Inschrijven Triathlon Rosmalen gestart op 1 januari

ROSMALEN – Maar liefst 390 deelnemers trotseerden de kou om op 1 januari het water in te duiken aan de Groote Wielenplas. Sommigen zo fris als een hoentje, anderen met een lichte tot zware kater. Gelukkig was het water maar liefst 7 graden.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Rond het middaguur is het al lekker druk op het strandje bij de Groote Wielen. Er wordt nog koortsachtig ingeschreven en de teller staat dan al op 365. Binnen een half uur komen daar nog 35 inschrijvingen bij.
Op het strand zorgen de vrijwilligers van de Triathlon Rosmalen voor een warming-up, waaronder Hans de Wit. Zonder problemen doet hij het dansje mee, maar op de vraag of hij er lang voor heeft moeten oefenen, lacht hij: “Best wel.”

“Ik sta er ook vooral niet achter”

Dan wordt er afgeteld en gaan de 390 volwassenen en kinderen veelal gillend het water in. Sommige deelnemers maken alleen hun voeten en benen nat, anderen gaan nog een keer terug, duiken kopje onder, of gaan op hun gemak even met de aanwezige duikploeg (die er voor de veiligheid zijn) kletsen. Alsof 7 graden helemaal niet koud is.
De familie Bennink staat te klappertanden op het strand na de duik. Moeder Karin vertelt: “Eigenlijk hebben we het eergisteravond spontaan besloten. Mijn oudste dochter had al een keer meegedaan in Schevingen en dat vond ze heel leuk. Vandaar dat we het nu als gezin hebben gedaan.” Al had zoonlief – nog niet zo fris als een hoentje – het liefst zijn warme bed niet verlaten: “Ik sta er ook vooral niet achter,” grapt hij. Toch is het wel heel stoer: met z’n vijven het water in duiken, kater of niet. Het waren vooral de benen die het moesten ontgelden, vertelt dochter Sophie verder: “Toen we het water ingingen, deed het wel even pijn. De rest viel wel mee.”

Triathlon

Dan is het snel aankleden, vooral de voeten zijn ijskoud. Er is warme chocolademelk en koffie en thee en gelukkig staat de erwtensoep klaar. Vrijwilligers gaan rond met oliebollen en stukjes worst. Bij de drankkraam, zijn er ook weer leden van de Triathlon. “Wij vonden dit wel een geschikt evenement om de inschrijvingen voor de triathlon open te zetten,” vertelt Hans de Wit. Het was meteen al heel druk. “Om 9 uur konden de deelnemers van vorig jaar zich inschrijven en we staan nu al op 276!” In 2018 deden er in totaal 500 mensen mee met de Triathlon Rosmalen. Dit jaar is er plek voor 600 startnummers. “De groei zit vooral in de kwart. Omdat mensen ook in trio’s mee kunnen doen, kunnen we in totaal 850 deelnemers mee laten doen. Dan zitten we echt aan onze maximale capaciteit. We kunnen natuurlijk wel veel mensen in het water kwijt, maar je moet ook 600 fietsen kunnen parkeren. Daar heb je gewoon plek voor nodig.”
Om 15.00 uur gaat de site dan open voor de overige inschrijvingen. ’s Avonds zijn alle individuele plekken al vergeven. Op het moment van schrijven zijn er alleen nog plekken voor trio’s die mee willen doen aan de 1/8 triathlon of de kwart. “En mensen kunnen zich ook altijd op de wachtlijst laten zetten. Er zijn toch altijd deelnemers die zichzelf een doel willen stellen, maar door omstandigheden niet fit genoeg zijn. Ook kunnen mensen natuurlijk geblesseerd raken.”
En zo zijn er op één dag alweer twee succesvolle Rosmalense evenementen. Met 390 deelnemers mag de organisatie van de Nieuwjaarsduik terugkijken op een succesvolle editie. En de Triathlon Rosmalen overtreft haar eigen verwachtingen. Een goed begin van 2019!

Foto's:


0