Vijftien jaar Pannenkoekenhuys de Pimpernel

BERLICUM – Op een prachtig plekje, midden in het bos aan de Hooghei, ligt Pannenkoekenhuys de Pimpernel. Die idyllische locatie is een van de zaken die in de ogen van de trotse eigenaar Pim Bijleveld van de Pimpernel een bijzonder pannenkoekenrestaurant maken. “We hebben een sfeervol terras, mooi tussen de bomen”, glimlacht hij. In april bestaat het restaurant 15 jaar.

Mocht je binnen gaan eten, dan zie je iets anders dat typisch is voor de Pimpernel. Je komt in sprookjesachtige sferen terecht, want de muren zijn versierd met tekeningen van Rien Poortvliet. Zijn weduwe is nog naar Berlicum gekomen om ze te keuren.
Voor hij naar Berlicum kwam, had Pim drukke banen bij onder meer een internationale drogistenketen en McDonalds. Hij bedacht dat hij het wat rustiger aan zou willen doen. “ik kende enkele mensen die pannenkoekenhuizen hadden. Die vond ik heel intrigerend. Vooral de logistiek erachter boeide me. Want anders dan in bijvoorbeeld een bistro hebben de mensen hier wat minder geduld: ze willen snel bediend worden. Er zijn immers vaak kinderen bij en die hebben niet zoveel geduld. Maar je wilt tegelijkertijd geen concessies doen aan de kwaliteit van je pannenkoeken”, legt hij uit. Al is van dat rustiger aan doen niets gekomen, Pim is wel gelukkig met zijn werk.

Band

Vanwege de afgelegen ligging heeft hij er even aan moeten trekken, maar in de loop van de jaren heeft hij een goede band met het dorp en de rest van de omgeving opgebouwd. Die bijzondere relatie blijkt uit bijvoorbeeld de omgang met de Berlicumse familie Braam. In al die jaren heeft er vrijwel altijd een telg uit dat gezin bij De Pimpernel gewerkt. Nu alleen nog zoon Guus (21), in het verleden ook de dochters Marloes (27), Sophie (26) en de tweeling Roos en Maartje (24).
Marloes was de eerste. In 2006 was ze 14. “Mijn oude oppas werkte er al en ik moest gewoon een baantje hebben”, herinnert ze zich. Ze begon (als veel personeel) met afwassen,later kwam ze ook in de bediening terecht. “Ik vond het leuk om gasten blij te maken met een pannenkoek. En daarnaast is er een goede onderlinge sfeer bij het personeel.” Marloes zou er acht jaar blijven werken.

Contacten

Na een jaar volgde Sophie. Zij kwam al gauw in de bediening. “Maar dat kwam eigenlijk omdat we niet samen in de keuken wilden”, vertellen de zussen. “Dat vond ik leuk hoor. Je had meer contacten dan in de keuken.” Ze zou er, met een pauze wegens studie, vijf jaar werken.
Weer twee jaar later kwam Roos. “Ik was door de verhalen over collega’s en onderlinge gezelligheid wel nieuwsgierig geworden. Waar hebben ze het over?”, legt ze uit. Zij is altijd in de keuken gebleven.
Maartje ging haar eigen weg. “Ik hield me erbuiten en ging juist een ander baantje doen.” Maar toen ze na haar studie weer een paar maanden in Berlicum woonde, ging ze toch overstag. Ze had immers horeca-ervaring opgedaan en het zou maar voor even zijn. “Het viel me mee, ik vond het wel gezellig”, blikt ze terug. Anders dan bij eerdere werkplekken waren er veel kinderen. “In zeker zin maakte dat het makkelijker”, zegt ze. “Het was wel vroeg druk, zo tussen 5 en 7 uur.”
Guus werkt er als jongste inmiddels vijf jaar. Tegenwoordig staat hij aan de bakkant. “In het begin is dat best moeilijk”, merkte hij. “Je kunt er negen tegelijkertijd op een machine bakken, dat vereist concentratie.” Een dag voor het gesprek zijn er nog 150 pannenkoeken op een dag gebakken. Maar soms zijn er over een dag wel 300 gasten.

Vriendenpannenkoek

Die binding met het dorp blijkt uit nog iets. Om het jubileum te vieren, heeft De Pimerpernel onlangs de Vriendenpannenkoek op het menu gezet. Op dit moment is dat een pannenkoek met stroopwafel, maar in de loop van het jaar kan het weer een ander recept worden. Maar de gedachte erachter blijft dezelfde: het Pannenkoekenhuys wil een goed doel in het dorp steunen. “Zobvstuitte ik op het Vriendenfonds”, legt Pim uit. Dat fonds vierde vorig jaar het vijftigjarig bestaan en steunt dorpsgenoten die het door een beperking moeilijk hebben. Dat kan door organisaties te helpen, bijvoorbeeld de Zonnebloem, maar ook individuelen mogen op steun rekenen. “Van elke vriendenpannenkoek die we verkopen, gaat er een euro naar het fonds”, aldus Pim. “Waarbij we wel als voorwaarde gesteld hebben dat het naar individuele personen gaat.”
De Vriendenpannenkoek blijft nog het hele jaar bestaan. Maar je kunt natuurlijk ook iets anders nemen. Een van de Wereldpannenkoeken bijvoorbeeld. Dat zijn bijzondere recepten, zoals de pannenkoek met frikandel speciaal. Je kunt natuurlijk ook een meer conventionele pannenkoek nemen.
Je vindt Pannenkoekenhuys De Pimpernel aan de Werstkant 17, 5258 TC in Berlicum. www.de-pimpernel.nl. Open: wo t/m zo 12.00-20.00 uur.

Vijf telgen uit de familie Braam werkten bij de Pimpernel

Foto's:


0