Veel belangstelling voor duurzaamheidsconferentie

SINT-MICHIELSGESTEL – Twee middagjes werk was het, meer niet. “Het is een half dagje zagen en een half dagje om een grindbak te graven”, zegt Harold Soffner uit Den Dungen. Als dorpsbewoner heeft hij zelf zijn regenwater afgekoppeld en levert daarmee een kleine bijdrage aan een duurzame gemeente. Niet helemaal zonder eigenbelang. “Want dat regenwater is van mij”, zegt hij streng. Hij komt aan het woord tijdens een van de workshops van ‘Pak jij de handschoen op’, de druk bezochte duurzaamheidsconferentie die zaterdag in Beekvliet gehouden werd.

Door Wim Poels

Wie er nog aan mocht twijfelen, zag het zaterdagmiddag: duurzaamheid leeft in de gemeente. Honderden mensen kwamen die naar gymnasium Beekvliet om te kijken naar de Groene markt, workshops te volgen en te luisteren naar Helga van Leur, de ex-presentator van het weerbericht bij RTL en aangetrokken al het gezicht van het duurzaamheidsevent. 21 jaar geleden begon ze met het presenteren van het weer bij RTL en in die korte tijd zag ze veel veranderen. Over 21 jaar is het 2040, het jaar waarin Sint-Michielsgestel klimaat- en energieneutraal wil zijn.
Van Leur liet op een toegankelijke manier beknopt zien wat er aan de hand is. Dat het de laatste decennia gemiddeld steeds warmer wordt. En die zomer van 1976 dan, die was toch ook heel warm? Met twee wereldkaarten toont ze dat er toch een verschil was. Destijds waren er kleine plukjes aarde die veel last van warmte en droogte hadden, afgelopen jaar waren er wereldwijd extremen. “Dat woord extreem komt de laatste tijd net iets te vaak voor”, stelde ze.

Brein

Nu ingrijpen is duur en heeft pas over vijftig jaar effect. “Maar niets doen wordt veel nog duurder”, stelt ze. Al beseft ze ook dat ons door de evolutie gevormde, op korte termijn en eigenbelang gerichte brein niet is ingesteld op wereldwijde zich langzaam voltrekkende zaken als klimaatverandering. Dus geeft ze haar luisteraars een advies. Wil niet te veel tegelijkertijd, maar stel drie doelen. Eentje voor jezelf. Een voor je werkplek. En een waar volgens jou de gemeente zich op zou moeten richten.

Natte voeten

Na de lezing beginnen er workshops over bijvoorbeeld duurzaam ondernemen, de projecten van Dommelstroom of de rol van boeren bij verduurzaming. Bij de workshop ‘Natte voeten, droge tuinen’ laten twee Dungenaren zien dat ze hun eigen regenwater afkoppelden. Die medewerking van inwoners is volgens medewerker Manja Kasander van de gemeente Sint-Michielsgestel hard nodig. “Want je kunt als gemeente van alles doen om water vast te houden, als iedereen zijn tuintje met stenen dichtgooit komt je niets verder.”
Een bezoeker van de workshop vertelt dat na twintig jaar twee van de bomen in zijn tuin het in de afgelopen droge zomer begeven hebben. Zou het geholpen hebben als hij zijn regenwater had opgevangen in eigen tuin? Niemand die het hem kan vertellen. Maar er klinken ook kritische geluiden. Als iedereen zijn regenwater in de tuin laat lopen,dan raakt her riool toch? Een techneut van de gemeente vertelt dat je daar niet bang voor hoeft te zijn.

Markt

In de aula van de school is een groene markt. Hoe breed je duurzaamheid op kunt vatten, blijkt daar wel. Enerzijds is er veel techniek te zien: de nieuwste zonnepanelen, een warmtepomp. Maar ook aloude mogelijkheden komen aan de orde. ‘Pak eens wat vaker de fiets’ is de belangrijkste boodschap van Henk van den Boogert van de lokale afdeling van de Fietsersbond.
“Het is altijd nuttig je gezicht op een markt als deze te laten zien”, denkt hij. Niet dat hij er massaal leden werft en dat hoeft ook niet. Hij is al blij dat hij de voordelen van de fiets toe kan lichten. “Wie op de fiets gaat, hoeft niet naar de sportschool’, houdt hij een aantal bezoekers voor. En het scheelt een hoop ruimte. “Op één autoparkeerplaats kun je twaalf fietsen kwijt”, weet hij.
De duurzaamheidsconferentie staat niet op zichzelf. De komende maanden worden er in de verschillende kernen duurzaamheidscafés gehouden. Die moeten uiteindelijk resulteren in een gemeentelijke duurzaamheidsagenda.

Helga van Leur praat over klimaatverandering

Foto's:


0