Deze jonge meid is op haar toekomst voorbereid

ROSMALEN – Ze is nog maar 17, de in Rosmalen geboren en getogen Daniek van Mook. Ze weet vanaf haar achtste levensjaar al wat ze wil worden. En dat is een niet alledaags beroep. Daniek is in opleiding om schaapherder te worden. Ze inmiddels dagelijks actief als schaapherder door haar opleiding, haar stage en het werk wat ze samen met haar vader Joan van Mook verricht.

Door Corrianne Schijvens-van Hassel

Het werk als schaapherder is haar eigenlijk met de paplepel ingegoten. Daniek van Mook : “Wij hebben altijd al schapen gehad thuis, ik heb veel lammetjes met de fles opgevoed en mijn vader altijd al geholpen. Ik ga één dag in de week naar de opleiding tot schaapherder in Velp. Ik ben een van de jongste in de klas, er zitten veel oudere mensen bij ons in de klas die een ander beroep willen of moeten omscholen. Ik zit nu in de eerste klas en moet volgend jaar ook nog naar school. We krijgen op de opleiding wel veel theorie. Twee dagen in de week loop ik stage bij Bart van Ekkendonk in de Loonse- en Drunense duinen.” Schaapskudde De Lachende Ooi waar Daniek stage loopt zorgt ervoor dat het heide- en stuifzandgebied van De Loonse en Drunense Duinen zijn karakteristieke openheid behoudt.

Landschapsbeheer

Met het werk wat Daniek verricht beheert ze het landschap, weer of geen weer, het maakt haar niet uit, ze werkt graag buiten. Naast haar stage en de dag dat ze naar school gaat, werkt ze nog eens drie dagen samen met haar vader. Het bedrijf van vader en dochter heet Graslandbeheer. Ze beheren projecten van waterschappen en gemeenten. Ze verzorgen in ieder opzicht het beheer van groenvoorziening. Naast het laten grazen van schapen verzorgen zij ook maaiwerkzaamheden. Daniek: “We hebben zelf 800 schapen die uitgezet zijn tegen dijken in diverse plaatsen waar ze lopen te grazen. Begin februari komt een groot deel tijdelijk naar binnen om af te lammeren. De laatste 60 zijn nu nog binnen voor dat aflammeren. We beheren onze eigen schapen. Dagelijks zetten we flexibele oranje omheiningen tegen de dijken om de schapen in het aangegeven gebied te houden. Na een paar dagen verplaatsen we die omheiningen naar een volgende groenstrook en kunnen de schapen daar weer verder grazen.”

Sammy

Terwijl ik met Daniek zit te praten over haar bijzondere werk stuift Sammy door de tuin van de familie van Mook. Sammy is een border collie van 8 maanden oud en in opleiding tot schapendrijver. Dit ras staat er om bekend uitermate geschikt te zijn voor dit werk. Sammy gaat mee naar Daniek haar stage adres en leert daar het werk van andere ervaren honden. De hond moet leren schapen bij elkaar te drijven en bij elkaar te houden. Dat gebeurt nu nog spelenderwijs. Een kennis van Daniek helpt haar met de verdere opleiding van Sammy. Zowel Daniek als Sammy zijn veel buiten in weer en wind. Het werk als schapenherder is geen baan voor mensen met een van 9 tot 5 mentaliteit. Zolang er werk te doen is blijft Daniek bezig. Zeven dagen per week want ook op zondag moeten de schapen water hebben en wordt er gecontroleerd of alles nog goed met ze is.

Bijzonder beroep

Een heel bijzonder beroep heeft Daniek, althans voor mij als leek. Daniek denkt daar anders over: “Ik vind het heel normaal om iedere dag met schapen bezig te zijn. Het voelt niet als werk. Ik heb eigenlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik heb dit altijd al gewild. Voor mij voelt het ook niet meer speciaal als er lammetjes geboren worden. Nadat een vriend deze foto van mij op facebook had gezet heb ik heel veel reacties gekregen. Mensen reageerden met respect, stoer, en wat knap dat een meisje dit werk wil doen. Ik word ineens op straat zomaar aangesproken. Ik heb ook mijn tractorrijbewijs al mogen halen. Dan kan ik alleen rondrijden op de dijken zonder extra chauffeur.” En verder Daniek, wat doe je in je vrije tijd ? “Ik heb geen andere hobby’s , ik ben altijd met schapen bezig.”

Foto's:


0