Gooische Bingo maakt beste en slechtste in vrouwen los

ROSMALEN – Het was zeker niet de eerste keer dat er bij Windkracht 5 in de Groote Wielen een Gooische Bingo werd georganiseerd. Zo stond de stripper van de afgelopen bingo nog vers in het geheugen. Afgelopen vrijdag was het weer zo ver. Ruim honderd vrouwen zaten klaar om prachtige prijzen te winnen. Alleen de getallen moesten nog even op de goede plek vallen.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Bingo. Een oeroud spel, afgeleid van de Lotto dat al in 1530 in Italië werd gespeeld. De één vindt het niks, de ander vindt het geweldig. Er zijn ook mensen die het maar suf vinden en zonder uitdaging, maar die hebben vast nog nooit twee vellen bijgehouden. Want het is dus écht wel opletten geblazen.
Om half 8 ’s avonds begon de Bingo. Bij binnenkomst was er de gelegenheid om op de foto te gaan – want natuurlijk verhoogde het de feestsfeer om in Gooische kleding te komen. Zo was een damesgroep als Gooische tennisvrouwen verkleed. En eerlijk is eerlijk: op de één of andere manier bracht het later wel geluk.

“Hebben we er een beetje ziiiiiiiiiiin iiiiiiiin?”

Met zo veel vrouwen was het ook erg druk. Koffie werd vanaf de bar over tafels aangegeven. Even snel naar het toilet zat er niet in – maar gelukkig waren er ook pauzes. De DJ gooide er meteen dansmuziek in en vroeg of de vrouwen er een beetje ziiiiiiiiiiiiin in hadden. Ja, dat hadden ze, maar de spanning was ook te snijden.
Met prijzen als een pizza-oven, een dinercheque, pakketten van Rituals, tassen van Ted Baker en horloges, was er dan ook heus wel iets te winnen. Een Gooische Bingo moet natuurlijk ook Gooische prijzen hebben.
Kim praatte de avond aan elkaar én had de verantwoordelijkheid over de bingoballen. De bedoeling was om op de bingokaart eerst één rijtje bingo te hebben (dus alle getallen afgestreept), daarna begon er een nieuwe ronde voor twee rijtjes en vervolgens moest je drie rijtjes hebben om prijs te hebben. En dat een stuk of vijf kaarten achter elkaar. In de pauze was er bovendien gelegenheid om nog extra kaarten te kopen à vijf euro per stuk voor de hoofdronde waar ook nog eens een flinke geldprijs van minimaal 200 euro te winnen was.

Loempia’s en Sushi

In het begin van de avond was het nog stil tijdens het oplezen van de getallen. Geconcentreerd zaten vrouwen met stift naar het blaadje te staren met de nummers. De eerste “Bingo!” werd gelaten geregistreerd. Het was nog vroeg; men had nog genoeg tijd om zelf bingo te hebben.
Indien een dame bingo had, mocht ze prijzen uitzoeken. En er werd ook verteld wát ze precies had uitgekozen. Soms volgde daar opluchting op: gelukkig, de tas van Ted Baker ligt er nog. Soms teleurstelling: nou, de horloge is er al uit, jammer.
Op tafel stonden schaaltjes met snoepjes en kleine hapjes en ook tijdens de bingo werd er rondgegaan met allerlei lekkers. Van bitterballen tot sushi en van loempia’s tot toast. Soms werd door het aanpakken van zo’n hapje even een getal niet gehoord, wat dan weer leidde tot lichte paniek aan tafel.

Valse Bingo

Later op de avond werd het commentaar wel steeds venijniger. En was de hilariteit hoog. Werd er weer “Bingo!” geroepen, dan werd er gemopperd. “Hoe kan zij bingo hebben? Ik kom niet eens in de buurt!” En was het dan een valse bingo (oftewel: de getallen waren niet allemaal gevallen), dan klonk er luid gejuich.
Soms moesten sommige vrouwen nog maar één getal. Hardop werden de bingoballen aangemoedigd. “Kom op! Val op 55!” En een andere bezoeker mompelde: “Het gaat zo slecht dat ik het zelfs jou gun,” tegen haar buurvrouw.

Troostprijs

Uiteindelijk zat er €245,- in de pot na het verkopen van de kaarten voor de hoofdronde. Sommige vrouwen hadden alles op alles gezet en waren met twéé kaarten de ronde ingegaan. Het mocht niet baten. Net die ene vrouw, die zo had getwijfeld of ze één kaart zou kopen en die zich uiteindelijk door haar vriendin over had laten halen, won de felbegeerde geldprijs. “Nu naar de Likkepot!”, werd er door haar vriendinnengroep uitbundig verkondigd.
Voor degene die niets hadden gewonnen, was er gelukkig wel een troostprijs. En zo kon iedereen na een avondje spanning, plezier, teleurstelling én grote vreugde toch nog tevreden naar huis. De volgende Gooische Bingo is op 5 april bij Windkracht 5 in Rosmalen. Dan komt er ook een Bekende Nederlander met heel veel talent. Dus ga dat zien!

De DJ maakte er een feestje van tijdens de Gooische Bingo.

Foto's:


0