Raad beslist over MFA Gemonde

GEMONDE – 1,2 miljoen euro, dat zijn de geraamde kosten voor de nieuwe MFA in Gemonde. Die wordt gevestigd aan/in de Sint-Lambertusschool. School, kinderopvang en de ‘huiskamer’ van het dorp lopen daar geleidelijk in elkaar over, met deels gezamenlijk gebruikte ruimtes. “We denken dat dit een hele mooie bijdrage aan de leefbaarheid in Gemonde geeft”, zeggen Theo Verbruggen, Gerrit van Oirschot en architect Jean-Sébert van der Doelen, allemaal lid van de projectgroep rondom de MFA. De gemeenteraad moet de komende weken een beslissing over de accommodatie nemen.

Door Wim Poels

Gemonde had tot een paar jaar geleden een gemeenschapshuis in de vorm van De Kei. Maar dat ging in 2017 dicht. Inmiddels zijn er plannen om in dat gebouw, dat van een zelfstandige stichting is, woningen in te bouwen. Gevolg was dat de Gemondse verenigingen plotseling zonder dorpshuis zaten en hun activiteiten elders uit moesten oefenen. Ze verspreidden zich onder meer over de twee horecagelegenheden en De Rietstok. De heemkundekring maakt tegenwoordig zelfs gebruik van de gastvrijheid van een ondernemer.
Tegelijkertijd ging de gemeente in overleg met de Leefbaarheidsgroep Gemonde en Skipos. Samen sloten ze eind datzelfde jaar nog een intentieovereenkomst om samen tot een gemeenschapshuis te komen.
Skipos, tegenwoordig Cadans Primair, is de (katholieke) onderwijskoepel in de gemeente. De Sint-Lambertusschool (met aangelegen kinderopvang en BSO) speelt dan ook een belangrijke rol in het nieuwe gemeenschapshuis. Er staat zo’n 300 vierkante meter schoolgebouw leeg, de bijbehorende gymzaal is aan groot onderhoud toe. Bovendien is er enige plek voor uitbreiding. Het leek de meest geschikte locatie om een gemeenschapshuis te vestigen.

Delen

De afgelopen tijd is besteed aan het uitwerken van plannen en het maken van de noodzakelijke berekeningen. Er is zelfs al een zevenkoppig bestuur dat klaar staat om te beginnen. Duidelijk is dat de voorzieningen voor de kinderen en de ‘huiskamer van Gemonde’ in elkaar overlopen. Door bijvoorbeeld de gymzaal te delen, wordt die ruimte veel meer gebruikt dan voorheen. Ook zou er interactie tussen de jeugd en oudere bezoekers van de nieuwe MFA kunnen komen. De ingangen worden wel gescheiden: die van de MFA komt aan de voorkant, terwijl de kinderen achterom binnen gaan.
Zo’n gemeenschapshuis komt er natuurlijk niet voor niets. In totaal is er met de bouw/renovatie zo’n 1,2 miljoen euro gemoeid. De gemeente wil dat betalen door 25 jaar lang jaarlijks 59.000 euro af te schrijven. Geld dat al voor de renovatie van de gymzaal is gereserveerd, wil het college er ook voor inzetten. Ook de gemeenteraad moet zich over de zaak buigen. Dat gebeurt volgende week donderdag 20 juni, financiële aspecten zitten ook in de kadernota die op 25 juni op de raadsagenda staat. Het college verwacht bovendien dat er in het begin een exploitatietekort is, dat mogelijk zo’n 30.000 euro per jaar bedraagt. De hoogte van het bedrag is zeer onzeker, alleen al omdat nog niet duidelijk is hoeveel gebruik dat er van het gemeenschapshuis gemaakt gaat worden. Uiteindelijk zal de nieuwe MFA zich, net als de andere in de gemeente, zelfstandig moeten bedruipen.
“Het voorstel dat er nu ligt, is helemaal naar onze zin”, zeggen de leden van de projectgroep. Zij verwachten dat vrijwel alle verenigingen en initiatieven als Dorpstafel en eetpunt hun activiteiten naar de nieuwe accommodatie gaan overbrengen. Daarnaast willen ze nieuwe doelgroepen aanboren, met vooral aandacht voor de jeugd.

De achterkant van de Sint-Lambertusschool

Foto's:


0