Tentoonstelling Natuur in Beeld met prijswinnende film over Indian Summer in Canada

MIDDELRODE – Het is een van de beste natuurfotoclubs van ons land. De tweejaarlijkse tentoonstelling van Natuur in Beeld uit Middelrode trekt dan ook belangstelling van heinde en verre. De expositie wordt gehouden op 19 en 20 januari in ’t Spectrum in Schijndel. Een van de hoogtepunten wordt de prijswinnende film van clublid Kees van Meurs: ‘Indian Summer’ over de natuur in Canada.

Door Wim Poels

Natuur in Beeld staat bekend als een kwalitatief hele goede vereniging. Ze heeft leden uit de verre omtrek. Mede-oprichter en penningmeester Mart Schel denkt dat het deels door de omvang van de club komt. Er zijn 25 leden en dat is meteen het maximum. “We komen eens per maand bij elkaar in de Moerkoal. Daar is simpelweg geen plek voor meer mensen”, legt Schel uit. “Op de bijeenkomsten bespreken we onze foto’s. Door onze kleine omvang kunnen we iedereen aandacht geven. En juist van die besprekingen word je beter. Bij ons kun je groeien. Andere clubs zijn soms te groot.”
Eigenlijk zijn er twee voor de hand liggende achtergronden van de clubleden. De ene groep, zoals Schel zelf, is van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur. Mart was als kind veel te vinden in de bossen in de omgeving van Berlicum en Middelrode. Later kreeg hij de behoefte om flora en fauna te fotograferen. Bij anderen ging het andersom: zij legden zich toe op fotografie en kwamen erachter dat ze het leuk vonden om juist in de natuur actief te zijn.

Gedrag

“Het kan allebei, maar het grote voordeel van mijn verleden is dat ik al iets wist van het gedrag van dieren. Die kennis is een voorwaarde om een goed fotograaf te worden”, vindt Schel. Hij geeft een paar voorbeelden. “Een haas rent een stuk, maar gaat dan liggen. Het is goed als je dat weet en de uitdaging is om hem liggend in beeld te krijgen. Zoek je een bepaalde vlinder, dan is het niet zo moeilijk die te vinden als je zijn waardplant kent. En in Estremadura (Portugal, red) zagen we een bijzondere hagedis. Natuurlijk schoot die meteen weg toen we hem zagen. Maar het zijn nieuwsgierige beestjes, je weet dat ze terugkomen. Dus hebben we onze fotografiespullen gepakt en wachtten. Het duurde uren voor we ‘m goed in beeld hadden, maar hij kwam inderdaad weer opdagen.”
Op die manier hebben Mart en zijn vrouw Gera, die ook lid is van de club, wel eens twee dagen gepost, wachtend op een bijzonder dier. Een engelengeduld, dat is nog zo’n eigenschap die je als lid van Natuur in Beeld moet hebben.

Reizen

Net als veel andere leden maakt Schel regelmatig verre reizen. Afgelopen jaar kocht hij een camper en sindsdien was hij al in Estremadura, het noorden van Finland en maakte hij een rondreis over IJsland. Overal ging hij op zoek naar bijzondere natuur. “Want je kunt wel een beest in de dierentuin fotograferen, maar wat doet je dat? Het is veel interessanter om ze in het wild te zien. De vossen in de Waterleidingduinen eten bij wijze van spreken uit je hand. Ze fotograferen in de Kampina doet me meer.”
Een paar jaar geleden gingen Mart en Gera samen met filmer Kees van Meurs naar Canada. Mart heeft er tijdens de tentoonstelling een serie over en ook wordt de film ‘Indian Summer’ vertoond. Op een tien meter breed scherm, want na de verbouwing kan dat in ’t Spectrum. Het is een bijzondere productie, Van Meurs won er de prijs mee voor de beste Nederlandse natuurdocumentaire. Een kleinood dat hij overigens al een paar keer eerder mee naar huis mocht nemen.

Omgeving

Maar die behoefte om te reizen wil niet zeggen dat er in de omgeving niets te beleven valt. Natuurorganisaties luiden de alarmbel omdat de biodiversiteit afneemt. Mart merkt het, maar ziet de laatste jaren ook positieve ontwikkelingen. “Op de Groote Wielen in Rosmalen bijvoorbeeld, daar vind je best bijzondere soorten. Het baardmannetje bijvoorbeeld zie je wel in Noord-Nederland, maar weinig hier. In de Groote Wielen heb ik ‘m toch kunnen fotograferen, net als de blauwborst.”
De tentoonstelling wordt om de twee jaar gehouden. Dat Schijndel de locatie is, heeft er alles mee te maken dat de Moerkoal te klein is om alle fotoseries van de individuele leden te laten zien, de clubserie, de films te vertonen en dan nog voldoende plek te hebben voor het publiek, dat altijd massaal komt opdagen. ’t Spectrum heeft er wel plek voor.

Overleden leden

Na de vorige tentoonstelling werd de club overigens opgeschrikt door twee tragische gebeurtenissen. Zowel Ari Martinali als Han Meeuwse (onder meer bekend van een film en bijbehorend boek over de Strabrechtse Heide) werden in die periode geveld door kanker. Maar ze zijn niet vergeten, een extra paneel is ingericht met hun werk.
De gratis toegankelijke tentoonstelling wordt gehouden op zaterdag 19 (12.00–18.00 uur) en zondag 20 januari (10.00-17.00 uur) in ’t Spectrum aan de Steeg 9 in Schijndel.

Bruine beren in Canada. Foto Mart Schel

Foto's:


0