Grootse toekomstplannen van Vinkels ‘doktersechtpaar’ Jos en Janneke

VINKEL KRIJGT EEN DORPSPRAKTIJK MET EEN PROFESSIONELE INSLAG

 

VINKEL –Om de plannen van de Vinkelse huisartsen aan te mogen horen ben ik welkom op hun huisadres in ’s-Hertogenbosch. “Jos ontvangt me met Guus op zijn arm. Ja, ik ben vandaag oppaspapa van Guus. Ik breng hem naar bed, het is tijd voor zijn middagdutje en het praat dan ook wat gemakkelijker”, zegt huisarts Jos van der Sande. In de gezellig keuken waar de guur van hachee, die in een pan op het fornuis staat te pruttelen, door de keuken dwarrelt, raken we onder het genot van een ‘bakkie’ al snel aan de praat. Verderop in het gesprek wil hij me doen geloven dat Janneke de prater- en luisterdokter is. Het zal best zo zijn, maar hij doet met zijn spraakwaterval echt niet voor haar onder. Zeker wanneer Vinkel, de verhuizing en de nieuwbouw van hun praktijk aan de orde komen ratelt hij van enthousiasme aan een stuk door.

door Jan van Ravenstein

Jos van der Sande en Janneke Bressers. In oktober 2015 werd door hun een hele dikke knoop doorgehakt toen er het akkoord was met voormalig huisarts Ad van Heijningen. “Wij waren al langer op zoek naar een praktijk. Het aanbod was minimaal, de grote praktijken waren onbetaalbaar en de kleine bijna nooit rendabel. Tot we contact kregen met Ad. Zijn levenswerk, zijn kindje zoals hij het altijd benoemde, was te koop. En echt niet voor de hoofdprijs. Hij zocht meer een goeie ‘papa en mama’ voor zijn levenswerk, zoals Ad dat zo treffend kan verwoorden”, zegt Jos. Ad zijn praktijk stond in Vinkel en ver daarbuiten bekend als gemoedelijk, gezellig en vertrouwd.

Waarnemen

Tot die tijd bestond mijn artsenwerk uit ‘waarnemen’ voor de praktiserende huisarts. Ook in Vinkel, Nuland en Geffen was ik met regelmaat de vervangende huisarts. Van daaruit kende ik Vinkel best voor een groot deel. Het aantal patiënten van een praktijk moet je zien als een soort van omzetstatus wat je nodig hebt om te kunnen ondernemen. En ook een huisartspraktijk is een onderneming waar rekeningen betaald moeten en waar elke maand een salaris zal moeten worden verdiend”, lacht Jos. Op het moment van overname begon Jos met in totaal 1600 patiënten. Nu, ruim drie jaar later, hebben ze samen de zorg over maar liefst ruim 2500 patiënten.

Janneke
Terugkijken in de geschiedenis leert dat Jos en Janneke elkaar hebben leren kennen via een gemeenschappelijk kennis. Het zijn twee tegenpolen die elkaar aantrekken. Janneke is 5 jaar jonger en had als doel om als Geriater (medisch specialist voor de kwetsbare oudere patiënt) door het leven te gaan. “Natuurlijk werd er hier aan de keukentafel gesproken over samenwerken in de inmiddels overgenomen praktijk. De drukte nam toe en een deskundige toevoeging in de praktijk was meer dan welkom. Hoe gemakkelijk zou het dan wel niet zijn wanneer Janneke dan zou intreden in de Maatschap”, mijmert Jos als het ware nog na. Hij herhaalt de woorden die Janneke in aanloop naar het avontuur uitsprak: “Wij samen gaan nooit samenwerken in één praktijk”. Ruim een jaar na de opstart stroomde Janneke in door twee dagen mee te draaien in de praktijk. Een jaar later werd haar stelling van het nooit samenwerken teniet gedaan door de definitieve intreding tot de Maatschap. Al heel snel was Janneke in de Vinkelse gemeenschap, een begrip. “Ze is de ‘luisterdokter’. Noem het maar een gave van haar. Ze weet dat precies in te schatten, wanneer wel en wanneer juist niet. Echt knap van haar. Ik ben meer de ‘doe’ dokter, denk ik. Onze chaoot, zegt Janneke wel eens gekscherend”, lacht Jos.

Verhuizen
Per 17 december staat de praktijk voor een poos op een ander plekje. Het voormalige kantoorgebouw van bouwbedrijf Heijbra aan de Brugstraat 72b is ingericht als voorlopige praktijk. “De kinderziektes moeten er nog even uit. Het ‘holle’ geluid in het gebouw, dat wil nog wel eens storen. Het mag ook iets gezelliger worden. Maar uit diverse opties was dit pand toch wel het meest geschikt om voor een poos te fungeren als een soort van noodoplossing”, zegt Jos. Dit alles in aanloop naar een compleet nieuwe uitdaging die deze twee ‘ondernemende’ Vinkelse doktoren in petto hebben. Een ambitieus plan. Jos: “Om ons heen sloeg het enorm aan. Veel hulptroepen gaan mee in onze ambitie. Diverse beroepsgroepen zoals de psycholoog, diëtiste, podotherapie, fysiotherapie, verloskunde, thuiszorg, logopedie en cesartherapie willen ieder hun steentje bijdragen bij het realiseren van ‘ons plan’. De nieuwe praktijk wordt dus geen huisartspraktijk maar een dorpspraktijk. Omdat wij nog 30 jaar in Vinkel mogen dokteren was goede huisvesting ook één van onze belangrijkste wensen. Een fijne werkplek. Een ruim opgezet praktijkpand wat aan al onze voorwaarden voldoet. Een lange zoektocht bracht ons bij de Lindenlaan 28, het oude huis van de schooldirecteur. De grote sprong in het onbekende diepe werd hiermee gemaakt. Wij kochten met kriebels in de buik het vervallen pand, weliswaar onder voorbehoud van financiering en bestemmingsplanwijziging”, schrijven ze in hun rubriek van het maandblad de Echo.

Nieuwbouw
Al ruim twee jaar zijn verstreken en nog is er geen steen op de andere gezet. Jos: “Soms frustreert dat lange wachten je enorm. Maar je zal nu eenmaal deze weg moeten bewandelen. Hoe graag ik het ook anders zou willen zien”. Het doel van Jos en Janneke is om alle belangrijke disciplines (lees specialisten) dicht bij hun te hebben. Het liefst in één gebouw om dan als ploeg samen te werken rondom de patiënt. Zorg moet bereikbaar blijven en vooral dichtbij voelen. Een voorbeeld: “Een diabetespatiënt heeft zijn of haar controles. Bij een controle die bij ons in huis plaatsvindt, komt de diëtiste wel eens aan bod, of de fysiotherapeut. Misschien wel een psycholoog. Voor dit alles hoeft de patiënt niet buiten Vinkel, zelfs niet buiten huis te komen. Dat is ons ideale uitgangspunt. “En weet je wat het mooie is, het komt nu wel heel dichtbij. De thuiszorgorganisaties bijvoorbeeld. Die kunnen meteen vanuit hun buitenpraktijk contacten met de overige teams. Of dat er een specialist een dagdeel ‘zitting’ heeft. Hoe mooi kan het zijn”, aldus deze enthousiasteling.
Jos en Janneke. Ze kunnen niet wachten om de schop in de grond te zetten. Vinkel mag apetrots zijn op dit prachtig mooie initiatief en zeker op deze twee jonge volop bruisende doktoren.

Foto: De (tijdelijke) praktijk aan de Brugstraat