Buurtbewoners Oud Laar realiseren samen mozaïekbank

MIDDELRODE– “We vinden het eigenlijk jammer dat het klaar is”, en “We hebben elkaar door dit project beter leren kennen en zijn (nog) meer naar elkaar toegegroeid.” Het zijn slechts twee enthousiaste reacties van buurtbewoners van Oud Laar in Middelrode, die gedurende enkele maanden wekelijks samenkwamen. Ze voorzagen naar eigen inzicht een door de gemeente geschonken betonnen bank van mozaïek. In bijzijn van iedereen werd het eindresultaat onlangs op een mooie plek in de buurt onthuld. Het project werd afgesloten met een buurtbarbecue ter plekke. En dat zal niet de laatste zijn, zo is al hardop bedacht.

Door Wendy van Lijssel

Op weg door alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel zal het mogelijk opgevallen zijn dat her en der mooie kleurrijke mozaïekbanken staan. Het bijzondere hiervan is dat zij niet zo besteld en geleverd zijn door een firma, maar gemaakt door buurtbewoners. “De gemeente Sint-Michielsgestel verstrekt al enkele jaren gratis een betonnen bank, waarna het aan de buurt is om de zitplaats naar eigen inzicht met mozaïek te pimpen. Doelstelling is dat mensen elkaar ontmoeten en elkaar al doende (beter) leren kennen”, legt wijkmakelaar Helma Smolders uit. In de loop van de van tijd werd zo in Halder en Gemonde al een bank gerealiseerd en staan er intussen in Den Dungen al drie te pronken. In Berlicum zijn er nog twee ‘in de maak’ en aan Oud Laar in genoemde gemeente werd onlangs de eerste in het buitengebied van de hele gemeente onthuld. Een wetenswaardigheidje en primeur waar de buurt trots op is.

Initiatief

Het initiatief om ook op Oud Laar met de buurt een bank te realiseren kwam van buurtbewoner Johan van Zoggel. Oud Laar is een kleine, hechte buurt waar iedereen elkaar kent. Maar, zoals vaak, de een wat beter dan de ander. Hij ‘polste’ zijn idee bij enkele buurtbewoners, die positief reageerden. Daarop hij het voorstel om een buurtbank te realiseren op de buurtapp. Tot zijn verrassing was, om in zijn eigen woorden te blijven, “de belangstelling 100%”. Vervolgens ging het snel. Na contact met Helma Smolders werd door de gemeente een, zoals Helma betiteld, ‘betonbank de luxe’ afgeleverd en een goede plek in de straat uitgezocht, zodat de gemeente deze klaar kon maken voor plaatsing.

Ontwerp

Daarmee houdt overigens de betrokkenheid van de gemeente op. Het was aan de buurt om te zorgen voor al het andere zoals vorstvrije tegels, lijm, een ontwerp en voegsel. Samen met Johan namen buurtgenoten Wil Klerks en Frans van Heertum het voortouw in het aansturen van het project. “Vorstvrije tegels regelen was wel even een dingetje. Die hebben ze niet overal. Wij waren ook op zoek naar mooie gekleurde exemplaren en de dikte van de tegels moest overeenkomen. Anders wordt het hult en bult”, laten de heren weten.
Voorts moest nagedacht worden over een ontwerp. Het idee hiervoor komt uit de koker van Wil, die al 30 jaar aan Oud Laar woont en geboren en getogen is in Middelrode. “Tegenover de plek waar het bankje geplaatst is, heeft een heel oud huisje gestaan. Het was al voor de oorlog weg, maar stond nog wel verbeeld in een boekje over Berlicum/Middelrode vroeger. Dat huisje is het uitgangspunt geweest van onze bank”, vertelt Wil.

Mozaïekbank

Naast genoemd pandje werd de tekening verder ingekleurd met erbij horende zaken zoals het erf met een waterput, een hooimijt, bomen en de lucht in meerdere kleuren. Naast het verleden is er echter ook voor gekozen om het heden in de mozaïekbank mee te nemen. De heren lachend: “We hebben de lapjeskat van de buurvrouw erop gezet en het hondje van een buurman.”
Gedurende bijna twee maanden werd door nagenoeg de hele buurt twee keer in de week bij elkaar gekomen om te mozaïeken. Het werd zo leuk gevonden dat al snel besloten werd om niet alleen de voorzijde van de bank ‘mooi te maken’, maar ook de achterzijde in stijl te bekleden. “Daar hebben we de dieren uit het buitengebied op verbeeld. Een Hampshire Down schaap, een koe mét oornummer en een kip”, aldus de mannen trots.

Onthuld

In het bijzijn van de hele buurt en belangstellende werd de bank onlangs officieel onthuld, waarna een buurtbarbecue volgde. De heren kijken met grote tevredenheid terug op het hele gebeuren. “We kenden elkaar allemaal wel, maar hierdoor hebben we elkaar allemaal nóg beter leren kennen. Het heeft de onderlinge band écht groter gemaakt”, constateren ze om te besluiten: “Het plan is om in ieder geval één keer per jaar een buurtbarbecue te gaan houden bij onze buurtbank.”
Indien er naar aanleiding van bovenstaande straten/buurten zijn die het ook leuk vinden om een bank te gaan mozaïeken kunnen zij contact opnemen met Helma Smolders via H.Smolders@mijngemeentedichtbij.nl. Oud Laar heeft nog vorstvrije mozaïeksteentjes over in 24 kleuren die voor een schappelijke prijs overgenomen kunnen worden.

Enkele makers van de buurtbank. Foto: Helma Smolders

Foto's:


0