Eerst Zeveren, dan carnaval in dun Birrekoal

BERLICUM – Het is een traditie die dit jaar haar 46e editie kent: Zeveren. In de weken voorafgaand aan de carnaval organiseert Stichting dun Blaouwun Beer in drie weekenden voorafgaand aan de carnaval vijf zogeheten Zeverdursaovundun.

Voor wie het fenomeen nog niet kent kunnen we wel zeggen: je hebt iets gemist! Jaar na jaar weten lokale artiesten een geweldig avondvullend programma neer te zetten in den Durpsherd. Het publiek kan niet anders dan op gezette tijden glimlachen, gniffelen en schaterlachen. Zelfs de slappe lach is niet uitgesloten.

Wat mag dun Birrekoal dan ook trots zijn op zijn Zeveraars van dit jaar. Talent van eigen bodem. Zoals Irma van Lanen. Na een paar jaar op de planken laste zij een time-out in. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen zij vorig jaar in de zaal zat, begon het weer zo te kriebelen dat nieuwe deelname er wel van moest komen. En nu zal ze er dus weer staan. “Het is een hele uitdaging”, zo vertelt ze. “Juist omdat ik er een paar jaar tussenuit ben geweest. Je wilt toch iets goeds neerzetten”. Ze is dan ook blij met de positieve reacties die ze al heeft gehad van mensen uit het dorp die haar graag zien terugkomen. “Maar gelijktijdig ligt de lat dus hoog. Ik steek er veel werk in”. De laatste weken loopt de repetitietijd op tot zo’n anderhalf uur per dag. Het schaven en polijsten van de tekst gaat lang door. En wil ze de tekst vervolgens uit haar hoofd kennen. Alleen dan kan ze tijdens het optreden echt in de huid kruipen van haar typetje.

Voor de andere vier Zeveraars zal het niet veel anders zijn. Dit jaar zijn dat Peter Bok, Camiel Stokkermans, Marc Vissers en Sil Kwaspen. Voor de 18-jarige Sil is het zijn debuut.

Tussenacts

Ook dit jaar is er weer een zeer gevarieerd programma. De buuts van de zeveraars worden namelijk afgewisseld met tussenacts. Er wordt gezongen, geacteerd, gedanst en gemimed. Dit jaar door de Drieka’s, de Blaouw Grûûntjes, de Springdinger en de Slager (Harrie van den Broek).

Kaarten

Hebt u nog geen kaarten? Deze zijn verkrijgbaar voor €9,- per stuk bij onze trouwe verkoopadressen: Shellpomp Jos van Boxtel, Texaco van Zoggel, Agri Bouwmarkt en Boekhandel Mieke Wijgergans.
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor zaterdag 9 februari, vrijdag 15 februari en vrijdag 22 februari. Zaterdag 16 februari is al uitverkocht.
Deze avonden starten om 20:00 uur. De deuren van de zaal openen om 19:30 uur.

Première-avond

Voor de première-avond op vrijdag 8 februari is er geen voorverkoop. Deze avond is er speciaal voor 60-plussers en kent een gereduceerd tarief van €3,50 per persoon. Kaarten zijn alleen op de avond zelf te koop bij den Durpsherd. Zorg dus dat u op tijd bent. Op de première-avond starten we om 19:30 uur. De deuren openen zeker een half uur eerder.

Foto: Britt Limbeek

Foto's:


0