Reisverslag van Gimmese vader en dochter

GEMONDE – Het zit er weer op, een maand lang verblijven eind vorig jaar in Kenia. Maar wat vliegt de tijd als je er een goede tijd hebt. Samen met zijn dochter Hilde werkte Harry Geerts uit Gemonde op een school en samen met een Keniaanse stichting. Hij schrijft hierover het volgende.

Hoe het begon. Op de laatste dag in Kenia tijdens onze reis in 2015 kwamen we James Waruiru tegen. James is projectcoördinator bij de stichting Fountain of Hope Life Center. Deze houdt zich onder andere bezig met het helpen van meisjes met menstruatieproblemen. Ze probeert de meisjes een jaar lang te voorzien van maandverband. Hilde en ik waren erg onder de indruk van de stichting en hun doelen. Wij hadden met eigen ogen de problematiek van het menstruatieprobleem gezien en wilden hier graag iets aan doen.
Wat hebben wij voor de stichting gedaan? Om te beginnen hebben we geld overgemaakt voor de aankoop van maandverband voor 85 meisjes. Ze zouden dan een jaarvoorraad krijgen met 2 slipjes. Wij hadden één tegenprestatie verlangd: dat de stichting met een paar personen naar Rongo, de plaats waar wij zouden verblijven, zouden komen om daar de pakketten uit te delen. Daar kreeg ik een zeer positief antwoord op: ze wilden dolgraag onze kant op komen en James legde ons uit dat er een grotere gedachte achter het project stond.
Voor ze de pakketten uitdelen krijgen de leerlingen van 12 jaar en ouder, jongens en meisjes, eerst een paar sessies over hygiëne, seksualiteit, verdraagzaamheid en de gevolgen die seks kan hebben. Wij kregen steeds meer kijk op het project en besloten om het een en ander extra te gaan bekostigen/sponsoren. De reiskosten en de verblijfkosten wilden wij gaan doen en de stichting bekostigde als tegenprestatie nog een aantal pakketten. James vroeg aan ons om scholen te zoeken die in aanmerking zouden komen voor het project.

Scholen

Hilde en ik hadden al een paar scholen op het oog: Open Christian Center, de school waar wij verbleven, de Pundo school, een openbare school een paar honderd meter van ons vandaan en El Bethel, de school waar wij in 2012 verbleven. Ons project was zo’n succes dat we meer pakketten regelden en met ons project hebben we 180 meisjes en 140 jongens bereikt en van spullen voorzien. En het project is nog niet ten einde: over 3 maanden neemt de stichting telefonisch contact op met de scholen of er nog problemen/vragen zijn en er wordt een afspraak gemaakt voor over een half jaar om de scholen weer te gaan bezoeken en sessies te doen met de leerlingen.
Verder hebben we voedsel en medicijnen gekocht voor de mensen die het op dat moment hard nodig hadden.
Wij willen alle mensen bedanken voor de gulle giften en de aanmoedigingen en steun die wij hebben mogen ontvangen. Wij zijn trots dat we zo’n goede vrienden en kennissen hebben.

Hilde en Harry Geerts

Foto's:


0