De glaoze meule van Hèintjes in De Driezeeg

MIDDELRODE – In Schijndel hebben ze een glazen boerderij, maar sinds vrijdag 11 januari heeft Middelrode een glazen molen! Het betreft een artistieke afbeelding van de molen van Middelrode die 75 jaar geleden in het oorlogsgeweld sneuvelde.

Deze molen was van 1729, heette De Blauwe Kuiper en kwam oorspronkelijk van Westzaan. In 1887 komt hij als eigendom van molenaar Van Oorschot naar Middelrode. In 1891 neemt Harrie Jacobs uit Oostelbeers de molen over. Hij trouwt twee jaar later met Henrica Pijnappels uit Den Dungen en vestigt zich op Julianastraat 32.
Het ‘mùlderschap’ is geen eenvoudige zaak. Er heerst moordende concurrentie; drie molens op amper een kilometer afstand van elkaar en dan komt er nog een maalderij bij op het pakhuis van de Boerenbond!
De jongste zoon Heintje gaat de molenaarstaak overnemen. Heintje trouwt in 1927 met Jeannette Teurlings, molenaarsdochter uit Oosterhout. Er worden twee dochters geboren: Toos en Ria. In 1944 slaat het noodlot toe; door oorlogsgeweld gaat de molen in vlammen op. Heintje herbouwt het bedrijf; het wordt een met dieselmotor aangedreven maalderij. In 1949 heeft Middelrode aan de Julianastraat een maalderij en voeder mengbedrijf. Heintje gaat door tot 1960. Hij overlijdt in 1981.
Heintje, Mirroienaar van geboorte, stond midden in de gemeenschap. Hij heeft tot op hoge leeftijd de kinderen van het dorp overgezet als ze naar school gingen. Hij was bij het toneel. Aan hem hebben veel mensen goede herinneringen. Ook Tonnie de Laat had die! Heintje was net als zij bij het plaatselijke kerkkoor. Dat stond toen nog achter in de kerk ‘op de zulder’. Tonnie was snipverkouden en zong daarom op een zondag niet mee. Ze ging wel naar de mis, maar zat gewoon beneden tussen het kerkvolk. De samenzang rammelde en Tonnie zei na de dienst tegen Hèintje dat de zang voor haar gehoor niet veel soeps was geweest. ‘Ja,’ reageerde Hèintje gevat: ‘wij kijken altijd wat voor volk er beneden in de kerk zit en zingen navenant!’

Glazen afbeelding

Ria had een bijzondere glazen afbeelding van de molen van haar vader geërfd. Die was in 1955 in Dordrecht vervaardigd. Ze zou graag hebben dat dit kunstwerk op een centrale plaats in Middelrode zou komen, zodat de glasets voor iedereen te bewonderen zou blijven.
Mark van Doorn van de Driezeeg zag het wel zitten en maakte er werk van! Nu is ‘de glaoze meule’ te bewonderen in het restaurantgedeelte van de Eeterij. Een Mirrois monumentje dat mensen wijst op een stukje verdwenen geschiedenis: De Meule van Hèintjes!
Fijn dat Ria’s wens in vervulling ging en omdat ‘Junior in De Driezeeg’ behoorlijk aan de weg timmert, zullen veel mensen de voorstelling zien. Burgemeester Pommer was bereid om de ‘glaoze meule’ samen met Ria (en kleindochter Eva) te onthullen. (Zie bijgaande foto van Jan Willems.) De burgervader had een toepasselijke toespraak. Hij wist te melden dat de vrouw van de keizer van Japan een molenaarsdochter was! (Geen wonder dat ze daar yen hebben…)
Junior zette na de officiële onthulling zijn beste beentje voor! De genodigden werden onthaald op een koningsmaal. De meule van Hèintjes. Foto: Jan Willems

Foto's:


0