Een avondje ‘uit eten’ gegoten in een bijzonder concept

DEN DUNGEN –. Een culinaire avond waarop aan de hand van buitenlandse gerechten een reis gemaakt wordt over de hele wereld en elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten centraal staat. Dat is DungensDis dat op woensdag 23 januari om 18.00 uur bij Litserborg in Den Dungen voor het eerst gehouden wordt. Het bijzondere is dat gasten niet alleen genodigd zijn voor het 3-gangen diner, maar deze in samenwerking met drie van oorsprong buitenlandse koks, gaan bereiden of actief betrokken zijn bij het opmaken van de tafel, uit- en afserveren en afrondend het gezamenlijke opruimen van alles.

Door Wendy van Lijssel

“We hebben, het wiel niet uitgevonden, maar geven er wel een eigen draai aan.” Dat vertellen de Gestelse wijkmakelaar Helma Smolders en Hannie Hermans. Die laatste staat samen met vijf anderen aan het roer van DungensDis. Een avondje ‘uit eten’ gegoten in een bijzonder concept. Het betreft hier namelijk een dineravond waarbij gasten niet alleen aanschuiven om te eten, maar actief betrokken zijn vanaf het moment dat de eerste pan op het vuur gaat tot bij wijze van spreken de afwas.
“Bij DungensDIs gaan koks waarvan hun wieg in het buitenland stond, maar die intussen in Den Dungen/Maaskantje wonen, het favoriete of meeste speciale gerecht uit hun geboorteland maken. Dat kan een voor-, een hoofd- of nagerecht zijn. Tijdens DungensDis gaan er drie koks aan de slag die elk ondersteuning krijgen van drie gasten die hen helpen met de bereiding. De overige gasten zorgen voor een sfeervol gedekte tafel, het uit- en afserveren van de gerechten en na afloop voor het opruimen van alles”, vertellen genoemde dames.

Nationaliteiten

Belangrijk te melden is dat het niet alleen over nieuwe Nederlanders gaat, maar over iedereen die vanuit het buitenland ooit neerstreek in Den Dungen/Maaskantje. “We hebben geïnventariseerd dat er hier 20 tot 25 verschillende nationaliteiten wonen. Sommigen al heel lang. Ook die zijn welkom om een avond de keuken van Litserborg te veroveren om iets wat zij wellicht alleen thuis eten, te gaan bereiden en delen met iedereen”, aldus Hannie en Helma. De nationaliteiten variëren van mensen uit Eritrea, Syrië, Marokko, Mexico, maar ook Finland, Denemarken, Zweden, Portugal, Engeland, België en nog veel meer. Doelstelling is om er een genoeglijk culinair avondje van te maken waarop kennis maken met elkaar en elkaars culturen centraal staat.

Gerechten

DungensDis is geen grootschalig evenement, maar wordt gehouden in besloten kring waarbij er ruimte is voor 24 gasten wiens taken bij binnenkomst verdeeld worden. “Ze krijgen allemaal een kleurtje”, lachen Helma en Hannie om te verduidelijken: “Iedereen krijgt random een gekleurde sticker die aangeeft wat zijn of haar taak is. Groen is bijvoorbeeld koken, rood het uitserveren enzovoort.” Tijdens de eerste DungensDis gaan drie koks uit Syrië aan de slag waarbij de gerechten qua smaakbeleving mogelijk op elkaar aansluiten. Dat zal echter niet elke keer het geval zijn. “Voor hetzelfde geld staan er een Mexicaan, Fin en Deen in de keuken. Dan krijg je dus drie totaal verschillende gerechten. We eten echter wat de pot schaft”, stellen Helma en Hannie resoluut.

Kaartje

Terwijl Helma de datum noteert om tijdig een kaartje te kopen, verheugt Hannie zich samen met de stuurgroep op de eerste DungensDis. “We hebben er heel veel zin in om hier iets leuks van te maken”, meldt ze opgewekt om tot slot te benadrukken: “Iedereen is welkom om mee te doen. Jong en oud!” Kaartjes á € 15,00 exclusief drankjes zijn vanaf 8 januari te koop bij Litserborg. Vol is vol!

Helma Smolders en Hannie Hermans

Foto's:


0