35 Jaar ‘Naar Hartelust’

SINT-MICHIELSGESTEL – Recreatieve sportvereniging ‘Naar Hartelust’ viert dit jaar haar 35 jarig bestaan. Voor mensen met een hartaandoening kan via ‘Harteraad’ gekeken worden wat er in de eigen regio aan sport geboden wordt.

Bij deze sportclubs gebeurt sporten en bewegen onder deskundige begeleiding. Dit is een geruststellende gedachte. Je weet dan zeker dat er rekening wordt gehouden met je aandoening en dat het beweegaanbod wordt afgestemd op de mogelijkheden. Een van deze sportverenigingen is ‘Naar Hartelust’. Naast de sport is het een gezellig en sociaal clubje met leden uit de regio. Dit jaar werd het 35 jarig jubileum gevierd.

Ook in 1984 kwamen hartproblemen regelmatig voor. In Sint-Michielsgestel kwamen mensen met een hartaandoening voor revalidatie bij de fysiotherapie terecht. Een drietal van deze ‘hart’-klanten, Gerard Schakenraad, Paul Minkels en Willy Minkels, opperde het idee een eigen sportclub op te richten, waar men onder deskundige begeleiding naar hartelust kon sporten.
De naam was snel gekozen: Naar Hartelust. In het begin waren er soms slechts 6 deelnemers, maar de club begon gestaag te groeien, zelfs soms tot 24 sporters. Het werven van nieuwe leden was simpel; er werd een pamflet opgehangen op het prikbord van de cardioloog in het ziekenhuis. De recreatieve sportvereniging was van het begin af aan een door de hartstichting erkende exhartpatientenvereniging, die ook nog kon rekenen op een jaarlijkse subsidie van de gemeente Sint-Michielsgestel.

Instructeurs

In de afgelopen 35 jaar hebben deskundige sportinstructeurs de club begeleid. Met Rijk de Groot heeft de club een jonge sportinstructeur die de club telkens weer weet te verrassen met nieuwe oefeningen, spelen of uitdagingen. De deelnemers voelen zich gemotiveerd om naar hun beste kunnen te presteren. Na een goede warming up komen de spieren los en wordt er gegymd, geploeterd, gezweet en heerlijk gesport. De schrijver van dit artikel is zelf deelnemer en sinds 12 jaar lid van Naar Hartelust. Na de hartproblemen en een ingreep wilde zij verantwoord de conditie opbouwen. Na enkele maanden bij Naar Hartelust was de conditie met sprongen vooruit gegaan, maar bleek de sfeer en sociaal contact zo goed te bevallen, dat zij wilde blijven.

Kijkje nemen

Menigeen die met een gezondheidsprobleem kampt, zoekt een weg. “Wat kan ik, wat durf ik, hoe kan ik mijn conditie verbeteren?” Chronische problemen, hart, rug, enzovoort. Er wordt rekening gehouden met uw (on-)mogelijkheden. Voor de contributie hoeft u het niet te laten, deze bedraagt € 80,00 per jaar.
U kunt een kijkje komen nemen. De deur staat wijd open. U kunt gewoon eens uitproberen of het bij u past en de eerste twee lessen betaalt u niets. Er wordt gesport op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur in Sporthal de Theereheide, Eikenlaan 5 Sint Michielsgestel. Aanmelden kan via annie@maas-rijt.nl, telefoonnummer 06-15340879.

Maandag 8 juli vierden de leden van Naar Hartelust samen feest. Twee jubilarissen werden in het zonnetje gezet en ontvingen een bijbehorende onderscheiding. Willy Minkels, een van de oprichters, vierde zijn 35 jarig jubileum. Bert van der Aa ontving zijn onderscheiding voor 34 jaar lidmaatschap.
Met het jubileumfeest werd ook het seizoen deels afgesloten. Want op maandag 29 juli komt de club weer bij elkaar voor een jeu-de-boule-competitie. De leden blijven in beweging! De sportavonden starten weer op maandag 19 augustus om 18.30 uur.

Jubilarissen Willy Minkels en Bert van der Aa

Foto's:


0