24 juli 2019

Belofte maakt…

De gele processierups-waarschuwingsborden aan het begin van de Weerscheut in Vinkel maken menig wandelaar of fietser enigszins ‘bangig’. Aan de andere kant lijkt het wel of we al aan leren leven zijn met die rotbeestjes en hun jeukgevende haren. Op zich niks aan de hand, totdat de rode vlekken zichtbaar worden. Dan wordt het jouw dingetje. Maar wanneer je er geen last van hebt, dus geen rode vlekken hebt en daarom ook geen jeuk… Dan is de gedachtegang al snel: “Och waar maak ik me dan druk over”, toch?

Al fietsende onder de toch wel mooie eikenbomen bedacht ik me deze stelling terwijl ik over de uitgestrekte groene landerijen keek. Nog even, en dan kijk je tegen industrie en windturbines aan.

Het verzet hiertegen wordt echter steeds groter. En niet alleen bij de direct betrokkenen die wonen aan die groene buffer tussen Heesch en Vinkel. De wijdere omgeving begint zich ook te beseffen dat het serieus gaat worden. En de stelling: “Och waar maak ik me dan druk over”, komt steeds meer onder druk te staan.

In verbeelding zie ik al fietsende links vanuit mijn ooghoek die driepotige windturbines van 210 meter hoog staan. Dat is echt hoog man… Wat voorbeelden: Het Provinciehuis in Den Bosch, wie kent het niet, is honderd meter hoog. Volgens onze enige echte kerkspecialist ‘Frans’ is de Kerk in Geffen, om maar eens een mooi monumentaal voorbeeld te noemen, alles bij elkaar iets meer dan 40 meter hoog. Vijf maal de hoogte van de kerk dus. Ik heb het zomaar even gevraagd, om een idee te hebben van hoe hoog 210 meter wel niet is…. Mocht het doorgaan natuurlijk..

De een vindt het een aantasting van de natuur, de ander een aanslag op hun woongenot. Wanneer je door de Koksteeg fietst krijg je nog een beter beeld van wat de toekomst zou gaan brengen. Of het nu zware of lichte industrie is.. de weidse blik over het groen wordt, wanneer we de vele protestmakers mogen geloven, een ‘weidse hoge stenen blik gelardeerd met turbines’. Maar och: “Als ik er geen last van hebt, och waar maak ik me dan druk over”, toch?

Een tip: De brief (zijn zienswijze op Vinkel noord) van Jan van Vucht, die ik tegenkwam op FB zou eens aandachtig gelezen mogen worden door onze politieke vertegenwoordigers van Bernheze, ’s-Hertogenbosch en Oss. De beloftes uit het verleden, worden daarin ook goed beschreven…

“Want weet je opa…. Beloofd is beloofd, opa”, hoor ik hier vaak van onze kleine kroost….

Klopt. Belofte maakt nu eenmaal schuld… Het zit toch een beetje in je opvoeding opgesloten, niet dan?

 

Foto's:


P