VVD: Ytje van de Hulsbeek kandidaat voor Waterschap Aa en Maas

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Ytje van de Hulsbeek uit Berlicum is de hooggeplaatste vrouw op de kandidatenlijst van de VVD voor de komende waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019. Ytje vindt het belangrijk dat er voldoende én schoon water voorhanden is. Ze weet hoe complex het is om zowel tijdens droge en natte perioden de watervoorraad op orde te hebben. Ytje kent tevens het belang van schoon water, om te drinken maar zeker ook in de natuur.

Ytje is vijftig jaar geleden geboren in Friesland als dochter van een veeboer. Het belang van water is haar op de boerderij met de paplepel ingegoten. Water moet schoon zijn, waterpeilen moeten kloppen en de dijken moeten Nederland beschermen tegen hoog water. Inmiddels woont Ytje alweer een tiental jaar in Berlicum, samen met haar man Bart.

Ytje: “De afgelopen zomer hebben we allemaal kunnen zien dat onder andere de Aa een veel te laag peil had en dat de buitenruimte verdroogde. Ook hadden we hoosbuien waardoor de straten blank kwamen te staan. De uitdaging voor de komende tijd is dat waterschappen, gemeenten, inwoners en ondernemers samen aan het werk gaan om de balans tussen droog en nat te herstellen”. Volgens Ytje kan dat vooral door regenwater niet af te voeren via het riool maar in de tuin op te slaan om te kunnen gebruiken in drogere tijden. Ook meer groen helpt om water vast te houden.

“Iets waar we met zijn allen ook aan kunnen werken, is zorgen dat het water dat we wel afvoeren naar de rioolwaterzuivering, zo schoon mogelijk is”, zegt Ytje. Sommige medicijnresten en andere hormoonverstorende stoffen kunnen niet gezuiverd worden en komen uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Daarover maakt Ytje zich zorgen. “Maar ook frituurvet wordt nog steeds in het toilet geloosd en sommige handige vochtige doekjes zijn niet afbreekbaar”, zegt Ytje, “schoon water begint bij je woning, duurzaamheid begint bij jezelf en ik wil een bijdrage leveren aan duurzaam waterbeheer. Daarom heb ik me verkiesbaar gesteld voor het waterschap en ik ben er trots op dat ik als eerste vrouw op plaats vijf sta!”.

Foto's:


0