8 juli 2019

HEESWIJK-DINTHER – Het enthousiasme is nog steeds groot als De Brug, Teun van Zoggel spreekt. De in Heeswijk-Dinther geboren drummer die intussen Rotterdam tot zijn thuishaven maakte, meldt met een lachje; “Het waren slopende dagen, maar we hebben wel geknald”. Daarbij refereert hij aan de band van songfestivalwinnaar Duncan Laurence waarin hij drumt die, terwijl ze amper bij elkaar waren en net ervoor vier dagen bijna dag en nacht gerepeteerd hadden, hun vuurdoop hadden op Pinkpop. Met Paradiso, een clubtour in binnen- en buitenland en het Ziggo Dome in het vooruitzicht, verveelt hij zich niet.

Door Wendy van Lijssel

Vanaf het moment dat Teun van Zoggel als 8-jarige begon met trommelen was hij verkocht. Na twee jaar begon hij met drummen en opgeteld sloeg hij zich al vanaf jonge leeftijd meermalen per week een slag in de rondte. Nadat hij met zijn eerste bandje proefde van het ‘artiestenleven’ besloot hij muzikant te worden. Hij ging er vól voor. “Ik wilde naar het conservatorium in Rotterdam vanwege de lessen van hoofdvakdocent Hans Eijkenaar. Ik deed er auditie, maar werd keihard afgewezen. Ik was met 15 jaar te jong, mijn spelniveau was te laag en mijn vooropleiding niet afdoende”, aldus Teun eerlijk.

De muzikant in wording liet zich echter niet kisten. De splinternieuwe mbo-muziekopleiding aan het Rock City Institute was precies de tussenstap die hij nodig had. Hij raakte er onder andere bevriend met Sharon Kovacs en Wouter Hardy waar hij contact mee bleef houden nadat hij de opleiding afrondde en dit keer wel met succes aangenomen werd op het conservatorium in Rotterdam. “Terwijl ik daarmee doende was, werd ik benaderd door Sharon met het verzoek om te gaan drummen in haar band Kovacs. Ik viel voor de muziek en ben ingestapt. Wouter was de toetsenist. We zijn gaan repeteren en in 2014 begonnen de eerste concerten.”

Kovacs met producer Oscar Holleman, is een ‘hit’ en alles waar Teun als jong ventje over droomde kwam uit. “We speelden op toonaangevende festivals zoals Pinkpop, Lowlands en het North Sea Jazz Festival en hadden clubtours in binnen- en buitenland. Er waren concerten in Duitsland, Turkije, Israël en Griekenland waar we een nummer 1 hit hadden. Het was echt een gekkenhuis, maar wel prachtig. Ik heb circa 3½ jaar bij Kovacs gespeeld en in die tijd heel veel gezien en meegemaakt”, aldus Teun.De afgelopen jaren was hij doende om zich verder te ontwikkelen door muziek te maken in de studio van een vriend. Hij speelde in allerlei projecten en bands en gaf les. Hoewel er links en recht wel het een en ander voorbij kwam stelt hij kieskeurig te zijn. “Ik zeg niet overal ja op. Ik wil niet alleen maar les geven of in een coverband spelen. Mits je niet stil staat, komen er uiteindelijk kansen voorbij.”

Hij zag zijn redenatie onlangs bevestigd want naast drummer in de band van zangeres Nona, die ook eigen werk speelt, is hij intussen ook de drummer van de band van songfestivalwinnaar Duncan Laurence. “Ik heb verleden jaar voor zijn afstudeerproject al een eerste show met hem gespeeld. Duncan heeft de afgelopen jaren veel muziek geschreven en maakte o.a. nummers met een van mijn beste vrienden, Wouter Hardy. Hij is producer van het winnende songfestivalnummer van Duncan. Wouter had me de muziek van Duncan al eerder laten horen. Die sound is echt heel ‘dik’. De muziek is energieker dan gedacht wordt. Duncan is door zijn winst een hype en opkomende ster. De band is onlangs pas samengesteld. Nadat last minut Pinkpop voorbij kwam zijn wij van donderdag t/m zondag als ‘gekken’ gaan repeteren om aansluitend op maandag met Pinkpop ons eerste optreden neer te zetten. Het waren slopende dagen, maar we hebben wel geknald”, aldus Teun tevreden.

Teun gaat een mooie tijd tegemoet. “Op Pinkpop stonden we met een 10-koppige band compleet met vier strijkers en twee backing vocals. De ‘gewone’ setting is met vijf. Daarmee staan we in juli in Paradiso, maken we de komende maanden een clubtour in binnen- en buitenland en op 26 maart 2020 staat een groot concert in het Ziggo Dome in de agenda. Met zangeres Nona staan er nog tientallen festivals en clubshows op de rol, dus ik hoef me niet te vervelen.” Dan: “De afgelopen tijd was het van maandag t/m zondag volle bak. Je moet hier veel tijd in investeren en ook wel een beetje gek zijn”, om tevreden te constateren: “Maar dat ben ik. Het is allemaal heel bijzonder wat er gebeurt. Het leven wat ik leid is zeker wat ik ooit voor ogen had.”

Teun van Zoggel (Foto: Bryan Manuel).

Foto's:


0