jong en oud

“Kijk”, wijst Thijs enthousiast op zijn computerscherm. “De bedoeling is om een voetbal/hockeyveldje te realiseren met twee goals en kunstgras. Hier allerlei houten klimtoestellen, schommels, een glijbaan, een duiker waar kinderen in kunnen kruipen, een touwbrug, maar ook een rolstoelwip en rolstoelvriendelijke paden. “Het is echt de bedoeling dat het een (natuur)speelparkje wordt voor jong en oud. De aangrenzende wijk telt mensen in allerlei leeftijden. Gezinnen met jonge kinderen, maar ook ouderen en alles ertussen. Het is overigens zo dat het een speelpark wordt voor iedereen uit Berlicum en daarbuiten en zeker niet alleen voor de wijk”, meldt Thijs.
Hij lichtte echter de wijk wel in over zijn plannen en liet een brief rondgaan. “Daar heb ik positieve reacties op gehad. Ook van een groepje mensen die gebruik maken van de huidige jeu de boulesbaan. Zij hebben verzocht om deze te verplaatsen omdat deze nu onder bomen ligt wat vuil op de baan oplevert en zij zouden heel blij zijn met een houten tafel, zodat ze de scores goed bij kunnen houden”, aldus Thijs.

Super klimtoestel

Een geluk in deze was en is dat het speeltoestel dat er nu nog staat ‘afgeschreven’ is en dat het budget dat al gereserveerd was om het te vervangen overgezet kan worden naar het nieuw op te zetten natuurspeelpark, mits de gemeente groen licht geeft natuurlijk. Thijs enthousiast: “Het college heeft positief op onze plannen gereageerd. We hebben het plan intussen geknipt in een Fase I en een Fase II. We hebben budget gekregen voor het opstarten van Fase I. Daarmee hebben we inmiddels een superklimtoestel en goaltjes besteld. Het wordt nu uitgewerkt en april/mei zal het gereed zijn.”

Hulp

De financiële steun van de gemeente is niet afdoende om het hele plan te realiseren. Er is hulp nodig. Zowel financiële als mensen die bereid zijn om echt de mouwen op te stropen. Thijs hoopt dat het gedroomde natuurspeelpark ’t Kwetterbeekje door velen gedragen gaat worden.
Om te beginnen gaat fase I gerealiseerd worden, waarna er een informatiebijeenkomst gehouden wordt om het vervolg aan iedereen uit te leggen. De datum is nog niet gepland, maar zal te zijner tijd bekend gemaakt worden. Iedereen die, op wat voor wijze ook, geïnteresseerd is en kan en wil bijdragen mag zich nu al melden. Thijs tot slot: “Dit wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Ik hoop dat het op steun kan rekenen.” Op de Facebookpagina Speelparkje ’t Kwetterbeekje is al enige informatie én de tekening van de plannen te vinden. Voor vragen en/of informatie: Kwetterbeekje@outlook.com.

Foto's:


0