Dungens Bouwdorp ‘hout’ feest

DEN DUNGEN – De feestelijke afsluiting van de (grote zomer) vakantie staat ook dit jaar voor Dungense basisschooljeugd van dinsdag 13 t/m vrijdag 16 augustus in de boeken. Extra vermakelijk want Stichting Jeugdvakantiespelen viert dezer dagen met hun doelgroep het 50-jarige bestaan. Als het hout op vrijdag opgeruimd is, beginnen de ‘groten’ echter met hun eigen bouwdorp en wordt de Jacobalhal getransformeerd tot Feestpaleis voor het vieren van het 50-jarige jubileum op zaterdag 24 augustus voor iedereen die ooit aan de kindervakantieweek meedeed of er zijn handjes liet wapperen.

Door Wendy van Lijssel

Het waren andere tijden toen mede op initiatief van voormalig pastoor Chris van Beurden er in 1969 voor het eerst activiteiten werden georganiseerd gericht op kinderen die niet op vakantie gingen of leuke uitstapjes in het vooruitschiet hadden tijdens de grote zomervakantie. Het was de ‘geboorte’ van Bouwdorp Den Dungen dat dit jaar het 50-jarige bestaan viert. “De uitvalsbasis is vele jaren op het pleintje midden in het dorp geweest. Om te beginnen werden de activiteiten niet achter elkaar aan geplakt, maar werd er wekelijks één gehouden, zodat kinderen week na week iets leuks in het vooruitschiet hadden tot de vakantie weer voorbij was”, memoreren Stef Beerens, Ton Voets en Mariëlle Vissers die onderdeel uitmaken van het 10-koppige bestuur.

Volgens genoemde heeft Bouwdorp Den Dungen altijd zijn eigen koers gevolgd. Hoewel het timmeren van een tijdelijk dorp hierin centraal staat, zijn er een aantal specifieke Dungense kenmerken in het kinderfeest zoals de uitgifte van een paspoort en eigen geld, waarover later meer.
Zoals ook andere jaren is er dit jaar een thema dat, hoe kan het anders, opgehangen is aan het 50-jarige bestaan. Onder de noemer ‘Bouwdorp Hout Feest’ is alle basisschooljeugd vanaf groep 1 t/m 8 welkom om zich uit te komen leven. Vier dagen of per dag, want ook dat is mogelijk. Wie zich echter verkiesbaar wil stellen als tijdelijk burgemeester dient uiteraard de hele week paraat te zijn om het dorp te regeren. “De manlijke of vrouwelijke burgemeester stelt zich op dinsdag kandidaat en moet zoals bij een echte sollicitatie motiveren waarom hij of zij deze taak wil. Wij zorgen voor een poster waarop alle verkiesbare met een foto en nummer staan afgebeeld zodat ook kinderen die nog niet kunnen lezen, aan de hand van de foto met een stembiljet kunnen stemmen op degene die hen vertrouwen krijgt”, vertellen Mariëlle, Ton en Stef. De titel waarom gestreden wordt is overigens anders dan burgemeester want: “Afhankelijk van het thema van dat jaar wordt er een titel bedacht en als zodanig kleden we hem of haar ook aan als heerser(es) van het dorp”, zo wordt gemeld.

Natuurlijk wordt op dinsdag ook begonnen met ‘de bouw’ waarbij het mooi is om te zien dat er met name vaders zijn die deze dag met complete bouwtekeningen paraat zijn. Elk huisje krijgt een huisnummer en er is zelfs een postbussenwand die elke dag geleegd moet worden omdat deze vol zit. “Ouders, opa’s en oma’s sturen kaartjes. Onze heerser roept de post om en dagelijks mag er een ander huisje de postbussen legen”, wordt uitgelegd. Ter gelegenheid van het jubileum is de theatervoorstelling van Hilaria dit keer op woensdagmiddag. Jeugd vanaf groep 5 mag deze dag overnachten, maar voor de oogjes dicht gaan, is er onder andere nog een speurtocht. Donderdag wordt extra uitgepakt met een luchtkussen, echte kermisattracties en natuurlijk is er wat lekkers. “Niemand komt met een broodtrommeltje bij ons. Wij verzorgen dagelijks de lunch en iets lekker tussen de bedrijven door. Vanwege het jubileum is er natuurlijk iets extra’s. Kinderen zijn overigens ook gewoon welkom om taart mee te brengen”, grappen de woordvoerders.

Vrijdag is het ‘mertdag’ en krijgt iedereen een stapel bankbiljetten om te gaan winkelen. “Wij drukken elk jaar ons eigen geld en geven ook dat een titel. Met dat geld kunnen kinderen gaan shoppen bij elkaar. De een verkoopt speelgoed, een ander organiseert ‘blikken gooien’ of verkoopt cup cakes. Dat is heel divers. Het is na afloop niet in te wisselen tegen echte euro’s. Dat wil ook niemand. Iedereen neemt het na afloop mee naar huis. Daar wordt het vaak bewaard”, aldus de woordvoerders. Dat kan sinds verleden jaar ook met het paspoort. Een die geldig is van groep 1 t/m 8. Kinderen kunnen er hun pasfoto inplakken en het jaar na jaar af laten stempelen. Het geldt als een mooie blijven herinnering.

Die kunnen ook zonder paspoort worden opgehaald tijdens het jubileumfeest op zaterdag 24 augustus vanaf 20.00 uur in de Jacobahal. Een speciaal voor iedereen die ooit deelgenomen heeft aan of meegeholpen heeft met het Bouwdorp. Dat is feitelijk (bijna) het hele dorp. “We transformeren de hal tot feestpaleis. Met muziek van Donkey Groove, The Crown Selection en Ben Kok kan iedereen lekker gaan swingen, het glas heffen en een blik werpen op de foto’s en filmpjes die in 5 decennia verzameld werden”, melden Ton, Stef en Mariëlle om lachend toe te voegen; “We verstrekken er gratis ranja”, om met een knipoog te besluiten: “Maar de verwachting is dat we die niet veel nodig zullen hebben.” Kaartjes á € 5,00 p.p. zijn te koop bij de plaatselijke Jumbo. Voor informatie of inschrijven voor het bouwdorp zie www.bouwdorpdendungen.nl

Marielle, Ton en Stef namens het 10-koppige bestuur

Foto's:


0