Debuut voor Mariska Sturkenboom

DEN DUNGEN – Achterover leunen, alle klets over je heen laten dalen en lachen tot je kaken er zeer van doen. Dat is samengevat De Krabberklets die op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 februari gehouden wordt in de zaal bij Boer Goossens in Den Dungen. Naast tonproaters René van de Veerdonk, Leon School, Willem Verhoeven, Roos van de Westerlaken, Huub den Boer en Annelies van Ingen beklimt dit jaar Mariska Sturkenboom de kansel. Het is haar debuut.

Door Wendy van Lijssel

Al decennia lang wordt er in het Dungense aan tonproaten gedaan. Drie jaar geleden dreigde het gebeuren te verdwijnen, maar nadat een nieuwe organisatie was samengesteld, werd door hen het evenement in een ander jasje gehesen en in een vernieuwde vorm onder de naam Krabberklets verder gegaan. “We wilden het evenement graag behouden voor het dorp. Het zijn altijd leuke avonden. De nieuw naam refereert aan Krabberdonk”, aldus voormalig tonproater Ton Voets. Met steun van Huub den Boer, vormt hij samen met Jos van Alebeek, Mariëlle Vissers en Piet Bakkarbessy de huidige organisatie.

Kansel

Geen tonproatersavonden zonder buutreders die de kansel willen betreden. Hoewel er genoeg mensen vlot van de tongriem zijn en vaak de lachers op hun hand hebben, heb je daarmee nog geen buut en is het ook een kwestie van durven. “Het is een vak apart waarbij naast een goed verhaal, ook timing en aankleding van belang zijn”, bevestigt Ton. Hoewel er elk jaar weer een aantal ervaren tonproaters klaar staan, wordt ook doorlopend gezocht naar nieuwe talenten. Die worden niet zomaar in het diepe gegooid, maar krijgen hulp van degenen die het al wat langer doen tijdens wat ze zelf ‘bierkratsessies’ noemen. “Dan worden de buuts doorgenomen en aanwijzingen gegeven wat eventueel verbeterd kan worden”, meldt Ton.

Debutante

Ook dit jaar is er een debutante. Geen onbekende in het dorp en trouwens in de hele gemeente, want Mariska Sturkenboom is actief in de plaatselijke politiek én daarbij is ze al enkele jaren een onderdeel van de vrouwelijke raad van elf in Krabberdonk. Toen ze benaderd werd door de organisatie moest ze daar wel even een nachtje over slapen. “Ik vond dat ik het alleen moest doen als ik een goed onderwerp en typetje had. Iets wat ook echt bij me past. Toen ik daaruit was, heb ik toegezegd”, vertelt ze. Wát dat typetje dan is, daar doet ze geen uitspraken over. “Dan is de lol en de verrassing eraf.”

Voetlicht

Dat een buut op papier zetten en voor het voetlicht brengen, andere koek is dan een vergadering uitschrijven en voorzitten, daarvan is ze intussen meer dan doordrongen. “Ik ben nog aan het schrijven, maar iets leuk opschrijven is best moeilijk. Verder moet het een logisch verhaal zijn met een begin, een einde en een rode draad. Ik haal wel inspiratie uit de bierkratsessies die al geweest zijn. Zodra het over mijn onderwerp ging, waren er tonproaters die er leuke dingen over zeiden. Dat kon ik dan gelijk verwerken.”

Neutje

Ja zeggen is één ding, maar het uiteindelijk doen is van een andere orde. “Nadat ik ‘ja’ had gezegd, heb ik me nog een tijdje voorgehouden dat ik het gewoon ga doen en dat het me niet uitmaakte of het wel of niet gaat lukken omdat ik het leuk vind om te doen. Nu komt het echter steeds dichterbij en wil ik toch ook wel heel graag dat anderen het leuk vinden. Het wordt steeds spannender”, bekent Mariska. “Geloven in jezelf en indien nodig vooraf een neutje”, dat is de beste tip die ik je kan geven”, aldus Ton lachend. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Dijo Drogisterij Groenendaal en Dija Fashion in Den Dungen.

Debutant-kletser Mariska Sturkenboom en oudgediende Ton Voets

Foto's:


0