4 juli 2019

SINT-MICHIELSGESTEL – Nadat hij zestien jaar als burgemeester de scepter voerde over de gemeente Sint-Michielsgestel mag Jan Pommer gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Natuurlijk kreeg hij niet de kans om er stilletjes tussenuit te knijpen, maar werd hij het afgelopen weekend door iedereen in het zonnetje gezet en was het zaterdag 29 juni groot feest op het Meanderplein bij het gemeentehuis. Dat deed hij als Ereburger van de gemeente Sint-Michielsgestel. Een titel die hij een dag eerder tijdens een bijzondere raadsvergadering kreeg.

Door Wendy van Lijssel

Jan Pommer had al een enorm cv opgebouwd toen hij in mei 2016 als burgemeester begon in de gemeente Sint-Michielsgestel. Hij sloot de gemeente en alle inwoners in zijn hart en bij het gros is dat vice versa. Pommer kan dan ook geschetst worden als een mensen-mens die zowel in goede, maar ook slechte tijden, zijn gezicht liet zien en er ‘gewoon’ was. Bij vele gelegenheden bijgestaan door zijn vrouw Willy. Een bijzondere eigenschap is dat, indien er eenmaal kennis gemaakt was, hij (veel) later nog steeds je naam kende en wist waar het eerder over ging. Een betrokken burgemeester. Hoewel geen Brabander van origine, maakte hij zich zelfs het carnaval ‘eigen’ door gewapend met de carnavalsdassen die hoorde bij elke kern her en der zijn opwachting te maken. Daar pal tegenover staat dat hij ook bij families langs ging die, door omstandigheden, (zeer) verdrietige tijden doormaakten. Feest en verdriet. Ups en downs en alles ertussen. Pommer was er, stond zijn mannetje, genoot, bood een luisterend oor en indien mogelijk een helpende hand.

Na een arbeidzaam leven is het tijd om samen met zijn vrouw Willy een andere weg in te slaan en te gaan genieten van andere zaken. Zijn (klein)kinderen, fietsen, wandelen, tuinieren, lekker op vakantie of op bezoek bij vrienden. Na alle hectiek die zijn ambt met zich meebracht is er plots een zee van tijd. Na zijn betrokken inzet over de afgelopen zestien jaar werd de burgemeester echter niet de kans gegeven stil via de achterdeur te vertrekken. Na een bijzondere raadsvergadering en officiële receptie op vrijdag waarbij hij de titel Ereburger van de gemeente Sint-Michielsgestel ontving, transformeerde het plein voor het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel eenmalig tot Pommerplein waar verenigingen, groepen en clubs met een zeer gevarieerd programma de burgmeester nog één keer in het zonnetje zetten.

Het weer liet zich van zijn beste zijde zien, waarbij aangetekend moet worden dat het eigenlijk té
warm was. Samen met zijn vrouw Willy was er een plekje in de schaduw gecreëerd, van waaruit het echtpaar de optredens op het hoofdpodium konden volgen. Lang zitten was er echter niet bij, want er waren tal van zaken waar Pommer gevraagd werd om aan deel te nemen. Zo sloeg hij er onder andere een slag naar samen met de Dungense Slagwerkgroep en onthulde met een ferme klap op de knop de nieuwe brandweerwagen van de vrijwillige brandweer. Ook voor spontane acties was tijd want terwijl zanger Gerlof Trommelen zong, liep Pommer in de brandende zon, met leden van smartlappenkoor Gimmese Smart, de polonaise. Hij liet zich rondleiden langs alle stands waar verenigingen zich aan hem presenteerden. De portretgroep van Henk Groenendaal, een foto expositie van Portishead Jumilage, maar ook Bint, de heemkundeverenigingen, dorpszeskamp Berlicum, Natuurgroep Gestel. SCG’18 en te veel om op te noemen.

Velen namen de moeite om hun burgemeester een passend afscheid te geven. Het slotspektakel was er een met de gildes en muziekverenigingen van alle kernen, koren, dans van Brabants Bont en tal van andere optredens. Het woord wat dezer dagen het meeste viel was; ‘Burgemeester bedankt!’ Aan het einde van een broeierig warme dag werden Pommer en zijn vrouw hartelijk uitgezwaaid. Inwoners maakten vanaf het podium tot aan het gemeentehuis een erehaag. Daarna heeft hij in de hal van het gemeentehuis/Meander nog de handen geschud van een ieder die persoonlijk afscheid wilde nemen.De komende tijd kan hij wellicht nog eens een wandeling maken over het speciaal naar hem vernoemde Pommerpad bij het gemeentehuis. Daarmee is de herinnering aan zijn burgerschap tot in lengte van dagen vastgelegd voor zelfs volgende generaties.

De burgemeester in de polonaise.

Foto's:


0