Het leven lacht Jamil weer toe

SINT-MICHIELSGESTEL – Bijna vijf jaar geleden vluchtte Jamil Asaad uit zijn geboorteland Syrië. Na een barre tocht, aanmelding bij het Centraal Orgaan Opvang voor asielzoekers in Ter Apel en huisvesting bij AZC’s her en der, streek hij neer in het Brabantse land. Intussen ziet de toekomst er weer een stukje zonniger uit. Jamil werd vader en burgerde dusdanig in dat hij Nederlands schrijft, leest en praat. Dat laatste is het moeilijkst en hoopt hij nóg beter te gaan doen door in gesprek te gaan met klanten in barbershop Mody, die hij recent opende aan de Hortensiastraat 9 in Sint-Michielsgestel.

Door Wendy van Lijssel

“Ik had geen keus. Ik moest gaan. Mijn paspoort was verlopen. Ik kreeg geen nieuw, behalve als ik het leger in zou gaan. Dat wilde ik niet, dus ben ik gevlucht.” Dat is samengevat het verhaal van Jamil Asaad uit Syrië. Hij vluchtte, anders dan veel landgenoten, niet vanuit zijn eigen land, maar vanuit Dubai, waar hij op dat moment aan het werk was als barbier in een barbershop. “Ik ben van daaruit naar Turkije en Libië gegaan en vervolgens met een bootje overgestoken naar Italië. De oversteek duurde drie dagen. We zijn opgepikt door een grote boot. Aansluitend ben ik vier jaar en acht maanden geleden (hij weet het precies red.) aangekomen in Nederland en heb ik me gemeld in Ter Apel. Daar ben ik een week geweest, vervolgens heb ik nog in twee asielzoekerscentra in het land gewoond en uiteindelijk kreeg ik een huis voor mij en mijn vrouw hier in de buurt toegewezen”, vertelt Jamil.

Integreren

Het leven lacht de Syriër weer een beetje toe. Vanaf het moment dat hij hier kwam was er de wens om te integreren en onderdeel uit te maken van de maatschappij. Iets waarvoor hij om te beginnen de taal diende te leren. “Nederlands is moeilijk”, meldt hij met een lachje om te vervolgen. “Ik heb een inburgeringscursus gehad en twee jaar Nederlandse les. Ik kan het inmiddels schrijven en lezen. Praten is nog steeds het lastigste.”
Dat komt volgens hem ook doordat hij, in ieder geval tot voor kort, vooral contact had met Arabische mensen. Jamil is al 15 jaar barbier. Dat wil zeggen dat hij niet alleen herenkapper is, maar ook gespecialiseerd is in het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Terwijl hij inburgerde werkte hij een paar dagen in de week bij een barbershop in de regio. Ondertussen droomde hij van zijn eigen zaak en was hij zoekende naar een locatie. “Want ik wil de hele week werken, meer Nederlandse mensen leren kennen er bevriend mee raken en de taal beter beheersen”, aldus Jamil.

Beroep

Ook die droom is hij aan het realiseren, want recent opende hij Kapsalon Mody in Sint-Michielsgestel. Een zaak die zich richt op mannen, waarbij zij zonder afspraak binnen kunnen wandelen. Anders dan bij een Arabische barbershop heet hij echter, wel op afspraak, ook dames welkom en daarom dan ook de titel kapsalon.
Jamil is blij in Sint-Michielsgestel welkom te zijn. “Ik ben het afgelopen jaar ook bezig geweest met andere locaties. Het werd me niet in mijn gezicht gezegd, maar ik voelde dat ik als buitenlander niet overal welkom was en daarom ook geweigerd werd om er een barbershop te beginnen”, laat hij weten om gelijk te vervolgen: “Dit is mijn beroep. In Sint-Michielsgestel was nog geen barbershop en ik ben blij dat ik hier wel de kans krijg.”

Nieuw leven

Jamil zet er de schouders onder om een goede zaak op te bouwen en Nederlandse vrienden te maken. Of hij nog ooit terug gaat naar Syrië is de vraag. “Ik heb hier nu een nieuw leven opgebouwd. Er zijn de afgelopen jaren twee kinderen in Nederland geboren en de derde is op komst. Zij zullen hier naar school gaan en vrienden maken. Als het in mijn land ooit nog goed komt en zij willen ernaartoe, dan sluit ik een terugkeer niet uit, maar dat zal de toekomst uitwijzen.” Mody is geopend op maandag vanaf 12.00 uur tot 19.00 uur en Dinsdag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en op vrijdagavond tot 20.00 uur.

Jamil aan het werk

Foto's:


0