Internationaal erepodium Redding Brigade Rosmalen

ROSMALEN – Voor drie zwemmers van Redding Brigade Rosmalen stond afgelopen weekend in het teken van de Filcowcup, een strand en zee wedstrijd (in lifesavers-termen noemen we deze wedstrijden Ocean wedstrijden) in Oostende. Tijdens deze twee dagen werd er gestreden met sporters uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland om de 1e plek.

Oceanwedstrijden zijn wedstrijden die op het strand en zee plaatsvinden, waarbij de vaardigheden van een lifesaver competitief worden getest. Enkele voorbeelden van de individuele onderdelen zijn; de boardrace (een parcours in de branding) op een soort van surfplank volbrengen. De beachflags een afvalrace waarbij de sporters na het fluitsignaal zo snel mogelijk moeten opstaan, omdraaien en 20 meter verder een “flag” moeten bemachtigen. De beachsprint, 90 meter sprinten over het mulle zand. De beachrun 1 km rennen over het mulle zand. De surfrace, een parcours van 400 meter zwemmen waarbij de start en finish op het strand zijn. En natuurlijk zijn er ook combinaties te maken met deze onderdelen en dan heb je de oceanman/woman; een onderdeel met meerdere subonderdelen; boarden, rennen, zwemmen, boarden en sprinten naar de finishlijn.
Het zijn op zichzelf al pittige onderdelen om deze goed te beheersen, maar de omstandigheden maken dat iedere race weer anders is door de aanwezigheid van golven, stroming en wind.

Er werd voor onze jonge lifesavers (onder de 15 jaar) ook een teamonderdeel gedaan, namelijk de board rescue. Een onderdeel waarbij teamlid 1 naar een gekleurde boei zwemt en daar doet alsof hij een drenkeling is geworden, waarna teamlid 2 hem of haar zo snel mogelijk komt redden met een board. Achter de boei klimt teamlid 1 op het board en samen komen ze terug naar de finish.
De jonge lifesavers van de Redding Brigade Rosmalen hebben het subliem gedaan, ondanks dat er veel concurrentie was wisten alle Rosmalense lifesavers een aantal keer door de voorrondes te komen en zelfs in de finale erg goed te finishen, waardoor ze op het erepodium plaats konden nemen.
De ereplaatsen;
Boardrace; Daniël Scholten 2e plaats, Beachflags; Daniël Scholten 1e plaats, Beachsprint; Daniël Scholten 1e plaats, Oceanman; Daniël Scholten 3e plaats, Beachrun; Dennis Oomen 3e plaats, Board Rescue; Daniël Scholten en Dennis Oomen 3e plaats.

Foto's:


0