‘Hoezo Alleen?’ brengt mensen samen op stap

BERLICUM– Elkaar ontmoeten en sámen dingen ondernemen. Dát is de doelstelling van de besloten Facebookpagina ‘Hoezo Alleen’ van Harold van Nuland en Michel Steenbergen uit Berlicum en Franca van der Steen uit Nuland. Zij bieden alleenstaande mannen en vrouwen via deze pagina de mogelijkheid om aan te sluiten bij activiteiten die ze zelf of groepsleden organiseren. Of om aan te haken bij oproepen die er geplaatst worden om aan te sluiten bij een uitstapje waar leden niet alleen naartoe willen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd is daarbij de gedachte.

 

Door Wendy van Lijssel

Een paar jaar geleden kwam Franca van der Steen uit Nuland er plots alleen voor te staan. Daarmee sloeg de eenzaamheid toe, want waar ga je alleen naartoe? Vrienden zaten gezellig met twee op de bank. Niet alleen voel je je al snel het vijfde wiel aan de wagen, maar zij gaan ook niet (zo vaak) op stap. Uiteindelijk besloot ze doelgericht mensen op te zoeken die óók alleen zijn teneinde met elkaar dingen te ondernemen en richtte ze de besloten Facebookpagina ‘Hoezo Alleen’ op. “Ik vond en vind het trouwens nog steeds best lastig om alleen op stap te gaan. Ik hoorde in mijn directe omgeving dat er (veel) meer mensen waren die in dat parket zaten, waarop ik bedacht om de krachten dan maar te bundelen”, blikt Franca terug.

Hoezo Alleen

Ze maakte daarop in maart 2016 de besloten Facebookpagina ‘Hoezo Alleen’ aan. Een platform waarop alleenstaande mannen en vrouwen zich kunnen aansluiten waarbij ze na toelating zicht hebben op de activiteiten die door de pagina-beheerders en leden worden georganiseerd én oproepen van leden om mee te gaan naar evenementen of andere activiteiten die door derden worden gehouden. Naast Franca meldde zich Harold van Nuland en uiteindelijk ook Michel Steenbergen uit Berlicum. Zij beheren samen met Franca de pagina en zorgen daarmee dat de regels nageleefd worden. “Natuurlijk is het slechts bedoeld voor mensen die alleen zijn. Dat proberen we te checken. Een regel is ook dat mensen elkaar niet ongewenst lastig vallen met privé-berichtjes. Verder zijn seksueel getinte berichten absoluut not done. Mensen die dat doen worden direct uit de groep gesmeten”, vertelt het drietal.

Datingsite

Ze benadrukken dat elkaar ontmoeten in een gezellige sfeer centraal staat en dat ‘Hoezo Alleen’ niet bedoeld is als datingsite. Hoewel dat beslist het uitgangspunt niet is, valt uiteraard niet uit te sluiten dat singles elkaar na een of meerdere ontmoetingen, meer leuk gaan vinden. Iets wat de praktijk ook uitwees. “Er zijn al enkele relaties ontstaan en er is zelfs een huwelijk voortgekomen uit onze Facebookpagina”, melden Franca, Harold en Michel om er direct aan toe te voegen: “Dat vinden we ook prima en uiteindelijk zelfs leuk voor hen. Het is echter beslist niet de bedoeling om je aan te sluiten met als doel een nieuwe relatie te scoren. De opzet is echt om mannen en vrouwen die alleen zijn en het lastig vinden om hun weekend een beetje gezellig in te vullen, die kans wel te geven middels deze pagina.”

Activiteiten

De pagina laat een veelvoud van activiteiten zien die door de beheerders op poten worden gezet, oproepen van leden om aan te sluiten en een enkeling gooit ook zijn of haar organisatietalent in de strijd door iets te organiseren. Dat wordt door Harold, Franca en Michel toegejuicht. “Nu organiseren wij nog veel zoals een pubquiz, kanoën en raften, een kerst- en nieuwjaarsborrel en meer. Het zou echter fijn zijn als meer leden in actie kwamen. Als er een goed idee is, maar ze vinden het lastig om te organiseren, willen wij hen best op weg helpen”, klinkt het.
Naast het genoemde is er sowieso elke tweede zondag van de maand vanaf 14.00 uur een ‘borrel’ bij cáfé d’n Buurman aan de Hoogstraat in Berlicum. “Dat is gewoon vrije inloop. Je drinkt wat en zoveel je zelf wilt, dus je hebt de kosten in eigen hand”, meldt het drietal om toe te voege: “Als we echt een uitstapje organiseren waarvoor entree betaald moet worden, vragen we mensen om zich vooraf op te geven. We weten overigens wel dat niet iedereen een dikke portemonnee heeft. Daarom worden er ook zaken georganiseerd zoals een spelletjes- of kaartavond. Dat is dan bij mensen thuis waarbij er bijvoorbeeld afgesproken wordt dat de een wat te drinken meebrengt en de ander een hapje. Zo heb je dan toch betaalbaar een leuke avond.”

Aansluiten

Wat de beheerders hopen, is dat alleenstaanden die nu nog het weekend vrezen omdat ze weer alleen op de bank zitten, daarvan af komen en zich aansluiten. Dat deden intussen al 380 mensen in de regio Den Bosch, Oss en Uden. Ze beseffen dat sommigen echt een drempel over moeten. Opgewekt en resoluut melden ze echter: “Sluit je aan en ga gewoon een keer mee of loop zondag 9 juni binnen bij de d’n Buurman aan de Hoogstraat 67E in Berlicum. Je leert nieuwe mensen kennen. Er ontstaan vriendschappen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Alleen is maar alleen en hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

Harold, Franca en Michel staan er niet meer alleen voor

Foto's:


0