Oostenrijkse & Tsjechische sferen tijdens lenteconcert

Presentatie nieuwe outfit Blaaskapel de Pompzwengels

 

GEFFEN – En alweer staat er voor Blaaskapel de Pompzwengels een druk weekend op stapel. Nog maar net terug van een optreden in België staat het jaarlijkse Lenteconcert voor de deur. Een binnen gebeuren met, vergeleken met het jaarlijkse zwengelfeest, toch zeker wel het serieuzere werk en kwaliteit. Zeker ook omdat de akoestiek binnen nu eenmaal beter is. Bovendien komt er een heuse topper uit het wereldje van de blaaskapellen op bezoek. Met daarnaast toch wel als een soort van hoogtepunt, de grote presentatie van de nieuwe outfit van onze blaaskapel halverwege het lenteconcert”, aldus de werkgroep. 

Door Jan van Ravenstein

Blaaskapel de Pompzwengels. Ze is niet meer weg te denken in de Geffense gemeenschap. Het zijn allemaal muziekmakers in hart en ziel, geboren vanuit muziekvereniging WIK. Met liefde en vooral met heel hun ziel en zaligheid beoefenen ze, naar het lijkt zonder enige moeite, hun ultieme hobby. De bezielende leiding is in handen van de 22- jarige Arnout van Erp. Samen met Ricardo Caspers, Willie van Erp, Antoon van Lith, en Jan van Rooij is hij de gangmaker van het lenteconcert. De Geffense blaaskapel maakt naast moderne muziek specifiek Böhmische (Duits en Oostenrijkse) en Mährische (Tjechische) muziek. Dat ze deze muzieksoorten tot in hun muzikale vingertoppen beheersen bewijzen de vele prijzen die ze, bijna aan de lopende band, behalen. Vandaar ook dat één van Nederlands beste kapellen (Jusaska) Geffen graag met een optreden komt verrassen. “In dit wereldje gaat bijna alles op uitwisselingsbasis. Wij gaan op onze beurt, voor een gastoptreden, naar hun (top) festival”, aldus Jan.

Nieuwe outfit

Maar liefst 30 jaar waren de Pompzwengels te zien en te bewonderen in hun grijsgroene outfit. Herkenbaar, zeker wel. Maar ook aan vervanging toe, daar waren ze het zonder uitzondering allemaal wel over eens. Arnout: “De benodigde financiering is en blijft bij dit soort dingen altijd een lastig onderwerp”. Een gouden vondst is de sponsoractie ‘MuziekMaten’ die in het leven is geroepen. Geïnspireerd op de ‘maten’ als vrienden en de ‘maten’ van de muziek. Zowel de particuliere als de zakelijke sponsors kunnen middels dit slimme fenomeen hun donatie aan de kapel kwijt. “Vanuit dit fonds is de nieuwe kleding gefinancierd. Waarvoor onze onuitsprekelijke dank. Anders was dat compleet onmogelijk geweest. De sponsoractie loopt als een trein, we hebben inmiddels al 51 ‘maten’. Nieuwe aanmeldingen zijn nog steeds van harte welkom.”, wil de werkgroep nog graag even kwijt. Zondag, om 15.00 uur, zal de presentatie van de nieuwe outfit met enig spektakel plaatsvinden. Jan van Rooij neemt daarvoor de presentatie ter hand en dat geeft op voorhand al een soort van garantie van verrassing en entertainment.

Gastoptreden Judaska

Het lenteconcert is bij uitstek geschikt om de toehoorders te laten genieten van de hoogstandjes van de muzikanten. Vooraleerst is er het optreden van Blaaskapel Judaska uit het Limburgse Hout-Blerick. “Dit is werkelijk een toporkest”, zegt Arnout. “Judaska is een Regionale kapel die door de jaren heen uitgegroeid is tot een vooraanstaande kapel, die in binnen- en buitenland zijn sporen reeds verdiend heeft. Het repertoire van Judaska bestaat uit een zeer breed scala, onder andere uit Tsjechische, Böhmische en amusementsmuziek. Maar wij schrikken ook niet terug om een Dixieland nummer ten gehore te brengen. Wij staan garant voor een goed stuk muziek, gebracht op onze eigen Judaskaanse wijze. Dit doen wij met veel plezier, maar vooral met grote passie voor de blaasmuziek. Onze uitdaging is dan ook om het publiek te amuseren en mee te nemen in ons muzikaal avontuur”, aldus de veelbelovende woorden die te lezen staan op hun website (www.judaska.nl). Judaska opent de muzikale middag om 13.00 uur tot aan de presentatie van de nieuwe kleding door de Pompzwengels.

Lenteconcert

Voor de derde keer in successie staat de Koppellinck in het teken van de lente en muziek. Mede vanuit hun succesvolle ‘MuziekMaten’ actie heeft de kapel middels een ‘koopje’ vorig jaar een complete geluidsinstallatie kunnen aanschaffen. De blazers en slagwerk worden nu uitversterkt, en dat is alleen maar een plus en een complete verbetering van de muziekkwaliteit. De ‘muziekmakers’ zijn niet alleen meesters in hun befaamde muziek, ook betreffende aankleding en sfeer maken hebben ze hun sporen op een bijzonder verdienstelijke manier al bewezen. Lange tafels in de zaal in combinatie met de passende aankleding brengen een aantal creativelingen van de kapel de Koppellinck in het overbekende Duits getinte ‘Egerländer’ sfeertje.
De aanvang is 13.00 uur met een optreden van Blaaskapel Judaska. Daarna, om 15.00 uur de spectaculaire presentatie van de nieuwe outfit. Vanaf 15.15 uur tot 17.00 uur brengen de Pompzwengels, onder het genot van een biertje of wijntje hun muziek ten gehore. Overige info: www.pompzwengels.nl

Jan van Rooij in actie met zijn ‘lepelpolka”.

Foto's:


p0