Logeren bij Laverhof ontlast mantelzorgers

WIJBOSCH – Eigenlijk vond Ad van Goch het maar niks, twee weken weg uit zijn vertrouwde omgeving. Maar voor zijn vrouw en mantelzorger Jeanne was het een uitkomst, dus liet hij zich overhalen. Achteraf viel het verblijf in de logeerkamer van Annahof hem honderd procent mee. Sterker nog, wat niemand verwacht had gebeurde. Hij is er alweer een paar keer vrijwillig op bezoek geweest om met vaste bewoners te Rummikuppen.

Door Wim Poels

Ad heeft sinds een paar jaar een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH). “Sindsdien zorg ik continu voor hem. Onze beide dochters wonen ver weg, dus die kunnen niet veel helpen. Gelukkig is er wel thuiszorg en kan Ad drie keer per week naar de dagbesteding”, vertelt Jeanne. Zulke intensieve mantelzorg hakt erin. “Het houdt nooit op. Ik doe het met liefde, maar op een gegeven moment moet je toch echt twee weekjes vakantie nemen en heerlijk de handen vrij hebben”, legt Jeanne uit. Toen hoorde ze dat er bij Laverhof een logeerkamer is voor mensen met een lage lichamelijke zorgvraag. Jeanne besprak deze mogelijkheid vervolgens met Ad.
In het Mgr. Bekkershuis – tijdens de verbouwing tijdelijk in Annahof – is een kamer ingericht speciaal voor mensen die er kortdurend verblijven. Het is een onderkomen net als die van de andere bewoners, maar dan volledig gemeubileerd, met basisvoorzieningen als tv en internet. En Laverhof geeft er alle noodzakelijke zorg, 24 uur per dag.Desondanks wilde Ad er aanvankelijk niets van weten. “Zoals hij de laatste jaren altijd opziet tegen nieuwe dingen”, heeft Jeanne inmiddels ervaren. Toch stemde hij vorig jaar in om voor één keertje te gaan. Bij thuiskomst gaf hij toe dat het honderd procent meeviel, al kondigde hij wel aan zoiets nooit meer te doen.

Activiteiten

Toch liet hij zich nog een keer overhalen. In mei ging hij twee weken naar Annahof. Opnieuw viel het hem erg mee. En hoewel hij vooraf aangekondigd had vooral op zijn kamertje te blijven zitten, deed hij volop mee aan activiteiten in het huis. Hij is zelfs al een paar keer vrijwillig terug geweest om spelletjes met de bewoners te doen en heeft nog niet gezegd dat hij nooit meer gaat logeren.
Laverhof heeft een dergelijke logeerkamer ook in Cunera|De Bongerd in Heeswijk-Dinther. In De Bongerd kunnen cliënten terecht met een lage én met een hoge lichamelijke zorgvraag, waarbij het goed is dat de mantelzorger dan even ontlast wordt. Voor cliënten met dementie biedt Laverhof geen logeermogelijkheid.

Maar logeren kan bijvoorbeeld ook na een ziekenhuisopname, als iemand thuis (nog) niet kan worden opgevangen. “Of”, weet zorgcoördinator Renske Kerkhof van Annahof, “als iemand de definitieve stap naar een zorgcentrum erg groot vindt, kan logeren een manier zijn om vast even te wennen.”
In bepaalde gevallen wordt het logeren vergoed. Ad kon bijvoorbeeld een beroep doen op de gemeentelijke respijtzorg, die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Naast de Wmo kan er ook een indicatie zijn vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). Als u niet in aanmerking komt voor een indicatie, dan bestaat de mogelijkheid om op particuliere basis een kamer te huren.
Wie voor een logeerkamer in aanmerking komt of een particuliere reservering wil maken, kan contact opnemen met het cliëntservicebureau van de betreffende locatie.

Cliëntservicebureau Schijndel
Telefoon: 073 – 544 33 33
E-mail: csb.schijndel@laverhof.nl

Cliëntservicebureau Heeswijk
Telefoon: 0413 – 29 81 13
E-mail: csb.heeswijk@laverhof.nl

Foto's:


0