Zorgen opzij in het nieuwe Kunstcafé XS en Kunst Kids

SINT-MICHIELSGESTEL – Schaamte is overbodig, stap over de drempel en doe gezellig mee. Die uitnodiging krijgen mannen en vrouwen met een ‘kleine portemonnee’ en hun kinderen uit de hele gemeente Sint-Michielsgestel van Cindy de Graaff en Melanie Hoekstra. Zij openen speciaal voor deze doelgroep Kunstcafé XS op zaterdag 20 april van 10.00 uur tot 12.00 uur in De Moerkoal in Middelrode en Kunst Kids op dinsdag 7 mei van 15.30 uur tot 17.00 uur voor kinderen vanaf 7 jaar in Basisschool De Kleine Beer in Berlicum. Geen zwaarmoedige toestanden, maar kosteloos, creatief in een ontspannen sfeer met elkaar aan de slag en even de zorgen opzij. In verband met het inslaan van materialen is aanmelden nodig.

Hobby’s kosten geld. Daarbij maakt het eigenlijk niet uit over welke vrijetijdsbesteding we het dan hebben en of dat in clubverband is of niet. Van een sportclubje en de daarbij benodigde kleding en schoeisel, maar ook een hengeltje werpen waarbij een visakte nodig is of hardlopen wat je niet op je gewone schoenen kunt ondernemen. Ook vinden veel mensen het leuk om creatief bezig te zijn, maar daar heb je materialen voor nodig die niet gratis ergens af te halen zijn. Alles bij elkaar valt het voor mensen met een (hele) smalle beurs niet mee en lukt het vaak echt niet om er een hobby op na te houden. Niet voor zichzelf, maar ook niet voor hun kroost. Dit terwijl het juist zorgt voor afleiding, ontspanning en het gevoel erbij te horen. Speciaal voor deze doelgroep wordt op zaterdag 20 april het Kunstcafé XS en Kunst Kids geopend.

Creatief

Een initiatief van kunstenaar Cindy de Graaff en Melanie Hoekstra uit Berlicum. Eerstgenoemde doorliep de kunstacademie en is afgestudeerd docent beeldende vakken. Zij verzorgt her en der workshops, waarbij mensen onder haar leiding creatief aan de slag gaan. Tijdens een ervan maakte ze kennis met Melanie Hoekstra. Zij kreeg een workshop schilderen cadeau, vond het heerlijk en gaf te kennen dat ze vaker aan zou sluiten als ze de financiële middelen had.
Die zijn er echter niet. “Ik ben chronisch ziek en volledig afgekeurd”, vertelt ze. “Ik hoef echt geen dure hobby’s. Ik kan ook genieten van een wandeling door het bos. Door de ontmoeting met anderen was het echter wel écht een avondje uit. Weinig geld geeft stress en zorgen. Door de leuke sfeer en het schilderen kwam ik even los van mijn thuissituatie.”
Melanie zet zich overigens zoveel ze kan ook in als vrijwilliger in het dorp. Cindy was getroffen door de mededeling dat, hoewel meedoen geen extreem hoog bedrag kostte, het toch te veel van het goede was. “Melanie is harstikke creatief. Ik vond het super vervelend dat ze hierdoor niet meer mee kan doen”, vertelt ze. Het zette haar aan het denken, want natuurlijk zijn er (veel?) meer mensen in een soortgelijke situatie.
In samenspraak met Melanie, die intussen tot boegbeeld is gedoopt, en dankzij de medewerking van de gemeente Sint-Michielsgestel, opent Kunstcafé XS de deuren en is er Kunst Kids voor kinderen vanaf 7 jaar uit minima-gezinnen. “Naast tekenen en schilderen gaan we met hen van alles fröbelen”, melden de dames.

Data

Ze hebben meteen al enkele data gepland die genoteerd kunnen worden. Kunstcafé XS is er op zaterdag 11 mei, 8 juni en 6 juli. Kunst Kids wordt gehouden op dinsdag 7 mei, 4 juni en 2 juli. De ochtenden en middagen zijn kosteloos en er wordt gezorgd voor een kopje koffie/thee en een koekje en voor de kinderen is er een glaasje ranja en iets lekkers. Cindy en Melanie beseffen dat de doelgroep die zij een leuke ochtend of middag willen aanbieden, best lastig te bereiken is, maar hopen dat mensen hun schaamte opzij zetten. “Want het is echt keigezellig. We zijn geen praatgroep, maar er wordt wel gezellig gekletst. We zetten een muziekje aan en omdat de focus ligt op wat je aan het maken bent, zet je automatisch alles even van je af”, om overtuigd te besluiten: “Echt, probeer het gewoon en fröbel mee. Je wordt er zen van.”
De bedoeling is wel dat geïnteresseerden zich vooraf opgeven in verband met de benodigde materialen. Uiteraard is het Kunstcafé als ook Kunst Kids geen vrouwenbeweging, maar zijn ook mannen en jongens van harte welkom. Tot slot kan iedereen meedoen, ook mensen die denken niet creatief te zijn. Cindy begeleidt alles en meldt resoluut: “Iedereen gaat met iets moois naar huis.” Voor informatie en aanmelden: Hoek72@gmail.com.

Cindy en Melanie

Foto's:


0