Het oude station in een maquette voor het bevrijdingsfeest

ROSMALEN – Na de Sint Jan, de voormalige Mariaschool en de St Josefschool in maquette gebouwd te hebben was het nu de beurt aan het oude station van Rosmalen. Nee, niet het hedendaagse station bij Perron -3, maar het statige oude pand aan de Spoorstraat. Riny van Hassel was er al aan begonnen toen Piet Korsten van de Heemkundekring een kijkje kwam nemen. Het was in eerste instantie de bedoeling van Riny om alleen het karakteristieke stations pand te bouwen. Het uiteindelijke project werd echter veel groter. Het groeide al snel naar de 2,44 meter x 0,70 meter. Met de diverse voorbereidingen voor het 75 jarig bevrijdingsfeest in het vizier aan mij de eer om alvast een kijkje te nemen.

Door Corrianne Schijvens- Van Hassel

Riny van Hassel: “Toen Piet Korsten van de Heemkundekring naar het oude station in aanbouw kwam kijken kwamen de festiviteiten die georganiseerd worden in verband met de 75 jarige bevrijding van de regio hier ter sprake. Ik was in februari begonnen met dit nieuwe project. En met wat hulp van de huidige gebruikers van het oude station,Kobussen en Partners, die mij de tekeningen van de renovatie bezorgde werd het een stuk makkelijker om het station te gaan bouwen. Ik gebruikte foto’s en informatie van de Heemkundekring om het pand in oude staat neer te kunnen zetten. Met het oog op de activiteiten rond 75 jaar bevrijding kwam het idee om het project te vergroten en behalve het oude station ook Wachtpost 23 en de gestrande Rode Kruis trein te vervaardigen. We wilden er iets groots van maken. “

Rode Kruis trein

Riny: “De Rode Kruis trein zou uiteindelijk de hoofdrol gaan spelen. Ik heb niets met treinen en het was de broer van Piet, Jos Korsten die uiteindelijk de trein ging maken op een schaal van 1:50, de gelijkenis is voortreffelijk. Het spoor bouwden we samen.” Jos Korsten: “De trein heeft van september 1944 tot maart 1945 aan de Spoorstraat bij het oude station gestaan. Het moet een levensgevaarlijke situatie geweest zijn. Rosmalen is toen aan een ramp ontsnapt. De trein was gevuld met 100 Duitse gewonde soldaten en 3 Amerikaanse soldaten. De gewonde Duitse soldaten werden al snel met ziekenwagens afgevoerd, de geallieerde soldaten lieten ze achter en aan hun lot over. Omdat het aantrekkelijk was goederen uit te trein te stelen werden de achtergelaten voorwerpen al snel met paard en wagens afgevoerd de Maas over.”

Wachtpost 23

Riny: “Voor het bouwen van Wachtpost 23, waar alleen nog foto’s van beschikbaar waren heb ik hulp gekregen van familieleden van de toenmalige bewoners, de Familie Maas. Zij woonden na de oorlog in die wachtpost. De inmiddels in Veghel wonende dochter en schoonzoon van Driek en Hanneke Maas hebben mij hierbij geholpen. Ad Hermens schreef al langere tijd geleden het boek ‘Rosmalen in de vuurlinie.’ Hij woonde vroeger aan de Stationsstraat op de hoek bij het oude station en was 10 jaar toen de Rode Kruis trein daar strandde. Met een delegatie van de Heemkundekring is hij inmiddels al hier naar de maquette komen kijken.”

Wandeling op 23 oktober

Op 23 oktober is er de mogelijkheid een historische wandeling door Rosmalen te maken met het oog op de 75 jarige bevrijding. Tijdens deze wandeling zal de maquette tentoongesteld worden in of bij het oude station aan de Spoorstraat. Daarna gaat de maquette voor langere tijd naar Perron -3 en kunt u de maquette ook daar gaan bekijken. Hoeveel uren Riny van Hassel in de bouw van dit station heeft gestoken heeft hij niet bijgehouden. Het is in ieder geval weer de moeite waard om eens te gaan kijken op 23 oktober in de Spoorstraat.
Meer hierover in het Beleef Rosmalen Magazine wat eind september gezamenlijk met de Rosbode in uw brievenbus zal vallen.

Foto's:


0