Regisseur Mary Ann bezit de kunst om met kinderen te werken

ROSMALEN – Op 5, 6 en 7 april zet Jeugd Musical groep 2-Stage de musical De tovenaar van Oz op de planken in Perron-3. 2-Stage bestaat 11 jaar en werkte eerder onder de naam de Mini Meierij. 2-Stage heeft 2 leeftijdsgroepen waarin musicals opgevoerd worden. De eer is deze keer aan de jeugd in de basisschool leeftijd tussen de 8 en 12 jaar oud. De jaarlijkse musical van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar zal in het najaar plaats vinden.

Door Corrianne Schijvens -an Hassel

De tovenaar van Oz gaat over het opstandige pubermeisje Doortje dat door een wervelstorm met huis en hond belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. De hoofdlijnen van het verhaal zoals velen het kenne,n met het gele pad dat Doortje moet volgen en haar vrienden de vogelverschrikker, Blikman en de laffe leeuw blijven zoals het al jaren is. De verhaallijn van de musical die 2-Stage gaat opvoeren is echter herschreven naar de tijd waarin we nu leven. Zo is de Doortje uit deze musical een eigentijds verwende puber.

Ontstaan 2-Stage

Daar waar de Mini Meierij stopte met bestaan werd 2-Stage opgericht. Enkele ouders wilden hun kinderen de kans geven om hun hobby verder te ontplooien en gingen tot de oprichting van 2-Stage over. Mirjam Brukker verzorgt de pers en publiciteit bij 2-Stage en Monique Schapendonk is productieleider. De beide dames lichten toe: “ We hebben een creatief team dat zich onder andere richt op de zoektocht naar geschikte musicals. In het voorjaar is het de beurt aan 2-Stage 1, de groep van 8 t/m 12-jarigen en in het najaar is 2-Stage 2 aan de beurt. Dat is dus de jeugd tot 18 jaar. Beide groepen bestaan uit ongeveer 40 kinderen, meer kunnen er helaas niet meedoen, dan worden de groepen te groot. De animo om mee te kunnen en mogen doen is heel groot. We hebben dan ook vele kinderen op een wachtlijst moeten plaatsen.“

Samenwerking

Monique: “Voor de musicals met de kleinere kinderen werken we samen met de musicalvereniging uit Vught. Beide groepen hebben hetzelfde productieteam en wij liften mee op hun producties. Wij spelen de musicals die zij laten schrijven en huren de kleding die voor die musical gemaakt wordt. De musicals worden speciaal voor hun leeftijdscategorie geschreven. Dat werkt heel prettig en scheelt veel in de kosten. Wij moeten de producties financieren en de zaalhuur betalen uit de inkomsten van de kaartverkoop en de contributie van de deelnemers. Zo hebben we al musicals als Peter Pan, Midzomernachtdroom, Marietje Appelgat en Alice in Wonderland met Stage 1 op de planken gezet. Bij de oudere groep, bij Stage 2 dus maken we gebruik van bestaande musicals. De keuze van de producties is ook afhankelijk van de talenten in de groep. Het ene kind is goed in acteren terwijl een ander goed kan zingen. “

Audities

Mirjam: “Voor deelname bij Stage 1 musicals hoeft geen auditie gedaan te worden. Iedereen mag bij de kleintjes meedoen zolang er plaats is uiteraard. Willen kinderen uiteindelijk van Stage 1 naar Stage 2 doorstromen, dan moet er wel auditie gedaan worden. Kinderen groeien in hun kunnen. Leuk is dat om te zien. Gelukkig willen niet alle kinderen de hoofdrol spelen. We werken in de musicals ook met ensembles. De kinderen daarin zingen en dansen maar hebben verder geen tekstrol. Bij audities ligt de nadruk op zang- en of acteertalent. Dans zien wij als bewegen, je kunt nooit alle 3 de disciplines goed beheersen. Tekst/hoofdrollen worden gedubbeld. Ieder kind speelt zijn rol 2 keer en de andere 2 keer zit zij of hij in het ensemble. We hebben veel talent en willen niet teveel kinderen teleurstellen. Vaak repeteren deze dubbel rollen dan met elkaar en we hebben over deze manier van rolverdeling nog nooit een woord wanklank gehoord.”

Muziek

Monique: “Bij de musicals voor de kleinere kinderen werken we met muziek vanaf een tape. Bij Stage 2 wordt met ‘live’ muziek gewerkt. Een combo onder leiding van Jacques Noyons met of zonder blazers, het ligt eraan waar de musical om vraagt. Bij de productie van Stage 2 dit najaar zijn blazers noodzakelijk. Kinderen hebben moeite met afscheid nemen van de vereniging zodra hun leeftijd deelname niet meer toestaat. Een van de kinderen schuift nu door naar het orkest, die blijft ‘plakken’. Dat geeft toch wel aan hoe leuk het is om bij 2-Stage te horen.”

Kaartverkoop

Onze regisseur is al jaren Mary Ann Schonk. Zij bezit de kunst om met kinderen te werken en heeft een goede interactie met de hedendaagse jeugd. Dit keer dus in de Tovenaar van Oz. U kunt de musical gaan zien in Perron-3 op vrijdag 5 april 19.30 uur. Zaterdag 6 april om 14.30 en 19.30 uur en zondag 7 april 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.2-stage.nl of aan de kassa bij Perron-3.

Repetitie van 2-stage

Foto's:


0