10 juli 2019

De Meander ook voor senioren

SINT-MICHIELSGESTEL – Met een hoge gemiddelde leeftijd wil seniorenvereniging ‘Helpt Elkander’ graag participeren in het geheel van de Meander en de gewenste verbinding krijgen met andere bezoekers.

Juist de Meander kan voor veel senioren een belangrijke ontmoetingsplek zijn en worden. Dit ter voorkoming van eenzaamheid en invulling van vrije tijd. Daar aan gekoppeld de instandhouding van het volwaardig meedoen op latere leeftijd als een van de belangrijke doelen van deze vereniging maar ook van de gemeente.

Delen in plaats van hebben

Het bestuur van Helpt Elkander, dat wekelijkse kaartmiddagen, bingo, kienen en een biljartcompetitie organiseert voor senioren, was benieuwd welke plaatsen men toegewezen kreeg voor deze activiteiten. Veel van het voorbereidende werk werd verricht door de projectmanager Jan Goossens. Het moet een stevige klus zijn geweest. Ook voor “deze positieve Jan” met inzet van veel verenigingen en organisaties zoals Bint en de bibliotheek.
Tientallen vergaderingen gingen vooraf en niet altijd kwam men tevreden terug. Er valt ook nog veel te regelen en een van de belangrijke zaken is natuurlijk dat het in de Meander ‘delen’ wordt in plaats van ‘hebben’. Dat past in deze nieuwe ontmoetingsplek de Meander, maar vraagt ook een verandering in denken en doen.

Luuk Steel de nieuwe manager

Het bestuur van Helpt Elkander, met voorzitter, penningmeester en de biljartcompetitieleider, ging onlangs in gesprek met de nieuwe manager Luuk Steel en kon onder meer door bestuurslid Ans Smits, zelf ook boven de 75 jaar, een mooie plaatje schetsen waarvoor Helpt Elkander staat, voor welke doelgroep en wat men ook in de toekomst in de Meander wil ondernemen en aanbieden.
Wat is nog mogelijk op oudere leeftijd en welke mogelijkheden heeft de Meander. Vooral het biljarten voor senioren vraagt hierbij speciale aandacht en hiervoor moet volgens de competitieleider dan ook nog een en ander gebeuren in de Meander. De nieuwe manager handelde, sprak uiterst positief, was duidelijk en nam voldoende tijd voor deze doelgroep, ondanks de drukte en vele aanvangsperikelen in de Meander.
Veel vraagtekens en argwaan gingen de wereld uit en het gesprek eindigde in een hoopvolle maar vooral positieve indruk van manager Steel en de Meander. Ook al zal het enkele maanden duren, de organisatie en het functioneren gaat zeker goed komen, mits iedereen blijft communiceren en het de nodige en gebruikelijke aanlooptijd geeft.

Carly van Pinxten

Foto's:


0