Samenloop voor Hoop Rosmalen komt steeds dichterbij

ROSMALEN – In oktober 2018 was de Rosbode voor het eerst bij Wilma van Beekveld. Samen met Claudia van Hest had ze de Samenloop voor Hoop in Sint Oedenrode gelopen. Daardoor raakte ze geïnspireerd om dat evenement ook in Rosmalen op te zetten. Een immense organisatie, maar dat het gaat lukken, staat vast!

Door Sophie Fleur Verbiesen

Ze waren met een clubje van negen man en inmiddels zijn er dertig mensen geheel vrijwillig achter de schermen bezig in commissies die ervoor moeten zorgen dat de Samenloop voor Hoop Rosmalen goed gaat verlopen.
Ook met de aanmeldingen gaat het goed. Met 29 teams en 350 deelnemers is er voldoende animo voor het evenement. “Bovendien weten we dat er nog meer aanmeldingen gaan komen. Op zich is dat ook nog mogelijk tot aan 30 augustus.”
Op 31 augustus is het zo ver. Dan vindt de Samenloop voor Hoop Rosmalen plaats op het parkeerterrein bij de Hazelaar en het schoolplein van het Rodenborch College. Een sponsorloop van 24 uur, waarbij geld wordt ingezameld voor KWF Kankerbestrijding.

In de watten gelegd

Tijdens de dag worden er eregasten ontvangen. Dit zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad. “Zij worden die dagen geheel in de watten gelegd met workshops, een kapster, een visagiste, een masseur en zaterdagavond een diner. Op zondagmiddag mogen ze genieten van een lunch. En: niks moet, alles mag. Er zijn ook ruimtes om te rusten. En ja, we kunnen best nog meer eregasten ontvangen, dus er mogen best meer mensen opgegeven worden.”
Ondanks dat de naam van het evenement door het KWF Kankerfonds wordt geregeld en ook de opbrengst naar het fonds gaat, is het wel een lokaal evenement. “Te vergelijken met de Wandel3daagse of Wereldkinderdag. Opgezet door Rosmalense mensen en ook gelopen door mensen van hier.”

Podiumprogramma

Op zaterdag 31 augustus zal om 15.00 uur het startschot plaatsvinden. “Op het parkeerterrein zullen vooral de kraampjes van de teams staan. Zij kunnen daar – naast het lopen van de route – spulletjes verkopen. Zo zijn er collega’s die bij De Annenborch werken die soep gaan verkopen. Zij liepen als groep al vaker mee met een Samenloop voor Hoop, steeds op een andere plek. Daar maakten ze ook altijd soep, dus dat gaan ze hier ook doen.”
Op het schoolplein komt een podium te staan, want er is ook vermaak. “Satisfaction Rosmalen heeft aangeboden zich over het podiumprogramma te buigen. En dat is inmiddels ook bijna rond. Ook in de nacht proberen we zo wat muziek te hebben, al is het akoestisch. Zeker voor de moeilijke uurtjes tussen 3.00 uur en 6.00 uur, zodat de deelnemers toch fit blijven en ergens kracht uit kunnen putten.”
Na de openingsceremonie (die om 14.30 uur start), kunnen de deelnemers het rondje gaan lopen. Dat gaat via de kraampjes, over het schoolplein, de scouting, jongerencentrum Number One weer terug naar het parkeerterrein. Een rondje van 600 meter, maar zeker niet saai. “Je wandelt daar en je hoeft niet te letten op de route. Daardoor worden juist mooie gesprekken mogelijk. Iedereen die meeloopt, doet het tenslotte voor hetzelfde thema. Het raakvlak is kanker.”

Ambassadeur

Burgemeester Mikkers is de ambassadeur van het evenement. “Hij heeft het ook vaker meegemaakt en hij zei dat het echt een evenement is dat je raakt en wat mensen kan helpen om over de ziekte te praten. We zijn daar echt heel blij mee. Eerlijk is eerlijk: de burgemeester hoefde er ook niet lang over na te denken. En dat is fijn: als iemand de Samenloop kent.”
Zo zijn er inmiddels al verschillende acties gestart om geld om te halen. “Een vriendinnengroep van de Kruisstraat liepen al eerder mee in Heesch en Ammerzoden. Zij organiseren nu een Ladies Bingo om donaties te verzamelen. Omdat ze al eerder mee hebben gedaan, hoef je niks uit te leggen. Ze kennen het, weten hoe bijzonder het is en hoe je het aan moet pakken.” Ook is er een rondleiding geweest op Coudewater, waarvan de opbrengst aan KWF Kankerbestrijding wordt geschonken.
Tijdens de Samenloop voor Hoop Rosmalen zal er rond 22.30 uur de kaarsenceremonie zijn. “Een stiltemoment. De kaarsenzakken zijn nog steeds te koop. Je kunt daar een eigen monumentje van maken door een boodschap erop te schrijven of er een foto op te plakken. ’s Avonds gaan dan alle kaarsen aan in de zak. Dat is prachtig om te zien.”

Kinderloop

De inschrijvingen voor de kinderloop zijn onlangs gestart met een bijzondere actie: het lopend vuurtje. Leerlingen van verschillende basisscholen liepen met een tasje vol informatie van hun eigen school naar een andere school om zo aandacht te vragen. De kinderloop is 24 minuten en wordt op zondag 1 september gehouden. “Bij onze eregasten hebben we helaas ook kinderen met kanker. Als je dat hoort, weet je meteen weer waarvoor je het doet. Ik hoorde ook een moeder vertellen dat ze zo blij was met al dat geld dat naar KWF gaat. Daarmee worden onderzoeken gedaan. Ze zei dat ze door die onderzoeken haar dochter nog had.”
De organisatie kan nog altijd vrijwilligers gebruiken. “Verkeersregelaars, mensen die mee op- of afbouwen en mensen die in de horeca mee willen werken. En oh ja: je hoeft niet mee te doen met een team. Je kunt ook individueel inschrijven. Dus eigenlijk kan iedereen meedoen.”
Inschrijven kan op de website www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/rosmalen. Kaarsenzakken à vijf euro zijn te bestellen via rosmalen@samenloopvoorhoop.nl.

Foto: De vriendinnengroep van de Kruisstraat zet zich in door een Ladies Bingo te organiseren.

Foto's:


0