Raad stelt minimumpercentages vast

SINT-MICHIELSGESTEL – Er staan Sint-Michielsgestel grote veranderingen te wachten op het Kentalisterrein. De zorginstelling gaat indikken. Het monumentale hoofdgebouw wordt afgestoten en krijgt een nieuwe functie. Andere gebouwen die ze niet meer nodig heeft worden afgebroken en vervangen door vooral nieuwe woningen. Er liggen kansen om de groene en ecologische zone langs de Dommel beter beleefbaar te maken. Ook wil men de twee helften van het dorp met nog een extra fietsbrug beter met elkaar verbinden.

Sociaal

De uitgangspunten werden door Kentalis en gemeente zorgvuldig voorbereid met de erfgoedfabriek van de provincie. Vorige week lagen ze ter beoordeling voor aan de gemeenteraad. Veel enthousiasme bij alle partijen. Maar ook kanttekeningen. Dertig procent sociaal programma in de woningbouw. “Dat klinkt best goed”, aldus PvdA-raadslid Jan Pieter Vermeulen, “maar te vaak hebben we gezien dat ook goedkope koopwoningen sociaal werden genoemd. En die werden dan tijdens het planproces steeds duurder. Daardoor heeft het grootste deel van onze inwoners de afgelopen tien jaar het nakijken gehad.”

Zestig procent

Ga maar na, aldus Vermeulen: “ 47% van de huishoudens in onze gemeente heeft een inkomen van minder dan €39.000,- bruto per jaar. Dan kun je niet eens iets kopen en moet je wel huren, tenzij je al veel geld of een huis hebt. Dan zit nog een flink deel van de inwoners beneden de €50.000,- bruto. Daarmee kun je hoogstens een goedkope koopwoning tot €215.000,- kopen. Hoeveel inwoners onder deze grens zitten weet de gemeente niet precies. Maar met zeker 60 procent van onze inwoners onder de €50.000,- bruto zit ik er vast niet ver naast.”

Hoop

Vandaar het voorstel dat de PvdA samen met De Gestelse Coalitie, GroenLinks en Dorpsgoed deed om minimaal 30% sociale huurwoningen èn 30 % goedkope koopwoningen op het Kentalisterrein als voorwaarde te stellen. “Vanzelf komen ze er immers niet”, zegt Vermeulen. Wethouder Mathijssen vond het vastleggen van deze percentages niet nodig. Hij kon met het al genoemde sociale programma van dertig procent wel vooruit. Toch kreeg Vermeulen de coalitiepartijen mee. Niet voor twee keer dertig, maar wel voor twee keer twintig procent. Met de mede-indieners nam hij dat met beide handen aan. “Eindelijk hoop voor de mensen met de laagste inkomens. Onze grootste groep inwoners. Eindelijk erkent de raad ook hun rechten op een fatsoenlijke woning.”
Reageren? kijk op sintmichielsgestel.pvda.nl of schrijf naar Het Gewat 12, 5258KL Middelrode