Gereedschapswagen voor jubilerend Repaircafé de Moerkoal

MIDDELRODE – Ach, eigenlijk vindt hij het niet meer dan een leuk feitje. Mede-oprichter Theo Verhagen vroeg zich vijf jaar geleden helemaal niet af of het Repaircafé een lang leven beschoren zou zijn. “Voor ons telde of er behoefte aan zoiets zou zijn. En dat blijkt. Elke keer komen hier tenminste zo’n 25 mensen binnen, op een topdag wel eens 30. Zelfs in de vakantietijd is er aanloop”, zegt hij. En het allerleukste van het café van afgelopen vrijdag is wel dat er een delegatie van de Lions Club Berlicum, Leij en Aa is, die de vrijwilligers een gereedschapswagen komt overhandigen.

Door Wim Poels

Tegenwoordig zie je ze op meerdere plekken in de gemeente, maar het Repaircafé in Middelrode was toch echt het eerste. “Vanuit de Moerkoal hadden we het idee dat we iets nieuws, iets leuks moesten doen. Elders in de regio waren al Repaircafés”, herinnert Verhagen zich. “Zo’n café is een van de initiatieven om de leefbaarheid in het dorp Middelrode te vergroten. Want dat is natuurlijk wel het doel van een Dorpshuis als de Moerkoal.” Dus gingen hij en enkele anderen in Schijndel naar het van oorsprong Amsterdamse idee kijken en besloten ze de stap te wagen.

Tenslotte vonden ze een dergelijk café vanuit veel oogpunten heel nuttig. In de eerste plaats is er natuurlijk de duurzaamheid. Het is zonde om spullen die in principe nog best te repareren zijn weg te gooien. En daarnaast is het voor de vrijwilligers ook gewoon een leuke sociale bijeenkomst. Verhagen wijst op een van hen. “Hij kwam hier als klant. Vervolgens bracht hij elke keer iets, hij vond het gewoon gezellig. Tegenwoordig helpt hij mee met de reparaties.”

Zuinig zijn

In totaal zijn er zo’n twintig vrijwilligers. “Daar moet je zuinig op zijn”, vindt Verhagen. Het is een van de redenen dat het café eens per maand, op elke eerste vrijdag, wordt gehouden. “In het begin waren er mensen die vonden dat we het elke week moesten doen. Maar dan zou het een te zware belasting voor de vrijwilligers zijn. Het moet voor hen leuk blijven om te komen en lukt het eens niet, dan kunnen ze een keertje overslaan.”
Inwoners van Middelrode en omgeving kunnen naar het Repaircafé komen om van alles te laten repareren. Vier dames houden zich bezig met kleding, anderen storten zich bijvoorbeeld op gereedschap. Een groepje buigt zich over een fiets met aanlopend wiel die net gebracht is. Ze concluderen dat er twee ongelijke wielen in zitten. Een ervan is te groot en een tijdje later is het spatbord er afgehaald. Maar er is wel weer mee te fietsen.

Koffiezetters

“Tegenwoordig hebben we ook mensen die verstand hebben van elektronica. Dat was in het begin wel een probleem”, vertelt Verhagen. Alleen al omdat het meest aangeboden object het koffiezetapparaat is in al zijn vormen. “Soms is er een verwarmingselement kapot. Maar we hebben ook eens gehad dat een Senseo-apparaat de koffie niet gelijk verdeelde over twee kopjes. Toen bleek dat er gewoon drab in het verdeelstukje zat en een kanaal verstopt was. Met een beetje schoonmaken was het opgelost.”
In zijn jubileumspeech vertelt Jos Basten van de Moerkoal dat misschien wel het meest bijzondere object dat met succes gerepareerd is een koekoeksklok was. Basten rekent voor dat zo’n tweederde van de reparaties in het café daadwerkelijk lukt. Een grote besparing dus voor zowel het milieu in het algemeen als de portemonnee van de ‘klanten’ van het café. Want de reparaties zijn gratis, met uitzondering van eventuele benodigde onderdelen. Die moeten de eigenaren zelf kopen.
Vandaag zijn ze er niet, maar Basten vertelt dat er ook regelmatig leerlingen van de Herman Jozefschool te gast zijn. Zij mogen spullen demonteren. Ook dat is om een paar redenen nuttig. Kinderen kunnen ontdekken dat ze techniek leuk vinden. Bovendien leren ze dat het niet vanzelfsprekend is dat je kapotte dingen weggooit. Veel kan gemaakt worden.
“Een initiatief als dit maakt een dorp als Middelrode alleen maar mooier”, vindt wethouder Peter Raaijmakers. “Je ziet hoe druk het is. Het is echt iets van de inwoners samen.”

Vanuit dorp zelf

“Dit is een mooi initiatief vanuit het dorp zelf”, zegt Saskia Goutziers van de Lions Club even voor ze de gereedschapswagen overhandigt. Om vervolgens het jarige café te feliciteren. “In het bedrijfsleven heb je na vijf jaar de zwaarste tijd gehad.”
Na de overhandiging legt ze uit hoe de Lions Club tot deze keuze kwam. “Onze leden mogen zelf goede doelen voordragen. Het Repaircafé van de Moerkoal past heel goed bij onze doelstelling. Het is een sociale onderneming die werkelijk iets toevoegt aan het dorp.” De Lions Club houdt door het jaar heen een aantal acties, zoals de champagneactie aan het eind van het jaar. Het geld voor de gereedschapswagen komt daaruit. Uiteraard konden de medewerkers van het café – binnen het gestelde budget – zelf een wagen uitzoeken, zodat het er een is waar ze werkelijk iets aan hebben.
Daarnaast houdt de club acties als onlangs Hartenkreet en steken de leden af en toe zelf de handen uit de mouwen, bijvoorbeeld bij het onderhoud van enkele natuurgebieden en landschappen.

Jos Basten en Saskia Goutziers bekijken de goed gevulde gereedschapswagen

Foto's:


g