Bevrijdingsplein Rosmalen staat in het teken van muziek en dans

ROSMALEN – Wanneer we het over bevrijding hebben dan wordt bedoeld de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting in 1944-1945. Hiermee kwam een einde aan de bezetting door de Duitse troepen. In Nederland vieren we dat jaarlijks op Bevrijdingsdag 5 mei. Sinds vorig jaar heeft ook Rosmalen zijn eigen programmering. Muziek en dans vormen de rode draad op 2 podia in het centrum van Rosmalen en het programma is voor iedereen gratis toegankelijk.

Door Corrianne Schijvens- van Hassel

Een mooi vol programma met voor elk wat wils is er samengesteld door de organisatie bestaande uit Muziekvereniging St.Cecilia, Gedachteniskapel ’t Vennehof, Het Rodenborch-College, ROS Radio, Horeca Driesprong, Grandcafé Rosmaelen, De Kentering en Satisfaction Rosmalen. Het initiatief kwam van het Rodenborch-College en de Gedachteniskapel. Zij zagen het wel zitten om naast de dodenherdenking op 4 mei waarbij ze al diverse jaren samenwerken ook de bevrijding te vieren en zo is het balletje vorig jaar gaan rollen.

Groter dan aanvankelijk de bedoeling

Leander Pennings van Satisfaction Rosmalen: “ Er werden diverse partijen benaderd en de bedoeling was om vorig jaar klein te beginnen. Dat pakte anders uit met een groot podium op De Driesprong en een flinke programmering. Dit jaar gaan we nog groter met een tweede podium bij De Kentering. Het programma op De Driesprong start om 11.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Op het podium bij De Kentering vinden de optredens plaats tussen 12.00 uur en 20.00 uur.”

Dorpsstraat

Christo van Helvoirt van Muziekvereniging St Cecilia: “In het verbindingsstuk tussen de twee podia in de Dorpsstraat komen stands te staan. Hier presenteren onder andere Gedachteniskapel ’t Vennehof, het Rodenborch-College en de Oude Stomp zich. De Oude Stomp is een vereniging van oud militairen die voorlichting komen geven. Verder is de Lambertus parochie aanwezig en presenteert het nieuwe evenement Samenloop voor Hoop zich aan de bezoekers. Heel prettig dat Bevrijdingsdag in het weekend valt en veel mensen dan vrij zijn en de mogelijkheid hebben om het bevrijdingsplein te bezoeken. Er zullen ook enkele toespraken plaats vinden die inhoudelijk ingaan op de bevrijding. Met muziek en dans wordt verders het grootste gedeelte van de dag gevuld. Ook ROS Radio staat met een uitzendwagen in de Dorpsstraat en is de hele dag live in de ether te beluisteren.”

Vanzelfsprekend?

Leander: “Waarom we het vieren van de bevrijding in stand houden ? Omdat vrijheid niet vanzelf sprekend is. Op mensen die de bevrijding in 1944-1945 mee gemaakt hebben heeft dat heel veel indruk gemaakt en zij praten er nog steeds over.”
Een greep uit het programma: Voor u treden op, op het Driesprong podium; APM Big Band (11.05 – 11.50 uur), Muziekvereniging St. Cecilia ( 15.30-17.00 uur) en Next Generation (12.20-12.50 uur) , (oud) leerlingen van het Rodenborch-College (13.15-15.05 uur), Fellow Session (18.30-19.15 uur en 20.20-21.05 uur) en The Crown Selection (19.25-20.10 uur en 21.15-22.00 uur). Op het podium voor De Kentering; Popkoor Tune ( 12.15-12.50 uur) Koor Voluum (13.05-13.30 uur en 14.20-14.45 uur), Popsoulkoor Rosmalen (16.30-17.00 uur), Dans- en balletstudio Geraldine( 13.45-14.05 uur en 14.55-15.15 uur) en Duo Suitz ( Tussen 15.30 en 19.45 uur). Voor Popsoulkoor Rosmalen is het een extra spannende dag. Dit koor werd in september 2018 opgericht en gaat op 5 mei hun eerste optreden verzorgen. Om toerbeurten gaan Noortje van den Eerenbeemt, Ger Nijkamp, Marc Vissers en René van Gerven de presentatie van het bevrijdingsplein verzorgen.
Het reünieorkest Regiment van Heutsz bestaat uit muzikanten die op vrijwillige basis de traditie van het voormalige tamboerkorps in leven houden. Zij zijn ook aanwezig en zullen aan het einde van de middag door het centrum van Rosmalen marcheren.

Workshops en vocaal talent

In het winkelpand op de hoek van de Dorpsstraat en de Raadhuisstraat worden door het Rodenborch-College workshops georganiseerd. Muziekverenging St Cecilia werkt op deze dag samen met de uit Rosmalen afkomstige zangeres Noortje van Eijl. Zij zit op de musical academie en zal enkele nummers met de muziekverenging meezingen. Er is dus genoeg vertier op 5 mei in het centrum van Rosmalen. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Pendelt u lekker op en neer tussen de twee podia en geniet van hetgeen uw eigen dorp allemaal te bieden heeft.

Foto's:


0