07 mei 2019

“Vooral denken in de toekomst van de Geffenaren”

Geffense jongeren moeten komen meepraten over ‘Hart van Geffen’

 

GEFFEN –Aan de drie rasechte Geffenaren aan tafel zal het niet liggen. Ze zijn bevlogen, enthousiast en ieder op hun eigen manier betrokken bij de definitieve besluitvorming van het Dorpsplein. Namens de Evenementen Stichting Geffen (ESG) is Jurian Langens aangeschoven. Gilbert van de Meulenreek doet zijn zegje voor de Stamtafel en als aanwonende van het plein. Tonny van Erp, die namens de Dorpsraad aanwezig is, doet vooraf aan het gesprek een indruk makend praatje: “Geffen, en dan met name de jongeren, hebben nu de kans mee te denken over de toekomst van hun eigen Dorpshart. Jeugdige, betrokken Geffenaren kom naar deze bijeenkomst, doe het voor de toekomst van jou en vooral voor je kinderen. Het plein en alles wat er bij hoort, is voor de komende veertig jaar. Het toekomstige Dorpshart wordt voor hun, ik hoop dat onze jonge Geffenaren zich dat goed beseffen”.

Door Jan van Ravenstein

Al meteen nadat Geffen (1 januari 2015) ging behoren tot de gemeente Oss werd er door de Dorpsraad actie ondernomen inzake het voormalige gemeentehuis. Een open dag met de gekoppelde vraagstelling wat te doen met toekomst van het gebouw, plein en omgeving. De opkomst, belangstelling en het praktisch meedenken was verrassend te noemen. Zelfs compleet professioneel ingetekende plannen kwamen na de rondgang door het gebouw ter tafel. Ideeën werden uitgewisseld en er werd gesproken over wat wenselijk was en wat zeker niet zou moeten kunnen. De afbraak van de tijdelijke huisvesting (gebouw Carbone) en daardoor het dakloos worden van Scouting en het Geffens Gilde gooide roet in het eten. De huisvestingsplicht van de gemeente bracht beide verenigingen voor tijdelijke huisvesting in het voormalige gemeentehuis. De voortvarende plannen van betrokken Geffenaren verdwenen in de ijskast. De bouw van het nieuwe clubhuis voor scouting, gilde en jeugd vakantie werk bracht vorig jaar weer ‘ruring’ in het geheel.

Vooraf

De Stamtafel heeft ‘oren en ogen’ door geheel Geffen. Het is deels hun doelstelling om daar ‘iets van te zeige’, om het maar even in Geffens moerstaal uit te drukken. De aangezetenen was ter ore gekomen dat er nogal ‘wilde plannen’ waren rondom de ontwikkeling van het plein en gebouw. “We hebben toen een aantal voorstellen voor een enquête gecreëerd. Marcel Vermulst, een bevriend architect uit Geffen, heeft daarvan de ontwerpen gemaakt zodat het geheel ‘zichtbaar’ werd. Daarop zijn best veel reacties gekomen en is er een soort van discussie op gang gekomen”, zegt Gilbert. En dan gaat het snel. De enquête, het aanbieden van een maquette van het huidige gebouw aan wethouder Johan van der Schoot door de Dorpsraad geven duidelijk de Geffense boodschap aan B en W en de raadsleden weer. “Neem de herontwikkeling van het ‘hart van Geffen’ op in het coalitieakkoord en vooral in de begroting. Het is menens en de hoogste tijd voor actie. We moeten gaan denken in de toekomst voor de Geffenaar”, aldus de Dorpsraad namens alle Geffenaren.

Bureau LOS Stadomland

Eind januari krijgt het bureau LOS Stadomland de opdracht een ontwikkelingsperspectief te maken . Foke de Jong (stedenbouwkundige) en haar collega Loes van Schie (landschapsarchitecte) van het bureau leiden het project. Anne Zaadnoordijk, fungeert in deze als projectmanager van de gemeente Oss.

Eerste Dorpshart gesprek 27 maart

De historie van de Geffense kern wordt tijdens de avond uitvoerig besproken. Vooral de vraag: “Weten we alles”, was cruciaal. “Het bureau heeft een speciale website neergezet voor dit project waar iedereen, ook na de bijeenkomst, zijn of haar mening kwijt kan. Een meesterlijke zet van het bureau. Wij, als jongeren, kunnen daar digitaal op reageren en onze mening en wensen ventileren”, zegt Jurian Langens de jongste in het gezelschap. De site is overigens een bezoekje meer dan waard: https://dorpshartgeffen.losstadomland.nl
Na de presentatie mocht een ieder zijn of haar visie geven over het plangebied. Alles is mogelijk en ook nagenoeg alle opties komen ruimschoots aan bod. Groener is sowieso een veelbesproken optie met plekjes om elkaar te ontmoeten. Maar ook een plein voor feest en evenementen. De kiosk komt ter sprake en dan met name waar hij zou moeten staan.

Drie prikkelende scenario’s

Alle inbreng en voorstellen zijn door Foke en Loes meegenomen. Zij presenteren 15 mei drie prikkelende scenario’s t.a.v. het Dorpshart en iedere Geffenaar mag zijn of haar mening hier over geven op 15 mei of via de site.
Een uiteindelijk voorstel wordt eind juni gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen indien nodig “de puntjes op de i komen.” Er moet een betaalbaar en uitvoerbaar ontwikkelingsperspectief gemaakt worden voor de uiteindelijke begroting. Het is een complexe opdracht waar aan alles moet worden gedacht. Een behoorlijke klus. Want hoe je het ook wendt of keert en hoe graag we het ook anders zien, geld blijft een belangrijke rode draad in het geheel”, zegt Tonny. Alle drie de aanwezigen, Gilbert, Tonny en Jurian benadrukken dat het ook van cruciaal belang is dat de jongeren aanwezig zijn. Ze zeggen het nog maar een keer: “Kom meepraten, laat ‘grijs’ niet alleen beslissen, het is voor jullie toekomst, voor jullie kinderen. Zorg dat je erbij bent”. Woensdag 15 mei is de presentatie in de Koppellinck, vanaf 19.00 uur is de inloop. Presentie om 19.30 uur. De koffie staat zoals altijd klaar.

Foto’s: Gilbert v.d. Meulenreek & Bureau LOS Stadomland

Foto's:


43210