Van Liefde Ongekend, geen kerkdienst, maar een groots opgezet concert

 

SINT-MICHIELSGESTEL – Geen kerkdienst, maar een groots opgezet licht en luchtig Nederlandstalig concert opgevoerd door een grote groep vocalisten en een ensemble waaraan deelgenomen kan worden aan de hand van de tekst en liedboeken. Dat is het Paasoratorium ‘Van Liefde Ongekend’. Het is te zien en te beluisteren op zaterdag 13 april om 20.30 uur in de Heilige Jacobus de Meerdere kerk in Den Dungen, zondag 14 april om 15.00 uur in de S.O.W. kerk in Berlicum en op Goede Vrijdag 19 april om 19.30 uur in de Antonius van Paduakerk in Loosbroek. De toegang is gratis.

 

Door Wendy van Lijssel

Het 30-koppige koor Crescendo uit Den Dungen en de 20 leden tellende Cantorij van de Samen Op Weg Gemeente Berlicum/Rosmalen hebben meerdere dingen gemeen. Niet alleen luisteren beide kerkdiensten op, maar ook staan zij onder leiding van de ervaren dirigent Greet Strijker uit Oss. Die stond vele jaren aan het roer van de Cantorij in Oss. “Een cantorij is een koor dat participeert in de dienst waarbij vooraf in overleg met de dominee/voorganger de te zingen muziekstukken worden bepaald”, legt ze uit. In haar jaren elders was ze talloze malen betrokken bij het projectmatig op poten zetten van een oratorium. Dat woord staat voor een omvangrijk muziekstuk met muzikanten, koor en verteller die aan de hand van een religieus onderwerp een uitvoering verzorgen. Als het over het lijdensverhaal van Jezus gaat, wordt het ook een passie genoemd.

Bijzonder

Uit ervaring weet Strijker hoe bijzonder een oratorium is voor deelnemers en publiek en dus bedacht ze een jaar geleden al om, uiteraard na overleg met betrokkenen, ‘haar’ koren voor deze gelegenheid te laten samensmelten tot één geheel en er voorts gastzangers en muzikanten bij te halen. Dat is gelukt. Intussen zijn al enige tijd maar liefst zestig zangers/zangeressen en een gelegenheidsensemble met hobo, dwarsfluit, percussie, trompet, toetsen en violen, druk aan het repeteren om iedereen in het weekend voor Pasen en op Goede Vrijdag met Pasen te trakteren op een speciaal concert. “Geen kerkdienst”, laat Strijker resoluut weten, “maar een concert. De liedjes zijn in het Nederlands. Ze worden door het koor vier- en soms tweestemmig gebracht. Een enkel nummer wordt door alleen de heren of alleen de dames gezongen. Het is echter zo dat het publiek de teksten bij de hand heeft en indien de toehoorders willen, mee kunnen zingen.”

Emoties en stemmingen

Strijker heeft samen met iedereen al veel tijd en energie in het hele project gestoken, maar weet uit ervaring dat het dit meer dan waard is en ze verheugt zich enorm. “Het is een mooi, herkenbaar en aanspreekbaar verhaal over vriendschap, trouw, maar ook ontrouw en meer. Het laat veel wisselende emoties en stemmingen zien en horen. Er zijn heel ingetogen liedjes die ‘klein’ gezongen moeten worden, maar ook nummers die ferm en voluit ten gehore gebracht moeten worden. Het mooie is samengevat dat er heel veel in dit concert verpakt zit. Je ziet bij wijze van spreken de zon zachtjes opkomen, maar ook een donderbui”, legt Strijker uit. Het verhaal overbrengen met alles wat het in zich heeft, is het doel dat Strijker, het koor en het gelegenheidsensemble nastreven. “We willen het publiek meeslepen in het verhaal en dat wij, als ook ons publiek, het geweldig vonden om hierbij te zijn en meegemaakt te hebben.” De toegang is bij elk concert gratis, maar om de kosten te drukken wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Foto's:


0