Het Roaporkest: Voor het 30e jaar op het podium.

Rottenrijkse gelegenheidsorkest ijzersterk bij Recht vur zunne Roap

GEFFEN – Wanneer we samen met Petra van Erp, de moeder van de Roap, de historie van Recht vur zunne Roap doorlopen kijken we met een soort van verbazing naar elkaar. Wij zijn Petra van Erp, de kartrekker van de Roap en Gerard van den Bovenkamp (67) de oudst gediende van het Roaporkest. Jan Wijgerse (17) die dit jaar instroomt in het orkest maakt ons viertal compleet. Tussen Gerard en Jan is er een leeftijdsverschil van maar liefst een halve eeuw. “Muziek kent geen tijdsgrenzen”, zegt Petra. Dit jaar staat de 43e in de steigers met het thema: “Trip Down Memory Lane”. “Allemaal herinneringen, nostalgie en herkenning. Was alles vroeger beter of juist niet, is er werkelijk zoveel veranderd of valt het allemaal wel mee. Ik kan je op voorhand beloven dat de bezoekers van Recht vur zunne Roap 2019 het allemaal gaan beleven”, aldus Petra van Erp.

door Jan van Ravenstein

De grote tot aan de rand gevulde Recht vur zunne Roap ordner van Petra komt al snel ter tafel. Alle bijzonderheden vanaf de allereerste ‘nieuwe’ uitvoering van de Roap, zo’n 43 jaar geleden, tot aan heden zitten hierin opgeborgen. Handig, want het geheugen laat de aanwezigen soms in de steek. Wanneer precies de allereerste introductie was van het roaporkest geeft al meteen onduidelijkheid. Wel staat de gang van zaken van ‘toen’ nog duidelijk op het netvlies. Boerenkapel de Pompzwengels waren de vaste begeleiders van de artiesten op het podium. Ook de raad van elf had haar vaste plek. Het gehele Rottenrijkse carnaval, wat toentertijd werd georganiseerd onder de vlag en verantwoordelijkheid van de Oranjevereniging, kreeg in het jaar 1989 een compleet nieuwe opzet en bestuur. Diverse werkgroepen maakte het geheel compleet. De werkgroep Recht vur zunne Roap bestond op dat moment uit: Jan van Ravenstein (kartrekker), Paul Wagemakers, Willie ven Erp en Petra van Erp.

Nieuwe opzet

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. “Zo stringent als de woorden klinken was het echt niet. Maar er moest nodig een nieuwe wind gaan waaien door het geheel, daar waren we het snel over eens. Niet alleen op het podium, ook de uitstraling, de indeling van alles en, noem het maar de ’marketing’, waren aan verbetering toe”, zegt Petra. In de werkgroep zat ook creatieveling Paul Wagemakers. Hij was vaak de bedenker van vele metamorfosen in het geheel. Een grote en ook wel emotionele ingreep in het geheel was de podiuminvulling. Al snel kwam deze ter discussie. Een nieuw roaporkest diende zich aan en ook werd, na rijp beraad, besloten dat de raad van elf een andere plek in de zaal zou gaan krijgen. Na overleg werd de Boerenkapel deelnemer als artiest op het podium. De uitstraling werd aangepakt, de ‘raapjes’ kregen in Inez Oerlemans een nieuwe ontwerpster en ‘Jaap Roap’ deed als presentator zijn intrede. Een jaar na de overname maakte het Roaporkest in 1990 haar debuut. Tot op de dag van vandaag dragen zij, in wisselende samenstelling, de zorg voor de muzikale ondersteuning.

Broelliehoop

De oorsprong van het Roaporkest ligt in de muzikale gelegenheidsgroep ‘de Broelliehoop’. Bij tal van evenementen in Geffen werd er door deze band acte the presanse gegeven. Vaak kom je in de muzikale samenstellingen van dit soort groepen dezelfde namen tegen. Als een soort van rode muzikale draad door deze bands lopen de namen van Rob van Reijmersdal, Carli Bongers, Paul Wagemakers junior, Roel Steijvers en Gerard van den Bovenkamp. Met een groot enthousiasme zijn ze met elke vezel in hun lijf al jaren bezig met om hun muzikale creativiteit wereldkundig te maken. De lijntjes met Paul Wagemakers waren naar deze muzikale mannen (vrienden van Paul) heel kort. Hoe simpel is het dan dat deze, muzikanten van huis uit, zitting namen in het nieuwe RoapOrkest wat Paul voor ogen had. Het idee sloeg aan en overige muziekmakers waren in het Geffense heel snel gevonden. Het RoapOrkest was geboren. Dit jaar tijdens uitvoering nummer drieënveertig van de ‘Roap’, staat het RoapOrkest voor de 30e maal op het podium.

Halve eeuw

“In de beginjaren was het voor ons zo af en toe een nummer maken en voor het overige waren het de bekende ‘riedels’ die we moesten maken bij het op- en afgaan van de artiesten. Met hier en daar een carnavalsnummer. Op zich niks mis mee, maar voor mij als gitarist was het muzikaal niet echt aantrekkelijk. Nu is dat anders en spelen we voor aanvang en ook wel in de begeleiding van de artiesten mooie themanummers”, zegt Gerard. Al pratende over wat is geweest komt een leuke anekdote ter sprake. “Weet je nog Gerard, dat je tijdens het optreden werd weggeroepen omdat Antonie aan het bevallen was. Je zoon Ruben is toen geboren. Heel bijzonder was dat”, zegt Petra. De nog maar 17- jarige Jan Wijgerse (drummer) hoort het allemaal rustig aan. Hij maakt zich niet druk. De eerste repetities zijn goed gegaan. Hij is al helermaal opgenomen in de groep. Zijn muzikale achtergrond komt van, zoals bij vele Geffenaren, muziekvereniging WIK uit Geffen. “Nee, ik heb de Roap nog nooit in het eggie gezien”, zegt hij. Komende Roap maakt hij zijn debuut.

Uitvoeringen Roap.

“Het thema ‘Trip Down Memory Lane’ van de Roap 2019 is een bewuste keuze. Het zat al een poos in onze gedachtegang. Herinneringen aan toen. Was het toen echt zo goed als ze zeggen. We zullen het zeker gaan horen tijdens de Roap. De thema’s worden de laatste jaren vaak op een ludieke manier meegenomen in de teksten. Precies zoals onze wens was. Ook wij hebben, om een soort van bedrijfsblindheid te voorkomen, eens goed in de spiegel moeten kijken. Samen met de artiesten hebben we gewerkt aan de verfijning van het geheel. Vooraf, samen met de hele groep, durven te kijken wat wel en wat niet kan. Positief kritisch naar elkaar durven te zijn. Het werkt wonderbaarlijk”, aldus Petra. Uitvoeringen: vrijdag 15 / zaterdag 16 februari en vrijdag 22 / zaterdag 23 februari. aanvang steeds om 20.00 uur. Zaal de Gouden Leeuw in Geffen. www.rechtvurzunneroap.nl

Foto:De bezetting van het huidige RoapOrkest

Foto's:


R