Bert van Lokven van team Van Lokven

ROSMALEN – Elke winkelier in het Rosmalens centrum heeft Bert inmiddels benaderd. De grote ketens met een brief. De kleine winkeliers ging hij langs: ‘Of ze team Van Lokven willen steunen met een financiële bijdrage. Het geld gaat naar de Samenloop voor Hoop in Rosmalen die plaatsvindt op 31 augustus en 1 september. Daar zal de familie Van Lokven eensgezind hun schouders onder het evenement zetten: door te lopen met een team, door eregast te zijn en door geld in te zamelen op allerlei manieren.
“Toen we hoorden dat mijn vrouw, Thea, de ziekte van Kahler heeft, viel onze wereld in duigen. Bovendien was ze te oud, boven de 70, om nog een stamceltherapie te ondergaan. We voelden ons machteloos, wilden wat doen. Zo besloten we om een team samen te stellen dat deelneemt aan de Samenloop voor Hoop. Onze kinderen en kleinkinderen lopen mee. Want ze willen hun hele lieve moeder en oma nog lang niet missen.” Thea luistert mee en knikt eens. Haar man doet zoveel. Hij wil zo graag iets terugdoen voor alle liefde en steun die het echtpaar, dat inmiddels 56 jaar samen is, heeft ontvangen, uit zoveel hoeken maar zeker ook in het ziekenhuis.

Voorrecht

Bert vertelt: “Als je in zo’n traject terecht komt, besef je eens te meer hoe belangrijk onderzoek, begeleiding en steun is. Niet alleen van thuis. Zeker ook van de professionals. Het is een voorrecht als je een arts ontmoet die weet wat er in je omgaat. Verplegend personeel, dat zijn engelen van mensen, echt waar. We konden elke vraag stellen. We kregen altijd antwoord. Daarom is de Samenloop voor ons ook zo’n mooi initiatief. Mijn vrouw is eregast. En wij lopen met ongeveer 20 personen. Voor ons staat het evenement echt voor ‘je hoeft het niet alleen. We gaan met je mee’.”
“Waar we naar uitkijken, is de kaarsenceremonie. We zijn al mooie kaarsenzakken aan het versieren met de naam van oma erop. En tekeningen. Misschien zelfs een gedicht. En dan lopen we door een zee van kaarslicht. Samen, zoals we dit hele traject van de ziekte samen doorlopen. Samen lopen we. Samen staan we stil. Maar vooral zetten we samen onze schouders onder het leven. En dat doen we met liefde.”

Allemaal meedoen

“Wat mij betreft, mag er nog veel meer verteld worden over de Samenloop. Wat mij betreft doet iedere inwoner van Rosmalen mee. Hoe? Door mee te lopen, een kaarsenzak aan te schaffen, een mooie actie op touw te zetten, vrijwilliger te zijn of door langs het parcours te staan en de lopers, zeker ook ’s nachts, aan te moedigen. Dat zou ik mooi vinden.” Bert kijkt met liefdevolle blik naar zijn vrouw en zegt tot slot: ’Wanneer iemand de diagnose kanker hoort, dan ben je niet alleen ziek. Ook je omgeving wordt geraakt. Onze kinderen, onze kleinkinderen, onze familie en vrienden. Samen werken we aan het genezingstraject. Samen, omdat niemand deze ziekte alleen kan overwinnen.”

Foto's:


k