Beroepskeuzes: Maak je die met je verstand of met je hart ?

ROSMALEN – Je bent jong, zit nog op het basisonderwijs en het zou makkelijk zijn als je nu al weet wat je later wilt worden omdat je een keuze voor het voortgezet onderwijs moet gaan maken. Drie van deze vier kanjers hebben de eerste route naar hun toekomst inmiddels uitgestippeld en gaan na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs. Lieke heeft nog een jaartje bedenktijd, ze gaat van groep 7 naar groep 8 maar is er helemaal zeker van, zij wordt schooljuffrouw en gaat voor de klas staan.

Door Corrianne Schijvens van Hassel

Maylin Hooijmans (13), Kyano Pieters (12) en Thomas Vis (12) zitten alle drie in groep 8 van Kindcentrum De Hobbit, Zij hebben een duidelijke beroepskeuze gemaakt en opvallend genoeg heeft dat bij alle 3 met sport te maken. Zitten ze in een sportieve klas of is dit toeval ? Maylin Hooijmans wil beroepsmatig gaan ijshockeyen. Ze speelt inmiddels al 7 jaar bij de Red Eagles in ’s-Hertogenbosch als verdediger. Maylin: “Mijn broer en een neef speelden allebei ijshockey en nadat ik een keertje ben gaan kijken ben ik ook gaan ijshockeyen. Schaatsen kon ik al doordat ik veel skeeler. Ik wil voor mijn werk en beroep gaan ijshockeyen. Hier in Nederland kun je er niet zo veel mee verdienen, daarvoor moet ik naar het buitenland. Het liefst zou ik naar Amerika gaan. Ik speel naast de Red Eagles ook in het Nederlands damesteam en in het Regio -Oost damesteam. Ik train heel veel en bezoek ook nog zomertrainingen en trainingskampen. Na de zomervakantie ga ik naar de Topsport- loot opleiding op het Rodenborch College, dan kan ik school met sport beter gaan combineren. En als het niet lukt om beroepsmatig te gaan ijshockeyen dan wil ik gaan toneelspelen of architect worden.”

Ijshockey of automonteur

Ook Thomas wil de kost gaan verdienen met ijshockeyen. Zijn voorkeur gaat uit naar de San Jose Sharks en als dat niet lukt dan wordt hij automonteur. Thomas: “Ik speel net als Maylin ook bij de Red Eagles en ook ik zit in het Nederlands team. Ik ben keeper/goalie. Ik hoop dat ik geluk heb om naar Amerika te kunnen en anders vind ik techniek wel interessant en wil ik automonteur worden. Ik vind het leuk om te zien hoe mensen auto’s in elkaar zetten. Na de zomervakantie ga ik naar de Bossche vakschool in de buurt bij het Sportiom en daar ga ik een technische opleiding volgen. Momenteel ben ik de hele week bezig met trainen. Ik ben net 1 week in Tsjechië geweest met het Nederland ijshockeyteam voor trainingen.”

Passie voor schermen

Kyano wil van zijn passie voor schermen zijn beroep gaan maken. Ook hij gaat net als Maylin na de zomervakantie naar de Topsport- loot opleiding op het Rodenborch college. Kyano: “In het buitenland is met schermen genoeg te verdienen. Hoeveel dat afhangt van het prijzengeld dat je binnen kunt halen. Ik train 4x per week bij Filk Flak in ’s-Hertogenbosch. Ik krijg daar privé trainingen en groepslessen. Ik ben nu ook gaan trainen met oudere schermers omdat ik naar een groter wapen over moet stappen nu ik ouder wordt. En daar moet ik eerst aan wennen. Ik ga dan ook in een hogere categorie spelen. Ik heb al diverse 2e en 3e prijzen gewonnen en als Roel mijn trainer mij goed genoeg vind ga ik door om mijn beroepsdoel te halen. Ik ben gaan schermen toen de sport een keertje op school besproken werd en ik het later weer op tv voorbij zag komen. Mijn jongere broertje schermt inmiddels ook. Als het niet lukt om beroepsschermer te worden dan wil ik net als mij grote voorbeeld Bas Verwijlen politieagent worden. ”

Voor de klas

Lieke Zwijgers (10) zit in groep 7 van Kindcentrum De Terp. Zij wil graag voor de klas gaan staan. Alhoewel ze nog een jaartje basisonderwijs voor de boeg heeft is ze helemaal zeker van haar keuze. Voordat het zover is, heeft ze nog een lange weg te gaan die al helemaal uitgestippeld is. Lieke: “ Na groep 8 ga ik naar de Mavo, dan door naar de Havo en dan nog naar de Pabo. Ik ga graag met kleine kinderen om en wil in de kleutergroepen gaan werken. Ik heb kleine zusjes die ik wel eens de fles gegeven heb en hun luiers verschoont. Ik speel graag met ze en wil ze dingen leren. Ik ben een zorgzaam type, kan streng zijn en overwicht hebben volgens mijn moeder. Ik heb voor een schoolopdracht een werkstuk gemaakt over het schooljuffrouw zijn en daarvoor kreeg ik een 7,5. Als het niet lukt om de Pabo te halen dan wil ik iets met dieren gaan doen of kapster worden. Maar ik wil al heel lang ‘juf’ worden dus daar ga ik voor. “

Foto's:


0