Unieke foto-expositie in ‘den boomgaard’ van Sint Jozefoord.

Fotografische hoogtepunten van tien jaar Fotoclub Nuland

NULAND – Op een van de allermooiste en meest rustgevende plekjes die Nuland rijk is, hangen tussen de peren- en appelbomen tientallen foto’s van uiteenlopende aard. Buiten exposeren, dat was het doel en de insteek. Een aantal locaties waren al voorbij gekomen, maar bij iedere plek kwam er een ‘maar’ om de hoek kijken. “Totdat de achtertuin van Sint Jozefoord in beeld kwam. We waren meer dan welkom. De directeur tipte ons om eens een blik te werpen in de boomgaard, aan de voorzijde van het complex ‘Zicht op Nuland’. Het was een idee met een gouden randje. Mooier, warmer en treffender konden we het niet vinden”, zeggen de leden van de werkgroep activiteiten als het ware in koor. Tot en met 25 mei is de expositie voor ieder dagelijks gratis toegankelijk.

Door Jan van Ravenstein

We zitten samen met de fonkelnieuwe werkgroep in de warme tuinkas op het terrein van Sint Jozefoord in het kader van hun jubileum en expositie. Een Nulands wandelgroepje heeft zojuist de expositie bezocht en is vol lof over het geheel. Dit jaar viert de fotoclub haar tienjarig jubileum. Hoewel de fris ogende fotoclub meer houdt van vooruitkijken inclusief alle moderne snufjes qua fotografie, ontkom je er niet aan om ‘even terug te kijken’. “Ton Vrijsen was toen, 10 jaar terug, de initiatiefnemer om te komen tot een fotoclub. “De uiteindelijke oprichtingsvergadering was bij ons in de huiskamer”, zegt Riet Zwanenberg, penningmeester van de club. In tien luttele jaren is de fotoclub volwassen en professioneel geworden zonder ook maar enig moment het hobbyisme van het geheel uit het oog te verliezen. Inmiddels staat er een club van ruim 20 leden om apetrots op te zijn. “Normaal is onze jaarlijkse expositie in Gemeenschapshuis de Meent. Vanwege dit mooie jubileum hebben we voor totaal iets anders, iets creatiefs gekozen”, zegt Guy van Mackelenbergh.

Nieuwe structuur

“Ook bij ons was het als op zoveel bestuursplekken, dat de bestuursleden niet alleen actief waren in de besturing, maar ook in de uitvoerig van de activiteiten. Natuurlijk waren er leden die klaar stonden indien nodig, heus wel. Maar de echte betrokkenheid werd soms gemist. Veel van alles wat we deden was al een soort van vanzelfsprekendheid. Zoiets sluipt er nu eenmaal in”, aldus de dames Riet Zwanenberg en Helma van Nistelrooij. De wens was om daar verandering in te brengen met als rode draad: de betrokkenheid van ieder lid zien te bewerkstelligen. De bestuursstructuur is op zijn kop gezet. Voorheen bestuurden en organiseerde ze met vijf personen. Nu zijn ze met z’n drietjes. Voorzitter, Clemens Meijs, secretaris Mart Gloudemans en Riet Zwanenberg die over de financiën waakt, maakt het drietal compleet. De betrokkenheid werd gecreëerd door vier werkgroepen in het leven te roepen. Een werkgroep communicatie, werkgroep activiteiten, werkgroep clubavonden, en een voor techniek. Ieder lid word geacht in minimaal een werkgroep zitting te nemen. “En het mag met enig tromgeroffel worden gezegd dat het werkt als een trein”. Dit jubileum project bewijst dat. De werkgroep activiteiten, Wilhelmien Vos, Guy van Mackelenbergh, Helma van Nistelrooij, José Schuurmans en Lies Kastelein weten zich waar nodig gesteund door de overige werkgroepen. Een sterk staaltje van samenwerking, creativiteit en betrokkenheid”, aldus Helma.

Expositie

Tijdens de opening van de expositie was er grote drukte, ook de dagen erna was er een fijne belangstelling. Tot en met 25 mei blijven de foto’s in ‘den boomgaard’. De toegang is te allen tijden gratis. Plan uw bezichtiging in uw fiets of wandeltochtje. Iedereen mag de boomgaard binnen lopen om de foto’s te bekijken. Het is meer dan de moeite waard. De foto’s zijn te koop, voor in huis of zelfs in de tuin. Ze zijn allemaal gedrukt op weerbestendig materiaal. Info over de mogelijkheden hiervan of andere fotozaken kunt u navragen via fcn.promo@fotoclubnuland.nl

Fotoclub

De stelling: “De club moet voor iedere fotograaf toegankelijk zijn”, staat recht overeind in de statuten van de vereniging. Het wordt nog eens benadrukt door het gezelschap aan tafel. Ze organiseren tal van themadagen in combinatie met praktische uitjes. Op fotosafari gaan bijvoorbeeld, met een duidelijke opdracht. Fotograferen met als thema licht, donker, avond en nacht. Of werken met de juiste sluitertijden. Of de technische mogelijkheden van je camera als uitgangspunt nemen. Met alleen de themaopdracht in combinatie met een grote mate van creativiteit gaan ze dan individueel op pad. Het is maar een greep uit de vele uitdagingen zie er zijn, ook voor de amateurfotograaf. Vaak een uitdaging op zich.
Elke 2e en 4e dinsdag van de maand is er de ledenavond van de vereniging waar de ene keer de gemaakte foto’s worden besproken of is er een spreker als gast. “Niet alleen de digitale fotografie heeft een soort van metamorfose in de fotowereld gebracht. Ook de nieuwe technieken die daarmee samenlopen, het bewerken van foto’s en de nieuwe verfijnde toestellen vereisen steeds weer een nieuwe toelichting. Met het item ‘ken je camera’ komen alle nieuwe ontwikkelingen aan de orde”. Erg leuk en vooral heel leerzaam”, zegt José.

Bespreken

Na een project, zoals de fotosafari, worden de gemaakte foto’s besproken. “Leren van elkaar. Dat is de knalrode draad die loopt door het geheel. In een prettige ongedwongen sfeer, samen in een nog hoger niveau zien te geraken”, aldus Riet. De leden die de gemaakte foto’s beoordelen zijn niet over een enkel nachtje ijs gegaan. Ze hebben een cursus ‘fotobespreking’ met succes afgerond en zijn als zodanig deskundig in hun oordeel. “Het mooie is, dat niks moet en alles mag. Je mag hun advies ter harte nemen, maar doe je het niet, ben je tevreden met hetgeen je hebt, no problem”, zegt Lies Kastelijn. Juist die saamhorigheid is het mooie van de fotoclub. Ze stralen het dan ook ten volle uit.. “O ja… Nieuwe leden zijn van harte welkom”, horen we ze bij ons afscheid bijna tegelijkertijd roepen. Zeker doen. Fotoclub Nuland, een mooi clubje om bij te horen.

Voor foto’s even naar beneden scrollen

 

Foto's: