19 februari 2019

“En ze leefden nog lang en gelukkig”

Mensen op een interactieve manier bewustmaken van wat nog kan

GEFFEN – Op een interactieve manier ouderen bewustmaken van hun eigen gezondheid. Dat willen de initiatiefnemers, bestaande uit: de werkgroep Geffen Zorgt met ondersteuning van de gemeente Oss, Ons Welzijn, Pantein, GGD Hart voor Brabant, Dorpsraad Geffen en KBO Geffen bereiken met de theatervoorstelling: En ze leefden nog lang en gelukkig. De uitvoering van de voorstelling is op zaterdag 16 maart in De Koppellinck Geffen. Op zich een uniek gebeuren. “Door de voorstelling kun je mensen op een interactieve, luchtige en humoristische manier bewust maken van gezond en actief ouder worden”, aldus Yvonne de Goeij, functionaris gezondheidsbevordering van de GGD Hart voor Brabant.

Door Jan van Ravenstein

“Eenzaamheid bijvoorbeeld, om er maar eens een item eruit te pikken, is een actueel en urgent probleem én tegelijkertijd ook een complex vraagstuk dat om individuele oplossingen vraagt”, zegt Yvonne. De werkgroep Geffen Zorgt wil hieraan en aan meerdere items, aandacht schenken en graag een vuist maken tegen bijvoorbeeld de eenzaamheid. Hiervoor is samenwerking tussen verschillende mensen en organisaties nodig en kunnen activiteiten op lokaal niveau een uitkomst bieden. “Er is gekozen voor het interactieve om ouderen op een speelse wijze bewust te maken van hun eigen gezondheid. “We hadden het met het grootste gemak ook ‘gezond ouder worden’, kunnen benoemen. Thema’s zoals; met pensioen gaan, vrije tijdsbesteding, bewegen, gezond en ziek zijn, voeding, alcohol, medicijngebruik én eenzaamheid komen aan de orde. We hopen op een groot bereik en in gesprek te gaan met de doelgroep over gezond en actief ouder worden, waarbij wellicht ook eenzaamheid ter sprake komt”, aldus zegt Yvonne de Goeij.

Werkgroep Geffen Zorgt

Met de theatervoorstelling hopen ze hun doel te bereiken. “Het bewust maken van hun gezondheid en wat je nog allemaal kan, ook al ben je ouder”, is de stelling van de werkgroep ‘Geffen Zorgt’. En ze zijn niet zomaar over een nachtje ijs gegaan. Dat getuigt van de samenwerking met alle maar enigszins denkbare disciplines die hun schouders er onder hebben gezet. Iedereen vanaf 65+ en ook de mantelzorger, begeleider die ook maar enige affiniteit heeft met ouderen is van harte welkom om te luisteren, te praten en te netwerken. Om de drempel zo laag mogelijk te houden wordt er geen entree gevraagd, de toegang is voor een ieder gratis, inclusief het kopje koffie of thee. Het toneelspel moet de nieuwsgierigheid van het publiek opwekken om dan samen na de voorstelling in gesprek gaan. Er zijn diverse professionals aanwezig die graag in gesprek gaan met bezoekers om hun vragen te beantwoorden.

Helder Theater

De voorstelling wordt gespeeld door 4 acteurs van Helder Theater. Helder Theater speelt vaak interactieve voorstellingen. Ze zijn professionals die de toeschouwer actief betrekt in het spel. Ze maken spannende en vaak soms lastige onderwerpen op een speelse manier bespreekbaar. Tijdens zorgvuldig vormgegeven theaterstukken gaan zij direct aan de slag met de meningen en suggesties uit het publiek. “Zij hebben veel ervaring in het spelen van dit soort toneelspel. Vaak zijn het drempelverlagende voorstellingen waarbij humor voorop staat. Herkenbare situaties komen met regelmaat voorbij en ze schromen niet om met de zaal, vaak op een ludieke manier, in ges[rek te gaan. Alledaagse, vaak herkenbare onderwerpen. Hoe vul je je dag in en wat kan een mens doen aan beweging en medicijngebruik. Pensioenen, vrije tijd, mantelzorg of alcoholgebruik, het kan allemaal aan de orde komen”, aldus Yvonne.

Na afloop

De Koppellinck blijft na afloop gastvrij open. Samen napraten. met elkaar of samen met de specialisten. Het mag en kan allemaal. De specialisten luisteren en overleggen wat mensen zelf willen én kunnen, wat zij willen bereiken. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheid, maar ook vooral het sociale leven van de betrokkene komt ruimschoots aan bod. Daarnaast kunnen zij u met het grootste gemak adviseren en doorverwijzen naar verenigingen waarbij zij zich kunnen aansluiten. Een mooi voorbeeld daarvan is de laagdrempelige huiskamer “Kom d’r In” die Geffen rijk is. Velen hebben de weg daartoe inmiddels gevonden. Iedereen is daar van harte welkom. Sinds kort is de huisvesting daarvan in de Koppellinck. Hun programma en openingstijden zijn onder andere te vinden op de pagina van: www.geffen.nl

Meer informatie

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 16 maart in De Koppellinck in Geffen (Kloosterstraat 6).
De inloop is vanaf 13.00 uur en de voorstelling start om 14.00 uur. Vanaf 15.00 start de nazit tot 16.30 uur. Het bijwonen van de voorstelling is gratis, inclusief koffie of thee.
Aanmelden kan via het inleveren van de aanmeldstrook op de flyer in de brievenbus van basisschool De Wissel. De flyer wordt door de bovengenoemde organisaties verspreid onder alle 65 plussers in Geffen. Voor vragen kunt u terecht bij Bart Hoes (06-14342912) van Ons Welzijn of Yvonne de Goeij (06-53889665 van de GGD Hart voor Brabant

Foto: Marvin Roaw

Foto's:


0