‘Een ongekend muzikaal sax-feest’

 

BERLICUM – Den Durpsherd in Berlicum transformeert van donderdag 18 t/m zaterdag 20 april tijdelijk in een concertgebouw tijdens de eerste editie van De Berlage Saxophone Academy. Een 3-daags saxofoonevenement voor muzikanten én belangstellenden die van de muziek houden of er kennis mee willen maken. Naast ervaren musici zijn ook degene die het instrument pas enkele jaren bespelen uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop op donderdag om 16.30 uur en deze om 19.30 uur te besluiten met een gratis toegankelijk concert samen met (inter)nationale saxofoonmuzikanten en het Berlage Saxophone Quartet. Het is nog niet alles…

 

Door Wendy van Lijssel

Dat er niets leukers is dan een saxofoon en dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om daar eens ‘lekker mee uit te pakken’, weet Eva van Grinsven als geen ander. De van oorsprong Berlicumse verloor er op 9-jarige leeftijd haar hart aan. Ze was jaren aangesloten bij muziekvereniging T.O.G. en ging uiteindelijk naar het conservatorium in Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Samen met 3 medestudenten stond ze in 2008 aan het roer van de oprichting van het Berlage Saxophone Quartet. Een vierkoppig gezelschap dat intussen al een hele serie (inter)nationale prijzen wist binnen te slepen en doende is met het schrijven van eigen arrangementen van bestaande muziek en samen musiceren.

Saxofoon happening

Dat laatste is precies wat ook staat te gebeuren tijdens de eerste editie van De Berlage Saxophone Academy. Een 3-daagse saxofoonhappening voor zowel lokale en regionale amateurs als sax-kwartetten uit het hele land en conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland. “Een saxofoonfeest voor alle niveaus en leeftijden, waarbij samenspel en plezier hebben in samen muziek maken centraal staan. We verzorgen individuele en samenspellessen en workshops en besluiten elke dag met een gratis toegankelijk concert met alle saxofonisten van die dag. Van beginners, gevorderden tot en met de docenten (lees het Berlage Saxophone Quartet red.). Het wordt een ongekend muzikaal sax-feest”, steekt Eva enthousiast van wal.

Uitschieters

Het idee ontstond nadat Eva enkele keren met het Berlage Saxophone Quartet te gast was bij iets dergelijks in Spanje. “Het was zó leuk om in een relaxte ambiance saxofoonspelers op allerlei niveaus te ontmoeten en met elkaar te spelen, dat ik het naar Berlicum haal”, verkondigt ze vrolijk. Het programma is divers en telt een paar te noemen uitschieters. Donderdag 18 april is er om 16.30 uur een workshop, waar iedereen die al enkele jaren saxofoon speelt aan mee kan doen. De workshop wordt besloten met een concert waaraan ook conservatoriumstudenten en het Berlage Saxophone Quartet deelnemen. “De ervaren musici hebben hun eigen programma en concertonderdeel. Niemand hoeft zich zorgen te maken ‘ondermaats’ te spelen of ‘uit de toon’ te vallen. We gaan muzikanten die zich aanmelden indelen in groepjes en daarmee lekker samen, in een relaxte sfeer muziek maken. Het is écht heel leuk”, overtuigt Eva. Deelname kost € 25,00 p.p. en is inclusief een warme maaltijd voor aanvang van het avondconcert. Aanmelden kan tot zaterdag 13 april via: berlageacademy@gmail.com

Saxofoonvirtuoos

Saxofoons zijn er in diverse klankkleuren. De sopraan, tenor, bariton en altsaxofoon zijn de meest bekende, maar je hebt ook nog een sopranino, contrabas en bassaxofoon. “De hele saxofoonfamilie is welkom”, verkondigt Eva. De diversiteit maakt ook dat er meerstemmig gespeeld gaat worden. “Je kunt het een beetje vergelijken met een meerstemmig koor”, legt ze uit. Terwijl er op donderdag een bijzonder plekje ingeruimd is voor beginnende saxofoonspelers, krijgt Den Durpsherd op vrijdag visite van talloze saxofoonkwartetten uit het hele land en saxofoonvirtuoos Arno Bornkamp. Hij verzorgt om 17.00 uur een hoorlezing.
De dag wordt om 19.30 uur besloten met alle muzikanten van die dag en het organiserende Quartet. Gedurende die dagen is er saxofonisten uit verschillende landen, die verdeeld les krijgen en het geoefende in de avonduren in de praktijk brengen. Voor zaterdag 20 april wordt hiervoor uitgeweken naar Tuincafé De Witte Zwaan in Berlicum. Daar is iedereen vanaf 21.00 uur welkom voor een avondje sax.

Horen en zien

Eva en haar Berlage-collega’s verheugen zich om: “Op ontspannen en informele wijze muziek te gaan maken met elkaar, ervan te leren, maar ook om de vele mogelijkheden van de saxofoon te laten horen en zien. Niet alleen als muzikanten onder elkaar, maar ook aan belangstellenden”, om te concluderen. “We geven iedereen een inkijkje in de keuken van de klassieke saxofoon.”

Het Berlage Saxophone Quartet. Foto: Sarah Wijzenbeek

Foto's:


0