KlusBrigade steekt de handen uit de mouwen

SINT-MICHIELSGESTEL – Al enige tijd worden mensen uit Sint-Michielsgestel met beperkte financiële middelen vooruit geholpen met kleine klusjes in en rondom huis door de KlusBrigade. Een groepje vrijwilligers die deze mensen met liefde en veel plezier ‘uit de brand’ helpen. De service gaat ook van start in Den Dungen en Gemonde. Er wordt gezocht naar mensen die enige tijd over hebben en willen aansluiten als ‘helpende hand.’ “Het is dankbaar werk en leuk om te doen”, verzekert de KlusBrigade.

Door Wendy van Lijssel

Een losse deurknop, een ontregelde televisie of computer, een schilderij, lamp of gordijnrail die opgehangen moet worden, maar ook eenvoudige tuinwerkzaamheden zoals het gras maaien, onkruid schoffelen of een heg of struik snoeien. Het is een greep uit kleine klusjes die veel mensen zelf kunnen of waarbij er wel iemand in de familie, vrienden of kennissenkring is die er even de schouders onder wil zetten. Dit verhaal gaat echter niet altijd op. Er zijn helaas genoeg mensen met een klein of zelfs geen netwerk die daarbij ook niet de financiële middelen hebben om bijvoorbeeld een klusbedrijf, hovenier of ICT-er in te huren. Omdat BINT Welzijn & Ondersteuning in Sint-Michielsgestel steeds meer signalen kreeg van mensen die met de handen in het haar zaten met kleine klusjes, werd daarop in oktober 2018 de KlusBrigade opgericht.

Iets wat overigens alleen kon doordat Toon Rijken, Arie Stekelenburg, Chris Schoones, Henk van Osch en Ruud en Leonie Spierings zich, na een oproep, als vrijwilliger gemeld hadden. Zij vormen met elkaar de KlusBrigade en gaan in groepjes van twee op stap. “Een keer in de week komen we bij elkaar, waarna de aanvragen die binnen zijn gekomen, op een rij worden gezet en verdeeld”, vertellen ze. Om te beginnen wordt er een afspraak gemaakt met de aanvrager om helder te krijgen wat er moet gebeuren en indien nodig wordt voor het klusje geklaard wordt, ter plekke de situatie bekeken. De bedoeling is wel dat degene die geholpen gaat worden zelf voor materialen zorgt die eventueel nodig zijn. Het benodigde gereedschap brengt de KlusBrigade mee.

Benadrukt moet worden dat klusjes niet langer mogen duren dan maximaal drie uur maar: “We zetten de wekker niet. Als het iets langer duurt is dat niet erg, maar het moet wel allemaal binnen de perken blijven”, aldus de groep die weet te melden dat het hele gebeuren ook een groot sociaal karakter heeft. “We worden altijd warm welkom geheten. Mensen zijn blij dat, wat het ook is, aangepakt wordt en vinden het doorgaans ook gewoon gezellig om even bij te buurten”, zo leert de ervaring hen. Zoals gemeld gaat het in deze echt om kleine klusjes. Het ‘witten’ van de kamer, schoonmaken van de goten of het timmeren van een schutting, de badkamer poetsen of verpleegkundige activiteiten, zit niet in het ‘pakket’ van de KlusBrigade.

Nadat al enige tijd succesvol is proef gedraaid in de gemeente Sint-Michielsgestel wil De KlusBrigade uitbreiden om ook in Den Dungen en Gemonde mensen bij te staan. Er wordt daarom gezocht naar vrijwilligers die wekelijks een paar uur de handen uit de mouwen willen steken. Dat is dan ook gelijk de enige voorwaarde voor aansluiting. In de huidige samenstelling heeft ook iedereen zijn eigen talenten en vaardigheden die ingezet worden bij bijpassende kleine klusjes. Toon, Arie, Chris, Henk, Ruud en Leonie heten iedereen van harte welkom en laten weten dat het niet alleen fijn is voor de mensen die ze helpen, maar dat het hen ook altijd een goed gevoel oplevert. “Het is dankbaar werk en leuk om te doen”, klinkt het eensgezind. Een karweitje kan van maandag t/m donderdag gemeld worden. Voor informatie, een klus of aanmelding bij De Klusbrigade kan gebeld worden met 073-5515432

Foto's:


0