02 april 2019

Start testbewoning Healthy Home

ROSMALEN – Healthy Home is een pilot om te komen tot een beter en gezonder binnenklimaat in woningen. Op 29 maart werden de eerste twee woningen opgeleverd in nieuwbouwwijk De Groote Wielen in Rosmalen en is het living lab gestart. Hierin wordt in twee jaar tijd een duurzame Nul op de Meter (NOM) woning vergeleken met een Healthy Home.

In de pilot worden twee gezinnen gevolgd. Het ene gezin gaat wonen in een Healthy Home, een comfortabele en energiezuinige nieuwbouwwoning, waarin verschillende innovaties zijn verwerkt voor een optimale luchtkwaliteit. Het andere gezin neemt zijn intrek in een duurzame Nul op de Meter woning. In beide woningen is meetapparatuur aanwezig die gedurende twee jaar de luchtkwaliteit gaat monitoren.

Lada Hensen Centnerová, Assistent Professor bij de TU/Eindhoven en betrokken bij het project Healthy Home, drukte het belang van een gezond binnenklimaat uit in cijfers tijdens de kick off: “We zijn zo’n 20 uur per dag binnen, waarvan 13 uur in de eigen woning. Iedereen neemt dagelijks een kilo voedsel, twee kilo water en zo’n 15 kilo lucht in. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is dat die lucht gezond is.”

Twee testwoningen

Naast een optimale isolatie, worden de beide pilotwoningen gasloos uitgevoerd en uitgerust met comfort verhogende en energiebesparende installaties zoals vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en een energiezuinig ventilatiesysteem. Per saldo wekken de zonnepanelen voldoende energie op voor de verwarming, warm water, ventilatie, verlichting en apparaten in de woning.
Om het binnenklimaat te optimaliseren, zijn in de Healthy Home naast energiebesparende maatregelen ook vochtregulerende technieken toegepast. Sensoren meten de luchtkwaliteit in beide woningen en sturen in de Healthy Home bij waar nodig.
“We hebben er lang naar uitgekeken”, vertellen Tijn Benschop en Heleen van Balkom, die de komende twee jaar gaan testwonen in de Healthy Home. “We zijn veel met duurzaam en gezond leven bezig. Er zijn veel mooie technische snufjes toegepast en sensoren meten direct het effect hiervan op het binnenklimaat in onze woning. Eigenlijk moet de hele wereld een beetje duurzamer worden op deze manier. Ik denk ook echt dat dit de toekomst is. We zijn benieuwd wat we letterlijk gaan merken. We hebben er zin in.”

Samen innoveren

Healthy Home is een initiatief van Hoedemakers bouw en ontwikkeling, hierin wordt samengewerkt met kennisinstituten, belangenorganisaties en de overheid. “Healthy Home is een innovatie waaraan we met veel partners werken”, aldus Marc Hoedemakers, directeur van Hoedemakers bouw en ontwikkeling. “Niet zo vreemd als je bedenkt wat het belang is van een gezond binnenklimaat. In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de technische realisatie van Healthy Home. Vandaag is de testbewoning gestart. Ik kijk uit naar het monitoren van de effecten in de praktijk en ben vooral ook heel benieuwd wat voor effect de toepassingen hebben op de woonbeleving van de gezinnen.”

Meer weten over Healthy Home?

Wil je meer lezen over Healthy home of gewoon op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan op de website (www.healthyhome.nu) en volg de pilot op Facebook (https://www.facebook.com/gezondewoning).

Foto's:


0