Schop in de grond voor het Begijnhof in Rosmalen

Eindhoven – Medio februari start de sloop van de opstallen en de sanering van het terrein van de voormalige timmerfabriek aan de Spoorstraat 3 in Rosmalen. Opdrachtgever is Symphony Estates uit Eindhoven. Zij ontwikkelden er het Begijnhof, een kleinschalig plan met 11 exclusieve gelijkvloerse woningen aan een besloten hoftuin. De oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2020.

De woningen, verkrijgbaar vanaf € 489.000,- tot € 559.000,– werden in een korte tijd verkocht. Alle toekomstige bewoners wonen ook nu al in Rosmalen en kozen overtuigd voor het Begijnhof. “Hier kunnen we nog steeds lekker ruim wonen, maar wel gelijkvloers én met een eigen tuin. Het ideale alternatief voor een appartement dus, en dat dichtbij het centrum”, aldus één van de kopers. Ook is het duurzaamheidsaspect voor sommigen belangrijk geweest, zo worden de woningen standaard uitgerust met warmtepomp en zonnepanelen.

De sfeer van een historisch begijnhof

Olaf Schoofs, directeur van ontwikkelaar Symphony Estates licht het plan verder toe: “De inspiratie vonden we in de sfeer van een historische begijnhof zoals we dat kennen uit steden als Brugge en Amsterdam. Het Begijnhof in Rosmalen vormt in stedenbouwkundige opzet duidelijke gelijkenis door de woningen te situeren rondom een hoftuin. Die parkachtige tuin wordt ingericht met halfverharde wandelpaden, veel groenpartijen in organische vormen, houten bankjes, bomen en bloeiende heesters”. De gekozen opzet versterkt overigens tevens de sociale interactie tussen de bewoners; hier zullen zij elkaar (her-)kennen. Maar ook in de architectuur is duidelijk de verwijzing naar een begijnhof te zien. De woningen krijgen 1 bouwlaag met een schuine kap, witte metselwerk gevels en een rijke detaillering zoals mooie dakkapellen, met architraven omlijste deuren, luifels en ramen met roedeverdeling. Via een chique poort krijgen de bewoners toegang tot de nieuwe buurt en kunnen ze het terrein naar wens ’s avonds afsluiten. Aan de zuidoostzijde lopen de achtertuinen over in een groen beplante aarden wal, die het spoor zowel auditief als visueel afscheidt van het spoor.

In goed overleg met omwonenden

De omgevingsvergunning is deze week onherroepelijk geworden. Schoofs: “We zijn al in een vroeg stadium in overleg getreden met omwonenden, dat heeft ervoor gezorgd dat er ook geen bezwaren of zienswijzen zijn ingediend. Doordat we met respect voor elkaars belangen het Begijnhof hebben ontwikkeld, zijn omwonenden echt positief over het plan. En dat maakt het natuurlijk voor iedereen een win-win situatie, niet op de laatste plaats voor de toekomstige bewoners. Dat zij hier prettig kunnen wonen, is waar we het uiteindelijk voor doen.” Symphony Estates ontwikkelt op dit moment, naar aanleiding van de zeer positieve reactie van de belangstellenden in het project, een soortgelijk exclusief woonhof in Gerwen, nabij Eindhoven. Kijk voor meer informatie op www.symphony-estates.nl.

Foto's:


0