Mozaïekbank voor KWF én burgemeester Pommer

SINT-MICHIELSGESTEL – Een hartje, vlinder, zon, fiets maar ook de voorletters van twee Gestelse jongemannen die enkele jaren geleden het leven verloren tijdens een ongeluk. Het is allemaal te vinden in een prachtig vormgegeven en mooi gekleurde mozaïekbank. Een zetel die kunstenaar Henk Rijkers uit Gestel blanco schonk aan de Samenloop voor Hoop, waarna eregasten en vrijwilligers het begin maakten. The finishing touch gaf Rijkers, bijgestaan door Peter van Berkel. Het prachtig gekleurde meubelstuk wordt geschonken aan burgemeester Pommer, maar eerst wordt gehoopt dat ondernemend Gestel, er een financiële bijdrage aan wil leveren voor KWF.

Door Wendy van Lijssel

Hij staat er kleurrijk en glimmend bij. De meterslange mozaïekbank die kunstenaar Henk Rijkers vier jaar geleden al zelf maakte en afgelopen september schonk aan het aan KWF gekoppelde evenement Samenloop voor Hoop in Sint-Michielsgestel. Daar maakte hij samen met eregasten en vrijwilligers een begin met het beplakken van de zetel met mozaïeksteentjes. “Tijdens de Samenloop voor Hoop lopen teams gedurende 24 uur een speciaal parcours. Zij zamelen daarmee geld in voor KWF. Gedurende het evenement is er een vermakelijk programma voor bezoekers en worden eregasten in de watten gelegd. Dat zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun partner”, legt Hielke Kuitert van de Samenloop voor Hoop uit.

Kunst

Zo waren er voor eregasten speciale workshops waarbij het mozaïeken er een was. “Ik heb bij eerdere edities ook workshops gegeven en kunst gemaakt met iedereen. Dat is heel mooi om te doen. Mensen zijn dan even ergens anders mee bezig en zorgen glijden als vanzelf even van je af”, weet Henk uit ervaring. Hij zorgde voor de materialen en koos in dit geval voor aardewerk steentjes. Zacht en knipbaar materiaal, waar door iedereen veilig mee gewerkt kan worden. “Ik ging eerst even met hen in gesprek om te overleggen of ze ideeën hadden wat ze wilden leggen. Aansluitend maakte ik een simpel schetsje en konden ze aan de slag”, aldus Henk.

Finishing Touch

Gedurende twee dagen werd er aan de bank gewerkt, maar uiteraard was de tijd te kort om het project kant en klaar te hebben. De bank werd naar wijkplein Oost gebracht voor de finishing touch door Henk bijgestaan door onder anderen Peter van Berkel. Laatstgenoemde was samen met zijn vrouw als eregast uitgenodigd bij de Samenloop voor Hoop. “Ik ben handig en vind het leuk om dit soort dingen te doen. Op deze manier kan ik verder ook een financiële bijdrage leveren aan het eindbedrag van De Samenloop voor Hoop”, vertelt Peter.

Bijdrage

Daarmeer doelt hij op het feit dat het de bedoeling is om ook geld op te halen voor de kunstzinnige sofa. “We nodigen ondernemend Gestel uit een financiële bijdrage te leveren voor deze bank. Dat geld gaat naar de Samenloop voor Hoop die het doneert aan KWF. De bank wordt een passend afscheidscadeau aan scheidend burgemeester Jan Pommer. Via de Samenloop voor Hoop krijgt hij deze aangeboden van de ondernemers. De namen van bedrijven die een donatie doen, komen op een speciaal plaatje dat op de bank bevestigd wordt. Het is uiteindelijk aan de burgemeester om een geschikte plek in het gemeentehuis of bij de nieuwe Meander te vinden”, wordt uit de doeken gedaan.

Doel

Montagebedrijf Jos van Schijndel uit Sint-Michielsgestel deed al een eerste en behoorlijke duit in het zakje. Peter, Henk en Hielke hopen dat het initiatief gevolgd gaat worden door velen. De mannen: “Het is een mooi twee- zelfs drieledig doel. Het ingezamelde bedrag gaat naar KWF en de burgemeester krijgt een pronkstuk dat hij op zijn beurt weer ergens kan plaatsen waar de hele gemeenschap er nog plezier van heeft. Er kan namelijk gewoon op gezeten worden. Het is een niet kapot te krijgen pronkstuk wat, mits je er niet met een hamer op los gaat, er over 1000 jaar nog staat.” Voor informatie of donatie: sint-michielsgestel@samenloopvoorhoop.nl.

Peter, Hielke en Henk