Jos van Son zocht hulp om zijn leven weer op de rit te krijgen

ROSMALEN – In november 2017 belandde toenmalig wethouder Jos van Son (66) met zijn auto in een heg na te veel alcohol genuttigd te hebben. Dit voorval bleef in Rosmalen niet onopgemerkt en deze gebeurtenis leidde ertoe dat Van Son zijn functie als wethouder twee dagen later zelf neerlegde. Na felle kritiek in de pers werd het uiteindelijk stil rondom Jos. Twee weken geleden liet de voormalig wethouder weer van zich horen middels een interview in het Brabants Dagblad. Over de periode na het heg-incident, het oplossen van het probleem en de vele reacties op het artikel in het Brabants Dagblad mag De Rosbode verder praten met Jos van Son.

Door Corrianne Schijvens van Hassel

Jos van Son (66) werd geboren in de Raadhuisstraat op de plaats waar in een ver verleden de brandweerkazerne stond. Zijn vader kwam oorspronkelijk uit Schiedam en wist tijdens de oorlog te vluchten uit een Duits kamp. Hij kwam terecht in Nuland en leerde vervolgens zijn aanstaande vrouw kennen, die op de Kruisstraat woonde. Van Son bezocht voor een middelbare schoolopleiding het Sint Janslyceum en studeerde vervolgens rechten en commerciële economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij ging werken in de financiële dienstverlening maar zag daar jaren later geen uitdaging meer in. Die nieuwe uitdaging vond hij onder andere in de politiek en hij werd uiteindelijk wethouder namens Rosmalens Belang. Zijn politieke carrière duurde twaalf jaar.

Wethouder

Van Son: “Het wethouderschap is geen baan waarvoor je een studie kunt volgen. Ik werd letterlijk voor de leeuwen geworpen. Op dat moment zonder afdoende ambtelijke ondersteuning. Je wilt vertegenwoordigen waar je voor staat en overal aanwezig zijn om informatie uit te eerste bron te innen. Ik wilde dat wat van mij verwacht werd ook zo goed en snel mogelijk doen. Dat kostte heel veel tijd en energie. Ik heb me vanaf het begin af aan voorgenomen zo open en transparant mogelijk naar buiten toe te zijn. Met hetgeen de pers schreef kon ik goed omgaan. Dat gaf een wisselwerking, het Brabants Dagblad bijvoorbeeld belde mij als het over een onderwerp uit mijn portefeuille extra toelichting wilde. Omgekeerd, wanneer ik nuance aan wilde brengen, belde ik het BD. Ik heb de pers nooit als een vijand gezien.”

Slechte recensie

En toen ging het fout, door een borrel te veel kwam Van Son met zijn auto in de heg terecht en werd de publiciteit rondom hem ineens heel negatief. Van Son: “Ik had niet met alcohol op achter het stuur mogen stappen, dat was helemaal fout. Ik ben blij dat er alleen materiële schade was en er geen andere personen bij betrokken waren. Voor de hoeveelheid alcohol in mijn bloed kreeg ik een rijverbod van enkele uren, maar hoefde mijn rijbewijs niet in te leveren. Een paar weken later kwam de volgende klap, de inval in verband met het burgemeesterslek, later gevolgd door de inhechtenisneming. Iets wat nog steeds zwaar drukt op mijn gemoedstoestand. Deze twee zaken waren de aanleiding dat ik besloot om in therapie te gaan in Portugal en niet in Nederland. Even helemaal weg en afstand nemen van alles in je vertrouwde omgeving. Mezelf terugvinden. De kliniek was heel Spartaans, de mentaliteit keihard en de behandeling een openbaring. Geen luxe, geen communicatiemogelijkheden. Ik was vastbesloten door dit proces heen te vechten en het heeft geholpen.”
Hij vervolgt: “Ik leerde in Portugal het belang van een vaste dagelijkse structuur. En daar maak ik momenteel dankbaar gebruik van. Op vaste tijd opstaan, ontbijten, mijn dagelijkse rondje fietsen, een half uurtje onderuit na de lunch, zelf koken enzovoort.”

Geschrokken

“Ik ben geschrokken van de jonge mensen die in de kliniek behandeld werden. Allemaal voor meervoudige verslavingen en ik besefte dat zij niet voldoende voorbereid worden om het dagelijkse leven in Nederland weer op te pakken. Ik heb gezien waar jongeren tegenaan lopen, jonge mensen die net aan hun leven beginnen en van alles gebruiken. Van blowen tot synthetische drugs en nog veel meer. Ik wil met de ervaringen die ik daar heb opgedaan graag iets gaan doen in de toekomst. Ik blijf uitdagingen zoeken en ga in op het verzoek van de kliniek in Portugal om daar binnenkort lezingen te komen geven over mijn ervaringen en visie.”

Taboe

Van Son heeft zowel positieve als negatieve alsook persoonlijke reacties gehad op het openhartige artikel in het Brabants Dagblad. Van (groot)ouders, uit álle geledingen van de bevolking, over ontspoorde kinderen. Mensen vragen Jos welke richting ze op moeten gaan om hun kinderen te helpen.
“Er heerst een taboe voor directe betrokkenen om in het openbaar over drugs en alcoholproblemen te praten. Dat taboe wil ik graag doorbreken. Er worden veel meer drugs gebruikt dan dat ik me voor kon stellen. Ik heb namen van drugs gehoord waarvan ik het bestaan niet eens kende. Ik sta die mensen te woord en kan ze nú alleen maar naar instanties verwijzen. Verder heb ik alleen mijn eigen ervaring uit Portugal die ik kan delen. Het proces van nazorg, psychologische begeleiding, schuldhulpverlening, onderdak regelen, werk zoeken enzovoort moet gecoördineerd eigenlijk al beginnen voordat mensen een kliniek binnen komen. De kans om terug te vallen is anders groot. Voor de ondersteunende psychische nabehandeling in Nederland heb ik goede handvaten gevonden bij Novadic Kentron en Marlies van den Elzen van Kinisi. Haar programma sluit aan bij de manier van benaderen en behandelen in Portugal. Maar de overige praktische begeleiding moet beter.”

Boodschap

Op de vraag of de voormalig wethouder nog een boodschap heeft voor de lezers van De Rosbode antwoordt hij: “Heb je problemen, zoek dan hulp, dat is geen schande. Voel je ook als familie niet bezwaard om professionele hulp voor je kinderen of naasten te zoeken. Mensen, laat het taboe dat drugs en alcoholverslaving met zich meebrengt los en probeer anderen bij te staan.”

Jos van Son

Foto's:


0