Citytrainer Cultuur start weer in Rosmalen

ROSMALEN – Op 14 februari start in Rosmalen een nieuwe reeks Citytrainer Cultuur voor jongeren van 14 tot en met 30 jaar. In Den Bosch wordt Citytrainer al een aantal jaar aangeboden, twee jaar geleden werd het ook in Rosmalen met succes ontvangen. Jongeren zijn nog altijd welkom om mee te komen doen.

Door Sophie Fleur Verbiesen

Het is niet alleen Rosmalen, ook jongeren uit Nuland en Vinkel mogen zich inschrijven. “Den Bosch is vaak toch iets te ver. En de jongeren hebben dan ook meer binding met de dorpskernen,” vertelt Teun Michiels (23), jongerenwerker bij Powerup073.
Cultuur mag worden opgevat in de breedste zin van het woord. Zoals je eigen game ontwikkelen, of een schilderworkshop organiseren, of een theaterroute uitzetten. Eigenlijk kan alles wel. “Het ligt aan de deelnemers zelf, welke hobby’s of talenten zij hebben. Of misschien willen ze juist wel iets helemaal nieuws proberen.”

Gratis

Het traject wordt georganiseerd door Babel (voorheen Muzerije) en Powerup073. Dat laatste is een samenwerking van het jongerenwerk dat vanuit Farent wordt georganiseerd (voorheen Juvans en Divers), sportmedewerkers en de maatschappelijk werkers van de Jeugdpreventie (JPP). De bedoeling is dat jongeren met deze training niet alleen werken aan hun talenten, maar ook praktijkervaring op doen, bovenop de acht gratis trainingen die ze krijgen. “Ze leren daarbij onder andere presenteren, organiseren en het begeleiden van een groep. En natuurlijk gaat het er ook om te ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen.” De bijeenkomsten duren twee uur en worden gehouden bij het jongerencentrum Number One. “Oh ja, en deelname is gratis,” benadrukt Michiels.

Rosmalen leuker en creatiever maken

Belangrijk is wel dat het project niet super schools is. “Voor jongeren is het echt leuk om mee te doen. Je mag iets doen waar je goed in bent. Je krijgt veel ruimte om iets nieuws te organiseren en je leert nieuwe mensen kennen. Zo kun je Rosmalen leuker en creatiever maken. Ook is het mogelijk om een activiteit voor je vriendengroep te organiseren.” En dat is nu net wat jongeren aan moet trekken: hun eigen woonplaats leuker maken. Als ze passie hebben voor bijvoorbeeld muziek, dans, theater, kunst, schrijven enzovoort, kunnen ze zelf iets opzetten en hun enthousiasme weer doorgeven aan andere jongeren.”
Citytrainer Cultuur loopt in Rosmalen van 14 februari tot 7 juni. In die tijd worden de acht trainingen gegeven en voeren de jongeren hun zelf bedachte activiteit uit. Ook doen ze vijftien uur praktijkervaring op en er is een certificaatuitreiking in juni. “En zo’n certificaat staat weer mooi op je cv, toch?”
Zelf is Michiels heel benieuwd naar alle ideeën die de jongeren zelf gaan bedenken en uitvoeren. ‘’Vorige keer zijn er al hele leuke initiatieven ontstaan, dus dat verwacht ik eigenlijk voor deze keer ook’’. Zo is er al een freerunles, een spelletjesavond en een tekenworkshop georganiseerd. Ook hebben Citytrainers geholpen in de voorbereidingen en de uitvoering van de Stormbaan.

Team Powerup073 met Teun Michiels uiterst links.

Foto's:


0