Daniek & Demi: Een prestatie van wereldformaat

Gouden medailles voor de Nulandse zusjes Daniek en Demi van Griensven

 

NULAND –Het is leuk kennismaken met de kersverse kampioenen. Daniek (15) is bescheiden en vindt de prestatie mooi, maar al die aandacht hoeft niet zo perse. Demi (12) echter geniet (terecht) van de aandacht en babbelt aan een stuk door. Het is allemaal herkenbaar. Bij het ene gezin staat voetbal, korfbal of turnen heel hoog op het dagelijkse aandachtslijstje. Bij het gezin van Rien en Franka van Griensven staat het snowboarden op de dagelijkse familieagenda. Alle vier zijn ze fanatieke beoefenaars van de wintersport in al zijn facetten. “Ik hou het bij skiën”, lacht Franka. Rien echter staat, net als zijn twee dochters, met twee voeten op de ‘plank’. Het is een heerlijk gesprek geworden. Over sport, discipline, gezin en uitdagingen. Samen, onder het genot van koffie en thee, met pap en mam en de twee kersverse Kampioenen als hun ultieme trots.

door Jan van Ravenstein

Op de vraag: “Vertel eens wie Daniek van Griensven is”, zie je levensgrote vraagtekens in de ogen van deze sportieve vijftienjarige dame. Dagelijks fietst ze naar Oss om te studeren (3e klas) aan het Hooghuis Stadion. Ze heeft, net als bijna ieder Nulands meisje, gekorfbald bij de Nulandse korfbalvereniging Be Quick. “Omdat het snowboarden steeds meer tijd van me vroeg ben ik gestopt met het actieve korfbal. Nu ben ik af en toe nog supporter van mijn vriendinnen”, zegt Daniek. Verder neemt het chillen met haar vriendinnen een heel belangrijke plaats in haar (schaarse) vrije tijd. “Weet je, we zijn best druk met onze sport. Het trainen en alles wat daarbij hoort, met daarnaast de krachttraining die we ontvangen van Personal Coach, Michael van den Heuvel kost best veel tijd”, zegt Daniek.
Dezelfde vraag aan haar jongere zusje Demi geeft een heel snel antwoord van deze geboren babbelkous. “Ik zit in groep 8 van basisschool de Hoogakker in Nuland”, zegt ze. Volgend jaar gaat ze naar het Rodenborch-College in Rosmalen. “Best spannend. Alweer een nieuwe fase”, zegt moeder Franka snel even tussendoor. Ook Demi wordt omgeven met veel vriendinnen, maar wanneer we over haar sport snowboarden gaan praten, gaan haar oogjes pas echt twinkelen. Ze weet er alles van, tot in elk detail, zal later in het gesprek blijken.

Begin

Samen op wintersport. Daar lag het uiteindelijke begin van de gouden medailles. Met twee gezinnen was het een soort van traditie om jaarlijks op wintersport te gaan. Daniek: “Ik was 7 jaar en kon best al aardig skiën. Ellen, van die andere familie, die was steeds aan het snowboarden. Ik vond dat heel uitdagend en echt geweldig en ik ging al snel met Ellen aan het oefenen”. Over tafel vliegen tussendoor de meest vreemde, Engels getinte, uitdrukkingen van alle snowboard disciplines.
Snowboarden. Op de vraag van mij of het mogelijk is om in een paar zinnen het verschil tussen skiën en snowboarden aan een leek als ik uit te leggen, kijken me ze aan of ze ‘water zien branden’. Papa Rien doet een poging: “Skiën zijn twee latten, een snowboard is één plank met daarop twee houders voor schoenen”. Hij stopt plots en zegt: “Vergelijk het maar met skateboarden maar dan zonder wieltjes”.
Terug naar Daniek. Op die bewuste vakantie samen met Ellen, begon in feite haar avontuur wat zou leiden tot het behalen van goud. Ze had het snel te pakken en haar liefde voor ‘de plank’ was geboren. Voor Demi was het snowboard feestje, op dat moment nog een ‘ver van mijn bed show’. “Ze was gewoonweg nog te jong op één plank naar beneden te gaan. Het mocht ook officieel pas vanaf haar 7e jaar. En toen ging ze ook als een speer”, zegt Rien.

Snowboardteam Fogs

Het Snowboardteam Fogs is een heel belangrijke plaats in gaan nemen voor de talentvolle dames. Casper Linders is de grote bevlogen man achter dit succesvolle team. Plusminus 25 talentvolle jongens en meisjes werken onder zijn bezielende begeleiding met heel veel plezier aan hun ‘snowboard toekomst’. Vooraleerst werkende vanuit Uden. Daarna zijn de trainingen verhuist naar Skidôme Rucphen waar met sneeuw kon worden getraind. Drie maal per week doen Daniek en Demi aan vrije training in Uden en eenmaal staan ze in het skidome in Rucphen. Van daaruit worden ook de wedstrijden ingepland. Tot aan nu hebben Daniek en Demi deelgenomen aan twee wedstrijden in Oostenrijk, twee maal in België, eenmaal Duistland en tot slot hun succesvolle deelname op het NK in Laax, Zwitserland.

Hobby

De twee dames, ze hebben er alles voor over. “We laten het aan de meiden. Natuurlijk zijn er afspraken. Wanneer je aan iets begint, maak je het ook af. Maar dat is bij onze meiden op dit moment nog niet aan de orde. Ze vinden het nog te leuk om te doen”, zegt Franka. Wat ze het aller-leukst vinden aan hun sport? “Daniek en Demi: “Het uitproberen van alles. Elkaar uitdagen met een nieuw obstakel bijvoorbeeld. We gaan ook wel eens naar een mooie ‘Funpark’. Daar zijn heel veel, vaak ook nieuwe, obstakels. De street, flatdown, uprail, boks, de dubbeldown of de tube”, lachen de dames nadat ze bij mij die grote vraagtekens in mijn ogen zagen. Ze hebben er plezier in, alleen al door erover te praten. Plezier en trots zonder dat ze, en dat mag heus wel worden vermeld, naast hun snowboardschoenen gaan lopen.

Kampioen

Twee kampioenen. Nulands trots. Demi haalde in haar klasse goud, zilver en brons. Een prestatie om apetrots op te zijn. Er is een onderscheid in jongens en meisjes en leeftijden. Daniek haalde op de drie onderdelen elk een gouden medailles, hoe mooi mag het zijn. Bij thuiskomst van het NK hingen de slingers en de vlaggen uit en werd er ten huize van de familie van Griensven een feestje gevierd. In een later stadium zijn ze namens het stadsbestuur van de Gemeente ’s-Hertogenbosch door wethouder Huib van Olden officieel ontvangen op het stadhuis.

Foto: Franka van Griensven- van Hommel

Foto's:


0