Slagwerkgroep Union uit Nuland behaalt 4 e prijs bij ONSK

NULAND – Anders dan bij een regulier bondsconcours spelen alle deelnemers slechts 1 werk. Alle stukken worden speciaal voor dit evenement geschreven en gaan dus in première op het ONSK zelf. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten slagwerkgroepen. Gestemd slagwerk waarbij de focus meer op het melodisch slagwerk ligt of ongestemd slagwerk waar de focus meer op het gebied van ‘drums’ ligt. ONSK staat voor Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen.

Union heeft deelgenomen aan de Basisklasse Ongestemd. Het stuk heet Smoking Surfaces en is geschreven door Tim van Klompenburg. Dirigent Hans van de Moosdijk heeft met Tim samen gestudeerd aan het Conservatorium in Zwolle. Tim vertelt het volgende over zijn compositie: ”Spelen tot de rook van je instrumenten af komt. Gloeiend heet metaal, smeulend hout en trommels die af moeten koelen voor ze de koffer in gaan. Dat is het doel van mijn compositie, geschreven in opdracht van de Open Nederlandse Slagwerkkampioenschappen 2019. Een compositie waarin groove en timbres centraal staan.”

Naast de slagwerkgroep van Union namen 7 andere slagwerkgroepen deel. De charme van dit evenement is dat alle 8 slagwerkgroepen ditzelfde stuk spelen. Het werd beoordeeld door een jury waarvoor de slagwerkgroepen niet zichtbaar waren. De jury moest puur op basis van hun gehoor een oordeel vellen.

Verrassend om te zien was het feit dat 8 keer hetzelfde stuk toch heel erg van elkaar verschilde. Dat was voor de muzikanten zelf ook een erg leuke ervaring, aldus Wilfred van Erp, voorzitter van Union en tevens muzikant van de slagwerkgroep.

Het doel van Hans van de Moosdijk was ‘met zijn allen een topdag beleven, muzikaal gezien, maar ook qua gezelligheid. We gaan niet naar dit concours omdat het moet, maar omdat het kan!’ Het werd echter meer dan dit, naast een leuke ervaring was er ook zeker muzikaal succes! Slagwerkgroep van Union behaalde de 4 e prijs en sleepte ook de Solistenprijs voor SnareDrum binnen. Per categorie werd er 1 partij extra gejureerd, dit was vooraf onbekend voor de deelnemers. Wouter van Leeuwen en Jorg Maas speelde de SnareDrum partij namens Union.

Foto's:


I